Είστε ένας από τους πολλούς ανθρώπους που δυσκολεύονται να κοιμηθούν καλά; Αν ναι, θα γνωρίζετε την απογοήτευση του να στριφογυρίζετε στο κρεβάτι σας και να ανησυχείτε για το πόσο κουρασμένοι θα αισθάνεστε την επόμενη μέρα επειδή ο ύπνος σας είναι ανεπαρκής.

Αλλά σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο ύπνου Δρ Σέλμπι Χάρις, , μπορεί να έχετε μεγαλύτερη τύχη στην υιοθέτηση ενός καλού ρυθμού ύπνου αν είστε σε θέση να αναγνωρίσετε αυτό που η ίδια περιγράφει ως «γλώσσα του ύπνου σας».

Το επόμενο βήμα είναι να προσαρμόσετε τη συμπεριφορά σας σε αυτήν. Αν είστε σε θέση να προσδιορίσετε σε ποια κατηγορία (ή συνδυασμό κατηγοριών) ανήκετε, θα ξέρετε πού να εστιάσετε τις προσπάθειές σας για να βελτιώσετε τον ύπνο σας.

Διαβάστε επίσης: Μάσκα ύπνου: Κάνει περισσότερα από όσα φαντάζεστε

Η βασική υγιεινή του ύπνου είναι πάντα χρήσιμη για όλους. Αλλά ορισμένες τεχνικές μπορεί να είναι πιο σημαντικό να επικεντρωθείτε σε αυτές από την αρχή, δεδομένου του ιδιαίτερου στυλ του ύπνου σας.

1. Όταν οι αγχωτικές σκέψεις σας κρατούν ξύπνιους τη νύχτα

Υποφέρετε από έναν απασχολημένο εγκέφαλο τη νύχτα, γεμάτο με «τι θα γινόταν αν» και «θα έπρεπε»; Παλεύετε με την ένταση στο σώμα σας όταν είναι ώρα να κοιμηθείτε; Το ιδανικό σενάριο ύπνου για εσάς περιλαμβάνει μια ρουτίνα εκτόνωσης που δίνει χρόνο στον εγκέφαλο και το σώμα να ηρεμήσουν πριν από τον ύπνο.

Δημιουργήστε μια συνεπή πρακτική διαλογισμού, κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας και θα διαπιστώσετε ότι οι αγχωτικές σκέψεις σας θα υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου. Ξεκουραστείτε 30 έως ιδανικά 60 λεπτά πριν από τον ύπνο. Αυτό σημαίνει όχι οθόνες, όχι δουλειά.

2. Όταν μπορείτε να κοιμηθείτε οπουδήποτε, οποτεδήποτε

Μπορεί να υπερηφανεύεστε συχνά για την ικανότητά σας αυτή, αλλά μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης ύπνου. Αν διαπιστώνετε ότι αποκοιμάστε συστηματικά σε λιγότερο από 5 λεπτά κάθε βράδυ, σκεφτείτε αν πρέπει να κοιμάστε περισσότερο τη νύχτα.

Η ρουτίνα είναι το κλειδί. Διατηρήστε μια σταθερή ώρα ύπνου και αφύπνισης όσο το δυνατόν συχνότερα, για να βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά τακτικά.

3. Όταν έχετε πολύ αυστηρή ρουτίνα ύπνου

Αν κάτι είναι εκτός της τυπικής ρουτίνας σας τη νύχτα, ανησυχείτε ότι δεν θα μπορέσετε να κοιμηθείτε και το άγχος σας για τον ύπνο μπορεί ακόμη και να σας κρατήσει ξύπνιους. Η ανησυχία για τη δημιουργία «τέλειων» συνθηκών μπορεί στην πραγματικότητα να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.

Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να είστε εντάξει με τα πράγματα που δεν είναι πάντα τέλεια, όπως όταν ταξιδεύετε για παράδειγμα, για να βοηθήσετε στην ανακούφιση των ανησυχιών σας. Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα και συγκεντρωθείτε στην ευελιξία.

4. Όταν ζεσταίνεστε πάρα πολύ

Συχνά ξυπνάτε γεμάτοι ιδρώτα και δυσκολεύεστε να πέσετε ή να παραμείνετε κοιμισμένοι λόγω της υπερβολικής ζέστης; Διαφωνείτε με τον σύντροφό σας στο κρεβάτι σχετικά με τη θερμοκρασία του δωματίου, με εσάς να θέλετε να είναι πολύ χαμηλότερη από τον σύντροφό σας;

Συχνά βλέπουμε αυτό το στυλ ύπνου σε γυναίκες που διανύουν την περι/εμμηνόπαυση και έχουν εξάψεις. Μερικές φορές μπορεί να πηγαίνετε στο κρεβάτι και να αισθάνεστε άνετα – ή ακόμα και να κρυώνετε – και μετά, ξυπνάτε στη μέση της νύχτας και πετάτε τα σκεπάσματά σας.

Προσπαθήστε να διατηρείτε το περιβάλλον σας δροσερό. Αν ο/η σύντροφός σας διαμαρτύρετε, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να έχετε δύο παπλώματα στο κρεβάτι, κάτι που μπορεί να βοηθήσει και εσάς και το σύντροφό σας.

5. Όταν κοιμάστε ελαφριά σαν πούπουλο

Νιώθετε ότι ο ύπνος σας δεν είναι ποτέ αρκετά βαθύς; Ξυπνάτε νιώθοντας κουρασμένοι σαν να μην είχατε τα οφέλη ενός πλήρους νυχτερινού ύπνου. Δεδομένου ότι μπορεί να είστε πιο ευαίσθητοι στο φως και τον ήχο, είναι καλύτερο να προσπαθήσετε πραγματικά να μετριάσετε οποιοδήποτε από αυτά τα ζητήματα.

Δώστε προτεραιότητα στην άνεσή σας και διαμορφώστε ένα ένα δροσερό, σκοτεινό, ήσυχο δωμάτιο. Προσπαθήστε να αποφύγετε να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την ποιότητα του ύπνου τη νύχτα.