Ο ύπνος στον καναπέ σας δεν είναι στην πραγματικότητα καλύτερος από ότι στο κρεβάτι σας. Αλλά μερικές φορές μπορεί να φαίνεται έτσι…

Είναι το τέλος της ημέρας, επιστρέφετε από τη δουλειά, έχετε φάει βραδινό και έχετε την τηλεόραση ανοιχτή. Απλά σας παίρνει ο ύπνος επειδή είστε ξαπλωμένοι και κουρασμένοι. Αν το κάνετε συχνά, ο εγκέφαλός σας μπορεί να συνδέσει τον καναπέ με τον ύπνο.

Και όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να είστε επιρρεπείς στο να κοιμάστε πιο γρήγορα κάθε φορά που πέφτετε στον καναπέ.

Διαβάστε επίσης: Πρωινό τέντωμα: Γιατί είναι σημαντικό το stretching όταν ξυπνάμε

Παρόλο που ο καναπές μπορεί να μοιάζει με τον χώρο που σας νανουρίζει όσο κανένας άλλος, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αποφύγετε να τον αφήσετε να γίνει το αυτοσχέδιο υπνοδωμάτιό σας.

Διαταράσσεται το πρόγραμμα του ύπνου

Η καλύτερη ώρα για ύπνο στον καναπέ μπορεί να είναι οκτώ ή εννέα το βράδυ, αφού έχετε φάει βραδινό και έχετε βολευτεί στον καναπέ για να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας σειρά. Το πρόβλημα είναι ότι οι οκτώ ή εννέα η ώρα δεν είναι στην πραγματικότητα ώρα για ύπνο.

Απλώς παίρνετε έναν υπνάκο ακριβώς πριν κοιμηθείτε για βράδυ. Έτσι, όταν ξυπνάτε μία ή δύο ώρες αργότερα και πηγαίνετε στο κρεβάτι σας, καταλήγετε να μην είστε κουρασμένοι επειδή μόλις ξυπνήσατε.

Διαταράσσεται ο ύπνος

Τα υπνοδωμάτια υποτίθεται ότι είναι σκοτεινά και ήσυχα, αλλά η θέση του καναπέ σας είναι μάλλον το αντίθετο. Υπάρχουν παρεμβολές από την τηλεόραση, τα φώτα και τους άλλους ανθρώπους, τα οποία μπορούν να σας ξυπνήσουν. Και αυτά τα μικρά ξυπνήματα μπορεί να κάνουν τον ύπνο σας να είναι πιο ελαφρύς, πιο αποσπασματικός και λιγότερο αναζωογονητικός.

Καταπονείται η πλάτη και ο αυχένας

Οι καναπέδες είναι σχεδιασμένοι για να κάθεστε, όχι για να ξαπλώνετε. Αν κάνετε το δεύτερο για επτά ή οκτώ ώρες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξυπνήσετε με δυσκαμψία ή πόνο στον αυχένα, την πλάτη, τους ώμους ή τους γοφούς σας.

Το γεγονός ότι οι καναπέδες τείνουν να έχουν μικρότερο μήκος από τα κρεβάτια μπορεί επίσης να είναι προβληματικό. Μπορεί να χρειαστεί να λυγίσετε τα γόνατά σας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σφίξιμο στους οπίσθιους μηριαίους και να οδηγήσει σε περαιτέρω πόνο στην πλάτη.

Πώς να σπάσετε τη συνήθεια

Αν έχετε την τάση να αποκοιμάστε στον καναπέ χωρίς να το θέλετε, προσπαθήστε να βάλετε φραγμούς που θα σας δυσκολεύουν να αποκοιμηθείτε. Κρατήστε τα φώτα γύρω από τον καναπέ αναμμένα, βάλτε ως κανόνα ότι πρέπει να μένετε καθιστοί ή ακόμα ζητήστε από τους άλλους να σας ξυπνήσουν.

Στη συνέχεια, όταν νιώσετε ότι κουράζεστε, πηγαίνετε στο υπνοδωμάτιό σας για να κοιμηθείτε. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε πια να αποκοιμηθείτε, δοκιμάστε μια ήσυχη δραστηριότητα για να ηρεμήσετε ξανά.

Με την πάροδο του χρόνου, ο εγκέφαλός σας θα αρχίσει να συνδέει πάλι το κρεβάτι σας με τον ύπνο αντί για τον καναπέ.