Aν τυχαίνει να φοράτε ένα smartwatch, είναι πολύ πιθανό να σας έχει ειδοποιήσει μια-δυο φορές ότι είναι ώρα να σηκωθείτε και να τεντωθείτε, αφού καθίσατε πολλή ώρα.

Γνωρίζατε όμως ότι το σώμα σας έχει τον δικό του τρόπο να σας ωθεί να κινηθείτε – χωρίς να απαιτείται ειδοποίηση push; Είναι αυτό το μεγάλο χασμουρητό – τέντωμα που σας κάνει να αισθάνεστε τόσο ωραία πρωί.

«Είναι μια ενστικτώδης αντίδραση που συμβαίνει αυτόματα», λέει η φυσιολόγος Sharon Gam, PhD, CSCS.

Διαβάστε επίσης: Ύπνος: Οι συνήθειες που «πρέπει» να κόψετε για να κοιμάστε περισσότερο

«Είναι  ο τρόπος του σώματος να μεταβεί από μια κατάσταση ηρεμίας σε μια ενεργή κατάσταση. Αυξάνονει τη διέγερση του νευρικού συστήματος και εστιάζει την προσοχή. Πιστεύεται ότι ο εγκέφαλος ενεργοποιεί έναν καταρράκτη αντιδράσεων που προετοιμάζουν το σώμα για δράση, συμπεριλαμβανομένης της ανακατεύθυνσης της ροής του αίματος στους μυς, της αύξησης του καρδιακού ρυθμού και της αναπνοής και της μετατόπισης της προσοχής στον εξωτερικό κόσμο», εξηγεί.

Το αγαπημένο σας πρωινό τέντωμα λειτουργεί και ως επαναφορά της καλής στάσης του σώματος. Ενεργοποιεί το σύστημα που συνδέει όλους τους μύες του σώματος, απελευθερώνονται νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη.

Γιατί πρέπει να «ενδώσετε» στο τέντωμα (ακόμα κι αν δεν είστε στο κρεβάτι)

Όταν λάβετε το σήμα να χασμουρηθείτε και να τεντωθείτε, μην το αγνοήσετε. «Το να δίνετε προσοχή στον τρόπο που αισθάνεται το σώμα σας είναι μια σημαντική δεξιότητα», λέει η Dr. Gam.

«Είναι καλό για πολλές πτυχές της σωματικής, νοητικής και συναισθηματικής σας υγείας. Συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι οι ενστικτώδεις διορθωτικές αντιδράσεις του σώματός σας, συνεχίζουν να λειτουργούν σωστά και μπορούν να ενεργοποιηθούν όταν ο εγκέφαλός σας αισθάνεται ότι το σώμα σας χρειάζεται κάποια βοήθεια», προσθέτει.

Δεν είναι μόνο το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν ξυπνάτε. Η Dr. Gam τονίζει ότι είναι σημαντικό να μην καταπιέζετε την αίσθηση, η οποία μπορεί ταιριάζει σε ορισμένες κοινωνικές περιστάσεις.

Συνιστά όμως να το κάνετε όσο πιο συχνά έχετε την ευκαιρία. Και είναι πιο πιθανό με μια καλή σύνδεση του νου με το σώμα, να αισθανθείτε την ανάγκη.