Ένα μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι ενδέχεται να γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνα.

Πειράματα υποδεικνύουν ότι διατηρεί το σπέρμα αναισθητοποιημένο για τουλάχιστον μερικές ώρες – τόσο πολύ ώστε να σταματήσει να φθάνει στο ωάριο.

Η ιδέα είναι ότι οι άντρες να μπορούν να το παίρνουν μια ώρα πριν το σεξ και σε αντίθεση με το γυναικείο αντισυλληπτικό χάπι δεν περιλαμβάνει ορμόνες, σύμφωνα με το BBC.

Διαβάστε επίσης: Η κρίση μέσης ηλικίας στον άνδρα – Πώς να την αναγνωρίσετε

Πώς λειτουργεί;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν θα καταργήσει την τεστοστερόνη και δεν θα προκαλέσει παρενέργειες ανεπάρκειας ανδρικής ορμόνης.

Το χάπι που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, «στοχεύει» την πρωτεΐνη sAC (διαλυτή αδενυλική κυκλάση), η οποία ελέγχει το «κολύμπι» του σπέρματος, καθυστερώντας τη διαδικασία για τρεις ώρες, με αποτέλεσμα αυτό να μην προλαβαίνει να φθάσει το ωάριο. Στόχος είναι ο άνδρας να το παίρνει μία ώρα πριν από το σεξ.

Μία από τις επιστήμονες, η Δρ Melanie Balbach από το Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη, είπε ότι είναι υποσχόμενο ως αναστρέψιμο, εύχρηστο αντισυλληπτικό.

Εάν τελικά λειτουργήσει, οι άνδρες μπορεί να μπορούν να το λάβουν μόνο όταν και όσο συχνά χρειάζεται.

Αλλά δεν θα προστατεύει από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, προειδοποιούν οι ειδικοί. Θα χρειάζονταν προφυλακτικά για αυτό.

Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για ένα αποτελεσματικό, αναστρέψιμο, από του στόματος αντισυλληπτικό για τους άνδρες και παρόλο που πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις έχουν δοκιμαστεί όλα αυτά τα χρόνια, καμία δεν έχει φτάσει ακόμη στην αγορά, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η μελέτη

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι “οι αναστολείς της διαλυτής αδενυλικής κυκλάσης έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ένα ασφαλές, διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή, μη ορμονικό και αναστρέψιμο στοματικό αντισυλληπτικό για τους άνδρες. Μέχρι σήμερα οι μέθοδοι ανδρικής αντισύλληψης περιορίζονται στη χρήση προφυλακτικού και στη χειρουργική στείρωση μέσω εκτομής του σπερματικού πόρου. Οι έως τώρα προσπάθειες για την ανάπτυξη ανδρικών αντισυλληπτικών σε μορφή χαπιού έχουν συναντήσει εμπόδια λόγω χαμηλής αποτελεσματικότητας, αργής δράσης ή παρενεργειών.

Η νέα ουσία αφήνει περισσότερες υποσχέσεις, αλλά μένει να δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Η αποτελεσματικότητα του υπό δοκιμή αντισυλληπτικού στα ζώα ήταν 100% για τις πρώτες δύο ώρες μετά τη λήψη του και 91% για τις πρώτες τρεις ώρες. Η επιστροφή της γονιμότητας στα αρσενικά είχε πάντα ολοκληρωθεί μέσα σε 24 ώρες. Καμία παρενέργεια δεν υπήρξε μετά συνεχή χορήγηση (ενέσιμα ή στοματικά) της ουσίας επί έξι εβδομάδες.