Το σημαντικότερο αγαθό είναι η υγεία, για αυτό και κάνουμε τόσα πολλά καθημερινά, από την υγιεινή διατροφή μέχρι την τακτική γυμναστική, για να την «θωρακίσουμε» και να την διατηρήσουμε στα καλύτερά της.

Ωστόσο, το καθημερινό στρες και η πίεση, οι γρήγοροι ρυθμοί και η ένταση, αλλά και παθογόνοι μικροοργανισμοί την απειλούν.

Διαβάστε επίσης: Υγεία: Οι 5 (απλές) ασκήσεις που χρειάζεστε για να την «θωρακίσετε»

Ενώ τις περισσότερες φορές αρρωσταίνουμε, εκδηλώνοντας χαρακτηριστικά συμπτώματα, ορισμένες μπορεί να αντιμετωπίζουμε ασαφή ή γενικευμένα συμπτώματα, που μπορεί να αποτελούν τα πρώτα σημάδια μιας σοβαρής ασθένειας ή κατάστασης που χρήζει περαιτέρω ιατρικής διερεύνησης.

Τα πιο σημαντικά από αυτά, περιλαμβάνουν:

Ζαλίζεστε συχνά; Τι λέει για την υγεία σας

Η ζάλη μπορεί να προκύψει αν σηκωθείτε όρθιοι πολύ γρήγορα ή εάν είστε λίγο αφυδατωμένοι. Αλλά ο ίλιγγος – η αίσθηση του δωματίου να γυρίζει – ή η ζαλάδα μπορεί επίσης να είναι σημάδι πιο σοβαρού ζητήματος, όπως ένα πρόβλημα με το γαστρεντερικό σας σύστημα ή μια κατάσταση που επηρεάζει την όραση ή το εσωτερικό αυτί σας.

«Πολλές ιατρικές παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ζάλη ή οποιαδήποτε πιο απλή κατάσταση, όπως μια στρεσογόνα περίοδος μπορεί επίσης να προκαλέσει ζάλη», λέει ο Δρ Sharat Honnatti, γιατρός. «Επίσης η αναιμία μπορεί να προκαλέσει ζάλη» συμπληρώνει.

Μια ιογενής λοίμωξη του εσωτερικού αυτιού θα μπορούσε να προκαλέσει προσωρινό ίλιγγο. «Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η χαμηλή αρτηριακή πίεση και τα πολύ χαμηλά επίπεδα πίεσης προκαλούν επίσης ζάλη, κόπωση και γενικευμένη αδυναμία», προσθέτει ο ίδιος.

Η ζάλη μπορεί επίσης να οφείλεται σε υψηλά ή χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, διαβήτη, νόσο του θυρεοειδούς ή καρδιαγγειακές παθήσεις. Εάν η ζάλη επιμείνει, μην διστάσετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μήπως ιδρώνετε πολύ;

Η υπερβολική εφίδρωση ή η υπεριδρωσία μπορεί να προκύψει από την εμμηνόπαυση, την παχυσαρκία, την υπερβολική άσκηση, το άγχος ή το στρες, ακόμη και από την κατανάλωση ενός πολύ πικάντικου φαγητού, λένε οι ειδικοί. Αλλά η έντονη εφίδρωση μπορεί επίσης να υποδεικνύει προβλήματα θυρεοειδούς, διαβήτη ή και καρδιακά.

«Η υπεριδρωσία είναι η υπερβολική εφίδρωση», λέει ο Δρ Adam Friedman, καθηγητής και προσωρινός πρόεδρος δερματολογίας, στη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington.

«Μπορεί να είστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι ή απλά να χαλαρώνετε και να παρακολουθείτε τηλεόραση όταν ξαφνικά μπορεί να ιδρώνετε υπερβολικά» συμπληρώνει.

«Στην περίπτωση της δευτερογενούς υπεριδρωσίας, αυτή συνήθως συνδέεται με μια υποκείμενη ιατρική πάθηση. Θα μπορούσε να είναι ο διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός, ορισμένες λοιμώξεις ή ακόμη και διάφοροι τύποι καρκίνου, καθώς και ορισμένα φάρμακα όπως αυτά για την υψηλή αρτηριακή πίεση» εξηγεί.

Κρυώνετε συνέχεια;

Είναι φυσικό να κρυώνετε, ειδικά όταν ο υδράργυρος «πέφτει». Ωστόσο, ένα επίμονο αίσθημα ψύχους θα μπορούσε να υποδηλώνει μια σειρά προβλημάτων όπως υποθυρεοειδισμό, αναιμία, κακή κυκλοφορία του αίματος ή χαμηλό σωματικό λίπος, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, ο θυρεοειδής αδένας σας παράγει πολύ λίγες ορμόνες για να ρυθμίσει το μεταβολισμό και τη θερμοκρασία του σώματός σας.

«Είναι μέρος της θερμορύθμισης, της διαδικασίας με την οποία το σώμα σας προσαρμόζει τη θερμοκρασία σας για να παραμείνει σε ένα φυσιολογικό εύρος», λέει η Δρ Τζάνετ Μόργκαν, ειδικός εσωτερικής ιατρικής.

«Για παράδειγμα, όταν κοιμάστε, το σώμα σας επιβραδύνει τις λειτουργίες του και ρίχνει την θερμοκρασία του» αναφέρει. Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα ή η υπογλυκαιμία μπορεί επίσης να είναι ο ένοχος, λέει ο Δρ Eric Berg, γιατρός. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν το χαμηλό σίδηρο ή ορισμένες ανεπάρκειες βιταμινών, προσθέτει.

Χάσατε απότομα κιλά;

Η ανεξήγητη απώλεια βάρους είναι συνήθως σημάδι για κάτι πιο σοβαρό από την απλή παράλειψη ενός ή δύο γευμάτων.

Μπορεί να είναι σύμπτωμα θυρεοειδούς, νόσος του Crohn, καρδιαγγειακό πρόβλημα, γαστρεντερικά προβλήματα, οδοντικά προβλήματα, κατάθλιψη ή άγχος, παρενέργειες συνταγογραφούμενων φαρμάκων, κοιλιοκάκη, διαβήτης, διάγνωστες διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ.

Για να προσδιορίσετε σε τι οφείλεται, εσείς και ο γιατρός σας θα πρέπει να ελέγξετε εάν έχετε άλλα συμπτώματα που υποδεικνύουν μια συγκεκριμένη ασθένεια ή πάθηση.

Παρατηρείτε νέα σημάδια στην επιδερμίδα σας;

Ασυνήθιστες κρεατοελιές ή κηλίδες στο δέρμα σας μπορεί να αποτελούν σημάδι καρκίνου του δέρματος. Εάν οι κρεατοελιές ή οι φακίδες είναι στρογγυλές, συμμετρικές ή δεν αλλάζουν, τότε πιθανότατα να είναι φυσιολογικές.

Αλλά εάν οι κηλίδες είναι νέες, αυξανόμενες, ασύμμετρες ή δεν έχουν σαφή όρια, μπορεί να είναι σημάδι μελανώματος, ενός τύπου καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation.

«Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός καρκίνος παγκοσμίως» λέει η Δρ Keira L. Barr, δερματολόγος. «Ακόμη και οι μη καρκινικές κρεατοελιές που είναι ακανόνιστες μπορεί να είναι σημάδι ότι διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος» συμπληρώνει.

Ελέγξτε το δέρμα σας τακτικά, παρακολουθήστε τις κρεατοελιές σας και πραγματοποιήστε τακτικούς ελέγχους με τον γιατρό σας για τυχόν αλλαγές.