Ανεξάρτητα από το αν είναι «το χρώμα σας», τα μοβ φρούτα και λαχανικά σίγουρα σας ταιριάζουν. Αυτό διότι οι μοβ γλυκοπατάτες, τα σπαράγγια, οι πατάτες και άλλα μοβ φρούτα και λαχανικά «θωρακίζουν» την υγεία σας, χάρη στις ανθοκυανίνες, που καταπολεμούν τις ασθένειες, συμβάλλουν στην μείωση της φλεγμονής, του κινδύνου καρδιακών παθήσεων αλλά και του καρκίνου.

Τώρα νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, μας δίνει νέα ενθαρρυντικά στοιχεία για τα μοβ λαχανικά και φρούτα, καθώς οι ανθοκυανίνες που τους χαρίζουν την όμορφη τους απόχρωση, μπορούν να συμβάλλουν και στην προστασία από τον διαβήτη τύπου 2.

Πώς μας ωφελούν τα μοβ φρούτα και λαχανικά

Οι ερευνητές από την ομάδα επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Turku στη Φινλανδία εξέτασαν τα ευρήματα προηγούμενων μελετών που σχετίζονται με τις ανθοκυανίνες, το αντιοξειδωτικό που χαρίζει τις κόκκινες, μοβ και μπλε χρωστικές σε ορισμένα φρούτα, λαχανικά και ρίζες.

Διαβάστε επίσης: Ξηροί καρποί: Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε καθημερινά

Όπως αναφέρουν, πολλοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο στην προστατευτική τους ιδιότητα κατά του διαβήτη τύπου 2. Οι ανθοκυανίνες μπορεί να επηρεάσουν:

  • Τον ενεργειακό μεταβολικό ρυθμό.
  • Το μικροβίωμα του εντέρου.
  • Τα επίπεδα φλεγμονής.
  • Την διαδικασία απορρόφησης ορισμένων θρεπτικών συστατικών.

Ειδικά οι «ακυλιωμένες» ανθοκυανίνες, δηλαδή αυτές που είναι δομημένες με τέτοιο τρόπο ώστε να προστίθεται στα σάκχαρά τους ένα μόριο ακυλίου, φαίνεται να έχουν την πιο ισχυρή επίδραση κατά του διαβήτη τύπου 2.

«Εκτός από την αλλαγή των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων, η ακυλίωση επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι ανθοκυανίνες απορροφώνται και μεταβολίζονται», λέει ο Κανγκ Τσεν, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Turku.

Με βάση τα ευρήματα της ανάλυσής τους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ακυλιωμένες ανθοκυανίνες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του εντερικού φραγμού με τρόπο που επιτρέπει την καλύτερη απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών και τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα.

Ποιες τροφές να επιλέξετε για μέγιστα οφέλη

Η υψηλότερη ποσότητα ακυλιωμένων ανθοκυανινών υπάρχει φυσικά σε:

  • Μοβ γλυκοπατάτες.
  • Μοβ πατάτες.
  • Ραπανάκια.
  • Μοβ καρότα.
  • Μοβ λάχανο.

Τα βατόμουρα και τα μούρα, από την άλλη, περιέχουν κυρίως μη ακυλιωμένες ανθοκυανίνες, που εξακολουθούν να προσφέρουν πολλά άλλα οφέλη για την υγεία και φυσικά, αποτελούν μέρος μιας καλά ισορροπημένης διατροφής που προάγει την υγεία.

Επιπλέον, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι όλα τα τρόφιμα που περιέχουν ανθοκυανίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, με διαφορετικούς τρόπους και επιδρώντας σε διαφορετικό επίπεδο.