Η αλλαγή τρόπου ζωής, είναι ένα από αυτά τα πράγματα που λέμε «εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις». Αν δεν ήταν τόσο δύσκολο, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα ζούσαν τη ζωή που θέλουν να ζήσουν.

Πολλοί κατηγορούν τον εαυτό τους που δυσκολεύονται με την αλλαγή προς το καλύτερο, βλέποντας την αδυναμία και τις προσωπικές τους ελλείψεις ως τους λόγους που δεν έχουν μια ζωή γεμάτη νόημα, ικανοποίηση ή χαρά.

Εκτός από τους εαυτούς τους, οι οι άνθρωποι συχνά επικρίνουν τους άλλους για έλλειψη θέλησης, αποφασιστικότητας και επιμονής.

Διαβάστε επίσης: Συνήθειες: Πώς να τις αλλάξετε για τα καλά

Ωστόσο, αυτές οι κρίσεις είναι συχνά άδικες επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη άλλες εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις που λειτουργούν ως άγκυρες για τη θετική αλλαγή της ζωής.

1. Εξελικτικά ένστικτα

Τα εξελικτικά μας ένστικτα επικεντρώνονται στην επιβίωση, τη διατήρηση της ομοιόστασης και τη διατήρηση της άνεσης. Αυτές οι πρωτόγονες ορμές λειτούργησαν πολύ καλά πριν από 250.000 χρόνια. Αλλά δεν λειτουργούν τόσο καλά στις προσπάθειές μας να εξελιχθούμε ως άνθρωποι το 2023, ώστε να μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο από το να επιβιώνουμε κάθε μέρα.

2. Συναισθηματικά βάρη

Αυτές οι βαθιά ριζωμένες ανάγκες (π.χ. χαμηλή αυτοεκτίμηση, τελειομανία, φόβος αποτυχίας, ανάγκη για έλεγχο, ανάγκη να ευχαριστούμε τους άλλους) μας αναγκάζουν να ενεργούμε με τρόπους που εξυπηρετούσαν έναν σκοπό όταν ήμασταν νεότεροι, αλλά τώρα μας εμποδίζουν να αλλάξουμε την πορεία της ζωής μας.

3. Συνήθεια

Οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα της συνήθειας (επίσης για εξελικτικούς λόγους). Υπάρχουν τρία πράγματα που δεν μας αρέσουν: η μη εξοικείωση, το απρόβλεπτο και η έλλειψη ελέγχου. Έτσι, δημιουργούμε συνήθειες, ρουτίνες και μοτίβα στα οποία βασιζόμαστε για να νιώθουμε ασφάλεια και άνεση.

Με την εμπλοκή σε αυτές τις συνήθειες ξανά και ξανά, ακόμη και αν δεν είναι υγιείς, εδραιώνονται τόσο βαθιά στον ψυχισμό και τις νευρικές μας δομές, ώστε η επανεκπαίδευση των στάσεων, των πεποιθήσεων και των συμπεριφορών μας και η επανασύνδεση του εγκεφάλου μας μπορεί να μοιάζει με ανυπέρβλητο εμπόδιο.

4. Αδράνεια

Για παρόμοιους εξελικτικούς λόγους, εμείς οι άνθρωποι είμαστε επίσης αδρανή πλάσματα. Σκεφτείτε μας σαν αστεροειδείς που τρέχουν στο διάστημα. Αν δεν ασκηθεί μια ισχυρή δύναμη στον αστεροειδή που βρίσκεται στη ζωή μας, θα συνεχίσουμε την ίδια τροχιά για πάντα.

Λόγω του μεγέθους του αστεροειδούς μας, της ταχύτητας με την οποία ταξιδεύει και της ορμής που μεταφέρει, χρειάζεται μια τεράστια και επίμονη δύναμη για να μετακινηθεί η ζωή μας από την τρέχουσα αδρανειακή της πορεία.

5. Φόβος

Παρά την επιθυμία και την αποφασιστικότητά μας σε συνειδητό επίπεδο να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο, ο φόβος μπορεί να μας εμποδίσει να κάνουμε πράξη αυτή την επιθυμία. Αυτό που φοβόμαστε περισσότερο όταν σκεφτόμαστε να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας είναι το άγνωστο.

Ακόμη κι αν δεν είναι ιδανικές, οι ζωές μας είναι οικείες, προβλέψιμες και κατά κάποιο τρόπο άνετες. Εκτός από ακραίες περιπτώσεις, έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.