Το λίπος στην κοιλιά αναπτύσσεται στην κάτω κοιλιακή χώρα, «περικυκλώνοντας» τα εσωτερικά όργανα. Η κακή διατροφή, η ανεπαρκής άσκηση, το άγχος και άλλοι παράγοντες είναι μερικές αιτίες ανάπτυξής του.

Ανεξάρτητα από το συνολικό βάρος, η ύπαρξη πολύ λίπους στην κοιλιά ενέχει κινδύνους για την υγεία όπως διαβήτη τύπου 2, καρκίνο του παχέος εντέρου, καρδιαγγειακές παθήσεις, ανισορροπία σε επίπεδα ινσουλίνης και άλλα.

Αν και η απώλειά του δεν είναι τόσο εύκολη, αξίζει τον κόπο να μπείτε σε μια διαδικασία αλλαγής συνηθειών για την προστασία της συνολικής υγείας και ευεξίας σας.

Διαβάστε επίσης: Τα χορταστικά smoothies που διώχνουν το λίπος από την κοιλιά

Για να απαλλαγείτε από το λίπος στην κοιλιά

Καταναλώνετε περισσότερες φυτικές τροφές

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι έχει πολλαπλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της πιθανότητας ανάπτυξης ορισμένων χρόνιων ασθενειών και της διατήρησης της καλής σωματικής υγείας.

Συνιστάται για τη μείωση του λίπους να επικεντρωθείτε στην κατανάλωση φυτικών τροφίμων, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτων (μήλα, βατόμουρα, αβοκάντο, πορτοκάλι) και λαχανικών που μπορούν να περιορίσουν την πρόσληψη ανθυγιεινών τροφίμων και να σας βοηθήσουν στη μείωση του βάρους.

Περιορίστε το μέγεθος της μερίδας σας

Οι θερμίδες μπορούν να «συσσωρευθούν» ακόμη και όταν ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή. Είναι καλό λοιπόν να μειώσετε το μέγεθος των μερίδων σας. Πιο μικρά πιάτα, περισσότεροι περίπατοι και το άφθονο νερό θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτό.

Μέτρια αερόβια άσκηση

Η μέτρια αερόβια άσκηση, όπως το γρήγορο περπάτημα και το τρέξιμο για τουλάχιστον 75 λεπτά την εβδομάδα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε πολύ βάρος.

Επιπλέον, η άσκηση έχει πολλαπλά ψυχικά οφέλη που μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα ζωής σας πέραν της απώλειας βάρους.

Πίνετε πολύ νερό

Το σώμα μας πρέπει να καταναλώνει επαρκή ποσότητα νερού κάθε μέρα. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το νερό βοηθά στην απώλεια κιλών, στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και μπορεί επίσης να ενισχύσει τον αριθμό των θερμίδων που καίμε κάθε μέρα.

Πίνετε νερό ειδικά πριν τα γεύματα ώστε να πεινάτε λιγότερο και κατά συνέπεια να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες.

Περιορίστε τα ζαχαρούχα προϊόντα

Την επόμενη φορά που θα θέλετε να προσθέσετε μια γλυκιά γεύση στο αγαπημένο σας πιάτο ή ποτό, αξιολογήστε προσεκτικά τις επιπλέον θερμίδες. Ο περιορισμός της συνολικής κατανάλωσης ζάχαρης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης επικίνδυνων παθήσεων και να ενισχύσει πολλές πτυχές της ευημερίας μας, πέραν της επίπεδης κοιλιάς που σε συνδυασμό με όλες τις άλλες υγιεινές συνήθειες, μπορεί να μας χαρίσει.

Πώς θα τα καταφέρετε

Θα χρειαστεί υπομονή και επιμονή για να χαθεί το λίπος στην κοιλιά. Γι’ αυτό και πρέπει να μην ξεχνάτε τα κίνητρα και τους στόχους σας καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας. Μην περιμένετε αποτελέσματα από την μια μέρα στην άλλη και ποτέ μην είστε υπερβολικά αυστηροί με τον εαυτό σας. Η ουσία άλλωστε είναι οι καθημερινές μικρές αλλαγές να γίνουν εντέλει συνήθεια, οπότε και να μην απαιτούν πια κόπο από πλευράς σας.

Με αργά λοιπόν και σταθερά βήματα είναι βέβαιο πως θα καταφέρετε πολύ περισσότερα απ’ ό,τι ίσως πιστεύατε και πολύ σύντομα θα αισθάνεστε όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά «ανεβασμένοι».