Το να πάτε διακοπές μπορεί να φαίνεται σαν ένας μάλλον αντισυμβατικός τρόπος για να βελτιώσετε τις συνήθειες του ύπνου σας. Ομως το sleep tourism, η ταξιδιωτική τάση που μας στέλνει… για ύπνο, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής – και δεν αφορά μόνο τους «υπναράδες» ταξιδιώτες.

Πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την υγεία μας;

Οσο σκληρά κι αν προσπαθούμε, δεν καταφέρνουμε ποτέ να κοιμηθούμε όσο πρέπει. Οι ειδικοί λένε ότι 7 έως 9 ώρες τη νύχτα είναι το ιδανικό.

Ενώ αυτό ακούγεται αρκετά εύκολο στη θεωρία, η πραγματικότητα είναι ότι η ζωή (δουλειά, εκκρεμότητες, οικογενειακός χρόνος) μπορεί εύκολα να εμποδίσει τον ύπνο.

Αν κοιμάστε περισσότερο από 6 ώρες τη νύχτα και πηγαίνετε στη δουλειά με διπλό εσπρέσο στο χέρι και ένα κιλό κονσίλερ κάτω από τα μάτια, οι πιθανότητες είναι ότι ο ύπνος σας δεν είναι ποιοτικός.

Ο ύπνος δεν είναι απλώς μια πολυτέλεια. Παίζει καθοριστικό ρόλο στο να βοηθήσει το σώμα σας να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τι ακριβώς κάνει ο καλός ύπνος;

Η σύντομη απάντηση είναι «τα πάντα». Συμβάλλει στη σωματική και ψυχική σας υγεία με ανεκτίμητους τρόπους.
Εδώ είναι μερικοί μόνο από αυτούς:

· Βοηθά τον εγκέφαλό σας να αποθηκεύσει νέες αναμνήσεις από την ημέρα.

· Δίνει στο μυαλό σας την απαραίτητη ξεκούραση από την εργασία.

· Ρυθμίζει τις ορμόνες σας.

· Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

· Διατηρεί το σάκχαρο στο αίμα σας σε χαμηλά επίπεδα και βοηθά στον έλεγχο του βάρους σας.

· Μακροπρόθεσμα, ελαχιστοποιεί την πιθανότητα εμφάνισης μιας χρόνιας ασθένειας.

Βασικά, ο ύπνος σας επιτρέπει να συνεχίσετε να λειτουργείτε καλά και αποτελεσματικά.

Πολλοί άνθρωποι υποτιμούν τη σημασία του, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο πολυτιμότερος συντελεστής για να ζήσετε μια παραγωγική, υγιή και ευτυχισμένη ζωή.

Ακόμα κι αν κάνετε βήματα σε άλλους τομείς για να γίνετε πιο υγιείς, όπως το να προσέχετε τι τρώτε ή να γυμνάζεστε τακτικά, δεν θα αποκομίσετε τα πλήρη οφέλη αυτών των πρακτικών αν δεν κοιμάστε καλά.

Γιατί ο ύπνος έγινε τόσο σημαντικός για την τουριστική βιομηχανία;

Η δυνατότητα αξιοπρεπούς νυχτερινού ύπνου φαίνεται να γίνεται όλο και πιο σπάνια. Ιδίως τα τελευταία χρόνια. Περίπου το 35% των ατόμων αναφέρουν ότι κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες σε ένα κανονικό 24ωρο.

Περίπου 50 έως 70 εκατομμύρια ενήλικοι στις Ηνωμένες Πολιτείες υποφέρουν από κάποιο πρόβλημα ύπνου, με την αϋπνία να είναι το πιο διαδεδομένο.

Αμέσως μετά την άρση των περιορισμών που επέβαλε η πανδημία της COVID-19, παρατηρήθηκε μία στροφή των τουριστών προς την χαλάρωση και την ξεκούραση.

Ως αποτέλεσμα, ο χρόνος των διακοπών έχει καταλήξει να αφιερώνεται πολύ περισσότερο στην ξεκούραση και λιγότερο στη διασκέδαση ή στην περιήγηση.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι περισσότεροι τουρίστες ζητούσαν ήλιο και διασκέδαση από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Τη χρονιά που μας πέρασε αρκετοί ήταν αυτοί που ζήτησαν ήσυχα μέρη μόνο και μόνο για ύπνο.

Η πρωτότυπη αυτή στροφή των τουριστών από την ξέφρενη διασκέδαση σε ηλιόλουστα μέρη προς ήσυχους προορισμούς που ενδείκνυνται αποκλειστικά για ξεκούραση μπορεί να ερμηνευτεί περισσότερο σαν ανάγκη διαχείρισης της πίεσης που προκάλεσαν τα απανωτά lockdowns, οι καραντίνες και οι υγειονομικοί περιορισμοί.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Clinical Sleep Medicine», το 40% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η ποιότητα του προσωπικού ύπνου μειώθηκε κατά πολύ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτό το συμπέρασμα σε συνδυασμό με τους φρενήρεις ρυθμούς ζωής στις πόλεις και το καθημερινό άγχος έχουν προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου έλλειψη.

Με μια τόσο μεγάλη αγορά με έλλειψη ύπνου, οι αμερικανικές αλυσίδες ξενοδοχείων ξεκίνησαν τον υπνοτουρισμό.

Μέσα σε λίγα χρόνια, η προσφορά στην αγορά των διανυκτερεύσεων που είναι προσαρμοσμένες στον ύπνο αυξήθηκε και επεκτάθηκε στην Ευρώπη.

Παράλληλα, τώρα υπήρξε μια τεράστια μετατόπιση στη συλλογική μας ευαισθητοποίηση και στην ιεράρχηση της ευεξίας και της ευημερίας ως προτεραιότητας.

Τα πάντα φαίνεται να κινούνται προς την κατεύθυνση της μακροζωίας.  Και αυτό είναι κάτι που έχει δώσει σημαντική ώθηση στην άνθηση του τουρισμού του ύπνου.

Τι είναι το Sleep Tourism;

Το Sleep Tourism είναι η ιδέα ότι τα ταξίδια δεν χρειάζεται να γίνονται πλέον εις βάρος του ύπνου.

Είναι η έννοια του ταξιδιού που πραγματικά μας αναζωογονεί και μας επιτρέπει να επιστρέψουμε στο σπίτι μας νιώθοντας ανανέωση, αναζωογόνηση και αποκατάσταση.

Βασικά, ο τουρισμός ύπνου αναφέρεται σε ταξιδιωτικές εμπειρίες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου μας.

Σκεφτείτε:

*Μενού μαξιλαριών για να διασφαλίσετε ότι θα έχετε την πιο άνετη νύχτα με βάση την αγαπημένη σας στάση ύπνου.

*Δωμάτια ειδικά σχεδιασμένα για να αποκλείουν κάθε εξωτερικό θόρυβο ώστε να μπορείτε να επικεντρωθείτε στην ξεκούραση.

*Ηχογραφημένους διαλογισμούς ύπνου που μπορείτε να ακούσετε για να αποκοιμηθείτε.

Πολλά ξενοδοχεία και spa έχουν ήδη προσαρμόσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους αποκλειστικά για έναν υγιή ύπνο.

Υπνοθεραπείες, χαλαρωτικά μασάζ και στρώματα υψηλών προδιαγραφών είναι μόνο μερικές από τις παροχές που έχουν ενταχθεί στο σύνολο των υπηρεσιών που απευθύνονται σε όσους αναζητούν ένα καταφύγιο στην αγκαλιά του Μορφέα.

Οι ειδικές υπηρεσίες ύπνου διαφέρουν από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο και μπορεί να περιλαμβάνουν και ροφήματα που προάγουν τον ύπνο.

Μπορεί ένα προσεκτικά σχεδιασμένο περιβάλλον για ποιοτικό ύπνο, με συνεδρίες διαλογισμού και άλλους θεραπευτές, να προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη;

Για την ερευνήτρια ύπνου Ρεμπέκα Ρόμπινς, «αυτό το sleep tourism» μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμο όταν οι εμπειρίες αυτές προσφέρουν στους ταξιδιώτες πραγματικά εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τον ύπνο τους.

Δεν πρόκειται απλώς για περιποίηση σε ένα άνετο κρεβάτι με μουσική υπόκρουση και τσάι.

«Η εμπειρία θα μπορούσε να αναπτυχθεί με έναν ειδικό ιατρό ή έναν έγκριτο επιστήμονα, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάτι άλλο που εξηγεί τα προβλήματα ύπνου» προτείνει.