Στο «ταξίδι» μας προς τη μακροζωία, πολλοί είναι οι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο για να τη διασφαλίσουν όπως η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση, το μειωμένο άγχος, οι τακτικές μας επισκέψεις στο γιατρό. Θα μπορούσε άραγε μια απλή κίνηση που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι να την προβλέψει μα και εν μέρει, να την ενισχύσει;

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: Οι πρωτεϊνικές τροφές που της κάνουν καλό

Καρέκλα, καναπές ή πάτωμα…;

Όταν χαλαρώνετε στο σπίτι, συνήθως από τις επιλογές που έχετε για να κάτσετε, ο καναπές ή μια άνετη πολυθρόνα, είναι αυτές που κερδίζουν. Ποιες οι πιθανότητες να σκεφτείτε να κάτσετε στο… πάτωμα;

Κι όμως, η απλή πράξη του να κάθεστε οκλαδόν στο πάτωμα, μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τα επίπεδα της υγείας σας, αλλά με τακτική επανάληψη, και να την ενισχύσετε.

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα στο ​European Journal of Preventive Cardiology, διαπιστώθηκε πως η ικανότητα των ατόμων να κάθονται και να σηκώνονται από το πάτωμα ​είναι ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας μακροζωίας σε άτομα ηλικίας 50 έως 80 ετών.

Στη μελέτη, εκείνοι που δυσκολεύονταν, είχαν πέντε έως έξι φορές περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας σε σχέση με τα άτομα αυτών των ηλικιών που μπορούσαν να κάθονται και να στέκονται με άνεση.

Μια πιο πρόσφατη έρευνα στο ίδιο περιοδικό, υποστηρίζει αυτή τη σύνδεση.

Πώς συνδέεται η ικανότητα μας να σηκωνόμαστε και να καθόμαστε στο πάτωμα με την υγεία

Το πόσο καλά μπορείτε να μετακινηθείτε από όρθια σε καθιστή θέση και αντίστροφα είναι αντανάκλαση της συνολικής υγείας σας, της φυσικής σας κατάστασης και της λειτουργικότητάς σας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Εάν κάνετε το «πείραμα» και δυσκολεύεστε, ειδικά αν είστε σε ακόμη νεότερη ηλικία από αυτή των ατόμων που συμμετείχαν στην προαναφερθείσα μελέτη, τότε θεωρείστε το ένα από τα «καμπανάκια» πως ήρθε η ώρα να κάνετε αλλαγές και να στραφείτε σε έναν πιο υγιεινό συνολικά τρόπο ζωής. Ταυτόχρονα με σημαντικές αλλαγές που ενδεχομένως να αφορούν τη διατροφή σας, τη γυμναστική, τα τσεκάπ σας, τη ρουτίνα του ύπνου σας κτλ., μπορείτε να δοκιμάσετε την επανάληψη της απλής κίνησης του να κάθεστε και να σηκώνεστε από το πάτωμα καθημερινά, για να διατηρήσετε τη δύναμη και τη ζωτικότητά σας καθώς μεγαλώνετε.

Τα πλεονεκτήματα του να καθόμαστε οκλαδόν στο πάτωμα για λίγη ώρα κάθε μέρα

  • Καλύτερη ισορροπία, σταθερότητα, συγχρονισμός.
  • Μεγαλύτερη κινητικότητα.
  • Χτίσιμο ενός δυνατού κορμού και ποδιών.
  • Καλύτερη στάση σώματος.