Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να ξεκινήσετε να κάνετε τακτικά γυμναστική. Σύμφωνα με την δρ I-Min Lee, καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, μερικά από τα καλύτερά της οφέλη περιλαμβάνουν την μακροζωία, την καλύτερη διαχείριση του βάρους, τον μειωμένο κίνδυνο διαβήτη, πολλών τύπου καρκίνου, εγκεφαλικού, καρδιακών παθήσεων, τα καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα, τα βελτιωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, το μειωμένο άγχος, τον πιο ποιοτικό ύπνο και την πιο ποιοτική καθημερινότητα.

Και ακόμα κι αν δεν είστε πολύ δραστήριοι, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική: Τα λάθη που «σαμποτάρουν» το αποτέλεσμα

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά να κάνετε 150 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας εβδομαδιαίως, συν δύο ημέρες προπόνησης ενδυνάμωσης, έχετε όμως κατά νου ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από το να μην κάνετε τίποτα.

Εάν δεν έχετε πολύ χρόνο, θυμηθείτε ότι οι μικρές κινήσεις, όπως δέκα λεπτά περπάτημα ή είκοσι καθίσματα μπροστά στην τηλεόραση είναι καλύτερες από το τίποτα.

5 ασκήσεις για καλύτερη υγεία

Οι πέντε ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να «θωρακίσετε» την υγεία σας, περιλαμβάνουν:

#1 Περπάτημα

«Κατά κάποιους τρόπους, είναι η καλύτερη άσκηση» σύμφωνα με την δρ I-Min Lee. Το περπάτημα είναι τόσο καλή επιλογή γιατί είναι πολύ προσιτή. Μπορεί να γίνει σχεδόν οπουδήποτε και ο μόνος εξοπλισμός που χρειάζεστε είναι ένα καλό ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα.

Το περπάτημα είναι επίσης μια εξαιρετική άσκηση επειδή είναι ήπια για τις αρθρώσεις σας, καίει θερμίδες, βοηθά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, είναι καλή για την καρδιά σας και βοηθά στη διατήρηση των μυών.

#2 Ενδυνάμωση με βάρη

Σύμφωνα με την δρ I-Min Lee «η ενδυνάμωση με βάρη είναι σημαντική και συχνά την παραβλέπουμε». Δεν συμβάλλει απλώς στο «χτίσιμο» μυών ή στην απώλεια βάρους. Ασκήσεις όπως οι προβολές, τα push-ups και τα καθίσματα τονώνουν την καρδιά, βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και αυξάνουν την οστική πυκνότητα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική ειδικά για τους μεγαλύτερους ενήλικες, καθώς όσο μεγαλώνουμε έχουμε την τάση να χάνουμε μυς.

#3 Yoga

Η γιόγκα συχνά παραβλέπεται, αλλά έχει πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου στην περιοχή της μέσης, να βελτιώσει τη δύναμη των οστών και να διατηρήσει την καρδιά σας υγιή. Η γιόγκα έχει συνδεθεί με καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης και βελτιωμένη αρτηριακή πίεση.

Επίσης είναι καλή για την ευελιξία, την δύναμη και την ισορροπία.

#4 Κολύμπι

Η κολύμβηση γυμνάζει ολόκληρο το σώμα χωρίς να καταπονούνται οι αρθρώσεις σας. Ενώ δεν είναι τόσο καλή για την αύξηση της οστικής σας πυκνότητας, μιας και αποτελεί άσκηση που δεν φέρει βάρος, παραμένει μια διασκεδαστική αερόβια δραστηριότητα.

Εάν το περπάτημα ή το τρέξιμο δεν σας ταιριάζουν, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε το κολύμπι. Εκτός από την ενδυνάμωση των μυών του πυρήνα σας, ενεργοποιεί τους μυς στα χέρια και την πλάτη σας.

#5 Ποδηλασία

Η ποδηλασία πρόκειται για ακόμα μία αερόβια δραστηριότητα που δεν καταπονεί τις αρθρώσεις. Σας βοηθά να «χτίσετε» μυϊκή μάζα αλλά και να βελτιώσετε την ισορροπία σας ενώ ταυτόχρονα είναι καλή άσκηση και για την καρδιά σας.