Διαμορφώνουμε θετικές και αρνητικές συνήθειες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Και όταν μια συνήθεια διαμορφωθεί, είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτήν. Είναι σαν ο εγκέφαλός μας να σταματά να συμμετέχει πλήρως στη λήψη αποφάσεων και να βασίζεται στις αυτόματες ρουτίνες μας.

Ο εγκέφαλός μας διαμορφώνει νευρικές οδούς που γίνονται ισχυρότερες όσο πιο συχνά εκτελούμε μια εργασία. Μετά από αρκετές φορές, δεν χρειάζεται πλέον να σκεφτόμαστε πώς γίνεται. Γίνεται μια αυτόματη συνήθεια.

Ο εγκέφαλος θεωρεί όλες τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και συνήθειες ως σημαντικές. Απλώς λειτουργεί για να διατηρήσει τη συνήθεια που έχει δημιουργηθεί και με την οποία είναι εξοικειωμένος.

Διαβάστε επίσης: «Ακριβή μου καθημερινότητα»… Γιατί η ρουτίνα μας κάνει καλό (;)

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι χρειάζονται μόλις 21 ημέρες για να αλλάξει μια συνήθεια, αλλά μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι ο μέσος όρος μπορεί να είναι πιο κοντά στις 66 ημέρες ή και περισσότερο – ειδικά αν μια συνήθεια είναι ιδιαίτερα δύσκολο να υιοθετηθεί.

Οι συνήθειες δεν εξαφανίζονται ποτέ εντελώς, αλλά κωδικοποιούνται στη δομή του εγκεφάλου μας, γεγονός που είναι πλεονεκτικό, καθώς συχνά μπορούμε να συνεχίσουμε τη δημιουργία μιας συνήθειας από εκεί που την αφήσαμε.

Η πρόκληση; Ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ καλών και κακών συνηθειών, οπότε αν έχετε μια κακή συνήθεια, αυτή παραμονεύει πάντα, περιμένοντας τα κατάλληλα ερεθίσματα και ανταμοιβές για να ενεργοποιηθεί εκ νέου.

Επομένως, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αλλαγή οποιασδήποτε συνήθειας απαιτεί σκόπιμη επίγνωση, επανάληψη, επιμονή.

11 τρόποι να αλλάξετε τις συνήθειες σας – και να κάνετε την αλλαγή μόνιμη

  1. Κάντε κάτι απλό και εφικτό κάθε μέρα μέχρι να αρχίσει να γίνετε αυτόματα.
  2. Ξεκινήστε από τα μικρά πράγματα, ώστε να μην αποθαρρύνεστε.
  3. Καθορίστε τους δικούς σας στόχους, ώστε να έχετε μεγαλύτερη εξουσία και επένδυση σε αυτούς.
  4. Για να ενεργοποιήσετε εκ νέου τα κίνητρά σας, πρέπει να τα ενισχύετε συνεχώς.
  5. Μέχρι η συμπεριφορά σας να φτάσει στον αυτοματισμό, η διαμόρφωση συνηθειών απαιτεί να έχετε αυτοέλεγχο.
  6. Κατανοήστε ότι οι πιο σύνθετες συμπεριφορές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να σχηματίσουν αυτοματισμό.
  7. Ο σκοπός των ανταμοιβών είναι να ικανοποιούν τις επιθυμίες μας και να μας διδάσκουν ποιες ενέργειες αξίζει να θυμόμαστε.
  8. Η πρόθεση να αλλάξετε συμπεριφορά δεν αρκεί – χρειάζεται να δεσμευτείτε συνειδητά και να κάνετε τα πράγματα σταδιακά διαφορετικά από ό,τι κάνατε πριν.
  9. Για να σπάσετε μια συνήθεια, ανακατασκευάστε το περιβάλλον γύρω σας.
  10. Βρείτε σκόπιμους και ουσιαστικούς τρόπους για να ενθαρρύνετε τις θετικές συνήθειες και την ανάπτυξή σας μέσω της αυτοσυμπόνιας και της αυτοαγάπης.
  11. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας ενθαρρύνουν, πιστεύουν σε εσάς και σας υποστηρίζουν.