Όσο δουλεύουμε, οι αντιπερισπασμοί φαίνεται να είναι παντού όπου κοιτάξουμε… Στο κινητό μας τηλέφωνο, το smartwach ή ακόμα και τις ασταμάτητες ειδοποιήσεις στο email μας, κάτι που μπορεί να μας δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο να συγκεντρωθούμε στην δουλειά μας.

«Η διατήρηση της συγκέντρωσης, κατά την άποψή μου, αφορά κυρίως στον περιορισμό των αντιπερισπασμών και των διακοπών.

Πρόκειται για το μειονέκτημα της αμεσότητας, που προσφέρει η τεχνολογία, μιας και νιώθουμε ότι πρέπει να απαντήσουμε σε κάθε email, σε κάθε μήνυμα, σε καθετί που συμβαίνει, την στιγμή που συμβαίνει. Ως εκ τούτου, η προσοχή μας διαρκώς μοιράζεται σε ένα εκατομμύριο διαφορετικές κατευθύνσεις», αναφέρει η Ashley Janssen, σύμβουλος παραγωγικότητας.

Διαβάστε επίσης: Συγκέντρωση: 5 σνακ για να την τονώσετε

Με άλλα λόγια, είναι πραγματικά δύσκολο να εστιάσουμε όταν όλες αυτές οι διακοπές συμβαίνουν συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα καλά νέα είναι όμως, ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε την συγκέντρωσή σας στην δουλειά ή να την επαναφέρετε σε όσα έχετε να κάνετε, ακόμα και αν το μυαλό σας είναι οπουδήποτε αλλού εκτός του… γραφείου.

Δοκιμάστε την τεχνική Pomodoro

«Υπάρχει κάτι που ονομάζεται Τεχνική Pomodoro και ουσιαστικά σας βοηθά να «σπάσετε» τον χρόνο σας σε κομμάτια» αναφέρει ο CJ Bathgate, κλινικός ψυχολόγος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να δοκιμάσετε την τεχνική χρειάζεται να ρυθμίσετε ένα χρονόμετρο για 20 ή 25 λεπτά, να εστιάσετε σε ό,τι κάνετε για αυτό το χρονικό διάστημα και μόλις χτυπήσει το χρονόμετρο να κάνετε ένα διάλειμμα πέντε λεπτών.

Στη συνέχεια, μετά από τέσσερα διαδοχικά διαστήματα εργασίας, κάντε ένα διάλειμμα 15 έως 30 λεπτών.

Η συγκεκριμένη τεχνική σας επιτρέπει να κάνετε αποτελεσματική εργασία με διαλείμματα ώστε να μην καταπονείστε και τελικά η παραγωγικότητά σας μειώνεται.

Δημιουργήστε το δικό σας τελετουργικό

Για να μπείτε σε mood συγκέντρωσης, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας τελετουργικό «βαθιάς εργασίας», με μικρές δραστηριότητες που ηρεμούν το μυαλό και το σώμα σας και σας δίνουν την δυνατότητα να εστιάσετε σε οτιδήποτε έχετε να κάνετε.

Για να το δημιουργήσετε, σύμφωνα με την Ashley Janssen, πρέπει πρώτα να επιλέξετε ένα περιβάλλον που να ταιριάζει στις ανάγκες εστίασής σας. Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι έχετε αντικείμενα σε αυτόν τον χώρο που μπορούν να σας βοηθήσουν, όπως τα ακουστικά σας, λίγο νερό ή λίγο καφέ.

Στη συνέχεια, αφαιρέστε τους περισπασμούς σας. Βάλτε το τηλέφωνό σας σε αθόρυβη λειτουργία ή μετακινήστε το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης σε άλλο δωμάτιο.

Όταν σας διακόπτουν, γράψτε τι κάνατε

Ας πούμε ότι έχετε μια συνάντηση που δεν μπορείτε να χάσετε στη μέση της ημέρας, αλλά δεν θέλετε να επιστρέψετε στο γραφείο σας και να μην ξέρετε από που να ξεκινήσετε πάλι.

Σε περιπτώσεις όπως αυτή, η Ashley Janssen σας συμβουλεύει να γράψετε πάνω σε τι εργάζεστε μαζί με το επόμενο πράγμα που θέλετε να κάνετε στην συνέχεια.

Με αυτόν τον τρόπο, όταν επιστρέψετε στη δουλειά, μπορείτε να εστιάσετε ξανά γρήγορα και δεν χρειάζεται να αφιερώσετε χρόνο για να αναζητήσετε τι πρέπει να κάνετε ή να θυμηθείτε τι άλλο ήταν στη λίστα υποχρεώσεων της ημέρας.