Είστε έτοιμοι για το καθημερινό σας τζόκινγκ στο κρύο και έχετε όλα όσα χρειάζεστε: το μπουφάν σας, τα γάντια σας και το σκουφάκι σας… Τι γίνεται όμως με το νερό σας; Εάν τον χειμώνα τείνετε να το παραλείπετε, τότε δεν είστε μόνοι, μιας και πολλοί αμελούν την ενυδάτωση τους, μόλις η θερμοκρασία «πέσει».

Ωστόσο, αυτό είναι λάθος μιας και η αφυδάτωση δεν συμβαίνει μόνο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και αν κάνετε γυμναστική χωρίς να πίνετε αρκετό νερό -ακόμα και τις πιο ψυχρές μέρες- τότε η απόδοσή σας είναι πολύ πιθανό να μειωθεί.

Γιατί η ενυδάτωση (και τον χειμώνα) είναι σημαντική

Όταν σκεφτόμαστε την ενυδάτωση, συνήθως φανταζόμαστε ότι αντικαθιστούμε το νερό και τους ηλεκτρολύτες που χάνουμε από τον ιδρώτα.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική: Πόσα λεπτά «σώζουν» από διαβήτη και εγκεφαλικό

Και ενώ είναι αλήθεια ότι είναι πιθανό να ιδρώνετε λιγότερο με τις χαμηλές θερμοκρασίες πιθανότατα χάνετε περισσότερο νερό εξαιτίας της εφίδρωσης, αναφέρει ο δρ Μπράιαν Μπάπκα, ειδικός αθλητικής ιατρικής στο Northwestern Medicine.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο κρύος, ξηρός αέρας κάνει τον ιδρώτας σας να εξατμίζεται πιο γρήγορα από ό,τι στην υγρασία, οπότε μπορεί να έχει εξατμιστεί πριν καν το παρατηρήσετε.

Επίσης σκεφτείτε το εξής: Οι συνολικές απώλειες υγρών από την προπόνηση σε κρύο καιρό δεν διαφέρουν ουσιαστικά συγκριτικά με την γυμναστική το καλοκαίρι, λέειο δρ Μπάπκα, καθώς είναι πιθανό να χάνετε υγρά με διαφορετικό τρόπο, όπως δάκρυα στα μάτια, καταρροή, και κατά την αναπνοή σας.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε όταν κάνει κρύο;

Σε γενικές γραμμές, ο δρ Μπράιαν Μπάπκα συνιστά να πίνετε παρόμοια ποσότητα υγρών τον χειμώνα όπως κάνετε και το καλοκαίρι.

Ενώ ο ρυθμός ιδρώτα σας θα αλλάξει σε διαφορετικές θερμοκρασίες, η σύνθεση του ιδρώτα σας δεν θα διαφοροποιηθεί. Όποιος τύπος ενυδάτωσης έχετε βρει ότι λειτουργεί για εσάς τις πιο ζεστές μέρες, θα πρέπει να λειτουργεί και τον χειμώνα.

Τα καλά νέα είναι ότι η ενυδάτωσή σας πριν και μετά την προπόνηση μπορεί να αποτελέσει μέρος της προθέρμανσής σας, επιλέγοντας εκτός από νερό τσάι ή και ζωμό.

Πώς θα παραμείνουμε ενυδατωμένοι όσο κάνουμε γυμναστική

1. Προγραμματίστε το

Όταν κρυώνουμε, τα σήματα της δίψας δεν εμφανίζονται με την ίδια συχνότητα ή ένταση. Χωρίς το σώμα μας να μας λέει πότε πρέπει να πιούμε νερό, πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί με την ενυδάτωσή μας.

Για αυτό, βάλτε μια ειδοποίηση στο κινητό σας ώστε να σας ειδοποιεί ανά είκοσι περίπου λεπτά να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα από την γυμναστική για να πίνετε νερό.

2. Προσέξτε την καφεΐνη

Δεδομένου ότι ο κρύος καιρός θα σας κάνει ήδη να επισκέπτεστε πιο συχνά την τουαλέτα, προσέξτε την πρόσληψη καφεΐνης, η οποία μπορεί να εντείνει την ανάγκη σας και να διακόψει την προπόνησή σας.