Τα οφέλη του περπατήματος για τη σωματική υγεία, την ψυχική ευεξία και τη δημιουργικότητα είναι καλά τεκμηριωμένα. Το περπάτημα είναι ένα φυσικό αγχολυτικό και εμείς οι αρτιμελείς άνθρωποι το θεωρούμε συχνά δεδομένο.

Αν και, ακόμη και ως τάση των hot girl walks, το περπάτημα εξακολουθεί πολύ συχνά να θεωρείται ως «όχι αρκετό» για να μετρήσει ως πραγματική άσκηση.

Σε μια κουλτούρα που γενικά μετρά την αυτοαξία με βάση τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας, το περπάτημα μπορεί να θεωρηθεί χάσιμο χρόνου. Γιατί να περπατάτε για μια ώρα όταν μπορείτε να τρέξετε για 15 λεπτά και μετά να επιστρέψετε στη δουλειά;

Διαβάστε επίσης: Αναπνοή γιόγκα «kapalbhati»: Πώς να είστε fit απλά αναπνέοντας

Αυτός ο πιο αργός ρυθμός είναι που μας επιτρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας -και αυτό είναι ένα από τα πιο υποτιμημένα οφέλη του περπατήματος.

Γνωρίζουμε τον εαυτό μας

Η ζωή μπορεί να είναι χαοτική και φαίνεται να επιταχύνεται όσο μεγαλώνουμε. Αλλά το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση αυτής της ατελείωτης βιασύνης. Ο πιο ήρεμος, πιο περιπλανώμενος ρυθμός μας επιτρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε ό,τι συμβαίνει μέσα μας και γύρω μας.

Όταν κάνετε ποδήλατο ή τρέχετε, είστε συνήθως πιο συγκεντρωμένοι στο να προχωράτε μπροστά, και μπορεί να μην παρατηρήσετε τι γίνεται γύρω σας.

Αλλά αν είμαστε αναγκασμένοι να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο για να φτάσουμε από το σημείο Α στο σημείο Β μέσω μιας απλής, επαναλαμβανόμενης κίνησης, συχνά καταλήγουμε να κοιτάμε προς τα μέσα, μερικές φορές χωρίς να το συνειδητοποιούμε πλήρως.

Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε μάλιστα ότι τα οφέλη του περπατήματος για τον αυτοστοχασμό είναι εφάμιλλα με αυτά που θα μπορούσατε να αποκομίσετε από μια συνεδρία θεραπείας.

Το περπάτημα «παγώνει» τον χρόνο

Το περπάτημα μπορεί επίσης να επιβραδύνει την αίσθηση του χρόνου. Ο χρόνος απλώνεται, οι αισθήσεις οξύνονται και η σύνδεση με τον κόσμο γύρω βαθαίνει. Πρέπει να ακούτε τον εαυτό σας με κάθε βήμα και να αντιμετωπίζετε τα θέματά σας πιο άμεσα χωρίς την απόσπαση της προσοχής της κανονικής ζωής.

Και σε αυτή την επιβραδυνόμενη στιγμή, ακόμη και όταν τα πόδια σας πονάνε και είστε κουρασμένοι, γίνεστε πιο ειλικρινής με τον εαυτό σας. Η εσωτερική σας φωνή γίνεται πιο δυνατή και μαθαίνετε πώς να την ακούτε και να την εμπιστεύεστε καλύτερα.

Μαθαίνετε, επίσης, πώς να διατηρείτε πιο ξεκάθαρα όρια, να κατανοείτε τα όριά σας και να πιστεύετε περισσότερο στον εαυτό σας. Μαθαίνετε πόσο λίγα χρειάζεστε πραγματικά για να είστε ολοκληρωμένοι.