Εάν είστε νέοι στην γυμναστική με βάρη, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις αλλαγές που βιώνει το σώμα σας.

Οι μύες σας αντιδρούν σε διαφορετικές ασκήσεις με διάφορους τρόπους και υπάρχουν λόγοι για τους οποίους κάθε ασκούμενος διαμορφώνει τις προπονήσεις του για να ταιριάζουν με τους ακριβείς στόχους του.

Διαβάστε επίσης: «Καίμε» λίπος και «χτίζουμε» μυς: Μπορούμε να το κάνουμε ταυτόχρονα;

Μερικά από τα πιο βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για την γυμναστική με βάρη, περιλαμβάνουν:

Δεν χρειάζεται να είστε ογκώδεις για να είστε δυνατοί

Η προπόνηση δύναμης περιλαμβάνει την εκγύμναση των μυών και του νευρικού συστήματος και μαζί δημιουργούν αυτό που ονομάζεται νευρομυϊκό σύστημα. Οι μεγάλοι μυς δεν ισοδυναμούν με  μεγαλύτερη δύναμη, μιας και αυτό εξαρτάται από το πώς προπονείστε και τις φυσικές σας ικανότητες.

Λάβετε υπόψιν ότι οι bodybuilders δίνουν έμφαση στις περισσότερες επαναλήψεις με ελαφρύτερα βάρη ενώ οι αθλητές δύναμης σηκώνουν μεγαλύτερα βάρη για λιγότερες επαναλήψεις.

Τα ελεύθερα βάρη ενεργοποιούν περισσότερους μυς

Τα ελεύθερα βάρη ενεργοποιούν γενικά και άλλους μυς, εκτός από εκείνους της μυϊκής ομάδας που στοχεύει μια συγκεκριμένη άσκηση, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το βάρος όταν το μετακινείτε.

Με τα μηχανήματα, η σταθμισμένη διαδρομή περιορίζεται και ελέγχεται από τη δομή του μηχανήματος. Ως αποτέλεσμα, απαιτούνται λιγότεροι βοηθητικοί μύες κατά την ανύψωση, το τράβηγμα ή την ώθηση.

Ακόμα κι έτσι, τα μηχανήματα κάνουν εξαιρετική δουλειά στην ενεργοποίηση των μυών σας. Μπορείτε να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα, εάν κάνετε συνδυασμό ασκήσεων με ελεύθερα βάρη και μηχανήματα.

Η έκκεντρη άσκηση προκαλεί πιο έντονο «πιάσιμο»

Όταν λυγίζετε το χέρι σας για να σηκώσετε έναν αλτήρα, η ενέργεια που κάνετε είναι «ομόκεντρη». Αυτό συμβαίνει όταν η γωνία της άρθρωσης μειώνεται και ο μυς στόχος – ο δικέφαλος μυς – βραχύνεται. Όταν επιστρέφετε τον αλτήρα στην αρχική θέση, ισιώνετε την άρθρωση και επιμηκύνετε τον μυ σε αυτό που ονομάζεται «έκκεντρη» κίνηση.

Κατά γενικό κανόνα, η εκκεντρική άσκηση προκαλεί μεγαλύτερο «σκίσιμο» στους μυς συγκριτικά με την ομόκεντρη.

Μάλιστα, μερικοί personal trainers δίνουν έμφαση στις έκκεντρες ασκήσεις επειδή θεωρούν ότι μπορούν να ενισχύσουν την μυϊκή μάζα πιο γρήγορα.