Αφού αρρωστήσετε, είναι πάντα ασφαλές να καθαρίσετε το σπίτι σας. Μπορείτε να αλλάξετε τα σεντόνια σας, να πλύνετε τα ρούχα σας και να περάσετε τις επιφάνειες. Αυτό μπορεί να σας προσφέρει ψυχική ηρεμία. Ταυτόχρονα σας απαλλάσσει από τα επίμονα μικρόβια.

Αυτό τι σημαίνει για την οδοντόβουρτσα σας; Πρέπει να την αντικαταστήσετε; Άλλωστε, είναι ενδεχομένως το αντικείμενο που είχε την πιο άμεση επαφή με την ασθένειά σας.

Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Η γενική σύσταση είναι να αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσά σας αφού αρρωστήσετε.

Διαβάστε επίσης: Πινέλα μακιγιάζ: Τι θα συμβεί αν δεν τα καθαρίζετε τακτικά;

Σύμφωνα με τον Δρ Γκάρι Λίου, παιδοδοντίατρο, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε να αντιμετωπίσετε λοιμώξεις όπως ο στοματικός έρπης, η γρίπη, ο στρεπτόκοκκος και ακόμη και το κοινό κρυολόγημα.

Τα μικρόβια μπορούν να ζήσουν σε μια οδοντόβουρτσα από 24 ώρες έως μερικές εβδομάδες. Αυτό αλλάζει ανάλογα με τον συγκεκριμένο τύπο ασθένειας ή βακτηρίου. Για παράδειγμα, ο ιός της γρίπης μπορεί να διαρκέσει σε μια οδοντόβουρτσα έως και τρεις ημέρες, σύμφωνα με το Οδοντιατρικό Κολέγιο της Τζόρτζια στο Πανεπιστήμιο Augusta.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε την ίδια οδοντόβουρτσα όσο είστε άρρωστοι

Η κοινή λογική μπορεί να σας κάνει να σκεφτείτε ότι η χρήση της ίδιας οδοντόβουρτσας όταν είστε άρρωστοι θα παρατείνει την ασθένεια. Όμως αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει. «Μπορείτε να χρησιμοποιείτε την ίδια οδοντόβουρτσα όσο είστε άρρωστοι, αρκεί να την αλλάζετε μόλις είστε υγιείς», αναφέρει η οδοντίατρος Λόρεν Μπέκερ.

«Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί με το σωληνάριο οδοντόκρεμας, ειδικά αν μοιράζεστε με άλλα άτομα στο σπίτι. Μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιείτε τη δική σας οδοντόκρεμα για να αποφύγετε τη μετάδοση μικροβίων από την οδοντόβουρτσα στο σωληνάριο οδοντόκρεμας», προειδοποιεί.

Αφήστε την κεφαλή της οδοντόβουρτσας χωρίς κάλυμμα

Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά αν καλύπτετε την οδοντόβουρτσά σας με καπάκι, τότε ο αριθμός των βακτηρίων της μπορεί να είναι υψηλότερος από ό,τι αν την αφήνατε σε ανοιχτό χώρο. «Η πλειονότητα των βακτηρίων που ζουν στην οδοντόβουρτσά σας πεθαίνουν παρουσία οξυγόνου», σημειώνει ο δρ Χάρβι Καρπ.