Όταν ήμασταν μικροί, ίσως θεωρούσαμε τη ρουτίνα βαρετή, αυστηρή και αποπνικτική. Γι’ αυτό πολλές φορές και ως ενήλικες επιχειρούμε συχνά να σπάσουμε τα «δεσμά» της. Ένας τρόπος ζωής χωρίς ένα σταθερό πρόγραμμα φαντάζει για πολλούς απελευθερωτικός.

Μήπως όμως τελικά ο σχεδιασμός και η τήρηση μιας καθημερινής ρουτίνας που μας ταιριάζει είναι ο δρόμος προς την… ελευθερία;

Διαβάστε επίσης: Χαμόγελο: Επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής μας

Ακριβή μου καθημερινότητα ή αλλιώς γιατί η ρουτίνα μας ευνοεί

Η σταθερή καθημερινή μας ρουτίνα:

Μας κάνει πιο αποτελεσματικούς

Μια σταθερή ρουτίνα μειώνει την ανάγκη να παίρνουμε αποφάσεις κάθε μέρα. Μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε ακριβώς ποιες εργασίες πρέπει να κάνουμε καθημερινά χωρίς να χρειάζεται να προβληματιστούμε πολύ. Όταν τελειώνουμε με μια εργασία, ξέρουμε τι ακολουθεί χωρίς πολλή σκέψη. Οι δραστηριότητες μας γίνονται πιο τυποποιημένα και άρα πιο αποτελεσματικά.

Μειώνει την ανάγκη μας για προγραμματισμό

Όταν σχεδιάζουμε προσεκτικά τη ρουτίνα που μας ταιριάζει, εξαλείφεται η ανάγκη μας να προγραμματίζουμε τις δραστηριότητές μας κάθε πρωί, να σκεφτόμαστε τον προϋπολογισμό μας και πάνω απ’ όλα να διαθέτουμε τον πολύτιμο χρόνο μας. Αφαιρούνται οι «εικασίες» από τη μέρα μας και μας επιτρέπεται να ξυπνάμε και να «κάνουμε» αντί να ξυπνάμε και να «σχεδιάζουμε».

Δομεί τη ζωή μας

Μια καθημερινή ρουτίνα παρέχει μια λογική ακολουθία στη ζωή μας. Το πλαίσιο εκείνο μέσα στο οποίο τη ζούμε και διεξάγουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Εξοικειωνόμαστε με αυτό που έχουμε να κάνουμε κάθε μέρα και η ζωή μας αποκτά μια ευχάριστη ροή.

Εξοικονομεί και απελευθερώνει χρόνο

Ο χρόνος είναι ένα από τα πολυτιμότερα «αγαθά» που έχουμε στη διάθεσή μας αφού άπαξ και φύγει, είναι μη ανακτήσιμος. Ακολουθώντας μια ρουτίνα, απελευθερώνουμε χρόνο που διαφορετικά θα ξοδευόταν στον προγραμματισμό, τη λήψη αποφάσεων και την προετοιμασία. Η ρουτίνα μας έχει προκαθορίσει το πρόγραμμά μας, επιτρέποντάς μας να χρησιμοποιούμε το χρόνο μας πιο αποτελεσματικά.

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, μια ρουτίνα που δίνει προτεραιότητα στις επαναλαμβανόμενες εργασίες μας, μας παρέχει στην πραγματικότητα περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Δεν χρειάζεται κάθε πτυχή της ζωής μας να προγραμματίζεται ή να ενσωματώνεται στην καθημερινή ρουτίνα.

Υπάρχει χρόνος για χαλάρωση και για να μην κάνουμε απολύτως τίποτα. Άλλωστε, το ότι εξασκούμαστε καθημερινά στα ίδια πράγματα, μας κάνει πιο αποτελεσματικούς σε αυτά και εντέλει ξοδεύουμε πολύ λιγότερο χρόνο για να τα ολοκληρώσουμε.

«Ενσταλάζει» καλές συνήθειες- «εξαλείφει» τις κακές

Το μυστικό για να «χτίσουμε» καλές συνήθειες είναι η επανάληψη. Όταν σχεδιάζουμε μια ρουτίνα που λειτουργεί για εμάς, διευκολύνεται η ανάπτυξη καλών συνηθειών. Ακριβώς όπως το βούρτσισμα των δοντιών μας κάθε πρωί, η τήρηση μιας ρουτίνας μας επιτρέπει να καλλιεργούμε συνήθειες που ταιριάζουν με τους στόχους και τις φιλοδοξίες μας.

Αντιστοίχως, η ρουτίνα μας βοηθά να εξαλείψουμε κακές συνήθειες που δεν μας εξυπηρετούν. Μέσω της επανάληψης, αντικαθιστούμε αυτές με καλές.

Μας κάνει πιο επιδέξιους

Όταν έχουμε μια ρουτίνα, αρχίζουμε να γινόμαστε καλύτεροι στο να κάνουμε ορισμένα πράγματα επειδή τα κάνουμε τακτικά. Αυτό είναι και ένα από τα κλειδιά για να κατακτήσουμε οποιαδήποτε δεξιότητα.

Μας βοηθά να επικεντρωνόμαστε στα σημαντικά

Όταν σχεδιάζουμε προσεκτικά μια προσωπική ρουτίνα και παραμένουμε πιστοί σε αυτήν, μας δίνεται η δυνατότητα να ασχοληθούμε πρώτα με τα σημαντικά και να αποκλείσουμε τα μη. Αφού η σπουδαιότητα των υποχρεώσεών μας είναι προκαθορισμένη, ξέρουμε ότι θα ολοκληρώσουμε ό,τι έχει αξία και δεν ξοδεύουμε χρόνο και κόπο σε ανούσια και επιπόλαια πράγματα.

Η ομορφιά του σχεδιασμού μιας καθορισμένης ρουτίνας επομένως, μας αναγκάζει να θέσουμε προτεραιότητες. Γνωρίζουμε ήδη τι πρέπει να κάνουμε και με ποια σειρά.

Μειώνει την αναβλητικότητα

Όταν ένα σύνολο εργασιών και δραστηριοτήτων γίνονται ρουτίνα, μειώνεται η πιθανότητα να χρονοτριβούμε διότι σχεδόν όλα γίνονται υποσυνείδητα και χωρίς αναβολές. Η αναβλητικότητα άλλωστε θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι χάσιμο χρόνου και η ρουτίνα είναι ένας τρόπος για να την καταπολεμήσουμε.

«Χτίζει» την αυτοπεποίθηση

Όταν τηρούμε τη ρουτίνα μας, οικοδομείται η αυτοπεποίθησή μας. Η ικανοποίηση που νιώθουμε με όσα κάνουμε άκοπα, είναι το καύσιμο για να συνεχίζουμε.

Βοηθά στη μείωση του άγχους

Πάντα θα υπάρχουν πράγματα στη ζωή μας που είναι πέρα από τον έλεγχό μας και αυτό οφείλουμε να το αποδεχτούμε.

Ωστόσο, υπάρχουν άλλα τόσα που μπορούμε να ελέγξουμε. Όταν σχεδιάζουμε και τηρούμε το πρόγραμμά μας, μεγάλο μέρος του καθημερινού άγχους εξαλείφεται. Η κίνηση του απλά «κάνω», μας δίνει μια αίσθηση ελέγχου και μας βοηθά να χαλαρώσουμε αντί να ανησυχούμε για ό,τι μας περιμένει.

Μας βοηθά να πετύχουμε τους στόχους μας

Οι στόχοι και οι φιλοδοξίες μας σπάνια, έως ποτέ, δεν επιτυγχάνονται ταυτόχρονα και από τη μια στιγμή στην άλλη.

Ένας αθλητής γίνεται καλός στο άθλημά του επειδή αθλείται καθημερινά. Ένας καλλιτέχνης εξελίσσει την τέχνη του μέσω της επανάληψης. Η ανάπτυξη και η τήρηση μιας ρουτίνας που είναι σύμφωνη με τους στόχους μας είναι ένα από τα πιο σίγουρα μυστικά της επιτυχίας.

*Μην ξεχνάτε:

Δεν πειράζει αν αποφασίσετε ότι θέλετε να ακολουθήσετε το συγκεκριμένο σας πρόγραμμα μόνο τις καθημερινές και όχι τα Σαββατοκύριακα ή εάν έχετε διαφορετική ρουτίνα τη Δευτέρα, την Τετάρτη και την Παρασκευή κ.λπ.

Δεν πειράζει αν κάποιες φορές αποφασίσετε να μην κάνετε απολύτως τίποτα.

Η ουσία είναι να έχετε σκεφτεί προσεκτικά τις επιλογές σας. Εξάλλου, το να έχετε μια ρουτίνα δεν είναι τίποτα άλλο από μια συνειδητή επιλογή να ζήσετε τη ζωή σας ακριβώς με τον τρόπο που εσείς θέλετε.

Αυτό είναι που καθιστά την επανάληψη της καθημερινότητας και ένα από τα μυστικά της ευτυχίας…