Πριν ή μετά την προπόνηση ή απλά κατά τη διάρκεια της ημέρας σας, οι διατάσεις είναι απίστευτα ευεργετικές για την υγεία μας.

Οι διατάσεις βοηθούν στην κινητικότητα, τη στάση του σώματος και την ευελιξία των μυών μας και μας επιτρέπουν να γυμναζόμαστε καλύτερα και να ζούμε ακόμη και περισσότερο.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής προτείνει να κάνουμε διατάσεις τουλάχιστον δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα και ότι οι καθημερινές διατάσεις είναι πιο αποτελεσματικές.

Διαβάστε επίσης: Σφιχτό σώμα μετά τα 40: Οι πιο αποτελεσματικές ασκήσεις

Και το καλύτερο είναι ότι δεν χρειάζεστε τίποτα περισσότερο από ένα πλαίσιο πόρτας για να σας βοηθήσει.

Τα πλαίσια πόρτας αποτελούν ένα εξαιρετικό «κλουβί διατάσεων» για να κρατάτε το σώμα σας ισορροπημένο και ευθυγραμμισμένο. Προσφέρουν στήριξη και σταθερότητα καθώς στοχεύετε με ευκολία στην ένταση.

Ένα απλό και προσιτό εργαλείο, όπως μια πόρτα, μπορεί να σας βοηθήσει να τεντώσετε περιοχές που μπορεί να είναι δύσκολο να φτάσετε μόνοι σας.

Το να περάσετε μόλις 10 λεπτά στην πόρτα σας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσετε σταδιακά το εύρος της κίνησης και τη δύναμη των αρθρώσεών σας.

Ενώ εξερευνάτε διάφορες διατάσεις με το πλαίσιο της πόρτας σας, μη φοβάστε να γίνετε δημιουργικοί. Οι διατάσεις δεν χρειάζεται πάντα να φαίνονται όμορφες για να έχουν απίστευτο αντίκτυπο.

Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Στήθος

Πιάστε από μια πλευρά του πλαισίου της πόρτας με κάθε χέρι, έτσι ώστε να τοποθετηθούν υπό γωνία ελαφρώς πάνω από το κεφάλι σας. Ενώ πιάνετε το πλαίσιο της πόρτας, προχωρήστε αργά προς τα εμπρός. Τα χέρια σας πρέπει να είναι τώρα πίσω σας.

Θα πρέπει να νιώσετε ένα τέντωμα στο στήθος, τους δικέφαλους και τους βραχίονες. Όσο πιο ψηλά είναι τα χέρια σας, τόσο πιο έντονο θα είναι το τέντωμα.

Πλαϊνές διατάσεις

Ξεκινήστε ευθυγραμμίζοντας τους γοφούς σας με το πλαίσιο της πόρτας και τοποθετώντας το αριστερό σας πόδι μπροστά και το δεξί πόδι πίσω από αυτό. Πιάστε τη δεξιά άκρη του πλαισίου της πόρτας με το αριστερό σας χέρι και λυγισμένο αγκώνα.

Τεντώστε το δεξί σας χέρι προς τα πάνω και πάνω από το κεφάλι σας και πιάστε την άκρη της αριστερής πλευράς του πλαισίου, τεντώνοντας ολόκληρη τη δεξιά πλευρά του σώματός σας. Κρατήστε για τρεις έως πέντε αναπνοές πριν επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.

Σπονδυλική στήλη

Ξεκινήστε να στέκεστε στη μέση του πλαισίου της πόρτας έτσι ώστε οι ώμοι σας να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με κάθε πλευρά. Με τις παλάμες σας στραμμένες μακριά από εσάς, τεντώστε και τα δύο χέρια σας προς τα πάνω. Στερεώστε τα δάχτυλά σας στην επάνω προεξοχή του πλαισίου.

Γείρετε το στήθος σας ελαφρώς προς τα εμπρός για να επιμηκύνετε και να τεντώσετε τους ώμους σας. Φροντίστε να κρατήσετε τους ώμους σας κάτω και έξω από τα αυτιά σας. Κρατήστε για πέντε βαθιές αναπνοές.