Πολλαπλά είναι τα περιστατικά καρδιακής ανακοπής που συμβαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τόσο σε δημόσιους όσο και σε αθλητικούς χώρους, με πολλά θύματα. Ο αιφνίδιος θάνατος δεν είναι σπάνιος, δυστυχώς, και μπορεί να συμβεί σε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας και σε κάθε χώρο, δημόσιο ή ιδιωτικό.

Έτσι, η πρόληψη του αιφνιδίου αρρυθμικού καρδιακού θανάτου αποτελεί μια από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις των συγχρόνων συστημάτων δημόσιας υγείας.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική με διαβήτη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Για το λόγο αυτό, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία (ΕΚΕ) όρισε το 2023 ως έτος ευαισθητοποίησης για τον αιφνίδιο θάνατο, επεσήμανε ο νέος πρόεδρος της ΕΚΕ καθηγητής καρδιολογίας Γιώργος Κοχιαδάκης με αφορμή την εκλογή του στην προεδρία του νέου διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας.

Όπως τόνισε, βασική αρχή της πρόληψης είναι η πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση της καρδιοπάθειας που υποβόσκει και προκαλεί τον αιφνίδιο θάνατο. Επομένως είναι κρίσιμης σημασίας να ληφθούν όλα τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της καρδιακής νόσου πριν αυτή οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο.

Στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2023 ως Έτους Ευαισθητοποίησης για τον Αιφνίδιο Θάνατο, η ΕΚΕ αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών σε συνεργασία με την Πολιτεία, για την πλήρη και στοχευμένη ενημέρωση του πληθυσμού, ιδίως σε ότι αφορά την πρόληψη και θεραπεία.

Οι  κυριότερες δράσεις και οι πρωτοβουλίες της ΕΚΕ αφορούν:

  1. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε όλη την Ελλάδα για την αξία της εκπαίδευσης από μικρή ηλικία στις Πρώτες Βοήθειες και την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.
  2. Διενέργεια πιστοποιημένων -από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης- Σεμιναρίων Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης και χρήσης εξωτερικών απινιδωτών σε όλη τη χώρα με έμφαση στους επαγγελματίες υγείας, τους αθλητές, αλλά και τα σχολεία (Εκπαιδευτικοί, μαθητές), με ταυτόχρονο προληπτικό-καρδιολογικό έλεγχο.
  3. Τοποθέτηση στους δημόσιους και αθλητικούς χώρους εξωτερικών απινιδωτών με εκπαιδευμένο προσωπικό που θα τους χρησιμοποιεί σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής αθλητή ή πολίτη.
  4. Ενημέρωση των πολιτών συνολικά για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα κύρια συμπτώματά τους και τους παράγοντες κινδύνου μέσω των περιφερειακών συνεδρίων, αλλά και άλλων κοινωνικών δράσεων.
  5. Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια, ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών μέσω του Τύπου, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Νέες εκπαιδευτικές δράσεις της ΕΚΕ

Προτεραιότητα της ΕΚΕ διαχρονικά είναι η εκπαίδευση και η έρευνα με στόχο τη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, σημείωσε ο κ. Κοχιαδάκης, επισημαίνοντας πως η εκπαίδευση στην ΕΚΕ αφορά ειδικευμένους και ειδικευόμενους καρδιολόγους.

Οι βασικοί πυλώνες της εκπαίδευσης των καρδιολόγων, καθώς και άλλων ειδικοτήτων, είναι το Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, τα Πανελλήνια Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας, το Επεμβατικό Συνέδριο (ICE) και τα Περιφερειακά Συνέδρια, το επιστημονικό περιοδικό «Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση» , αλλά και τα τα webinars, τα hands οn σεμινάρια στην απεικόνιση, τα πιστοποιημένα μαθήματα ΚΑΡΠΑ, τα μαθήματα των υπερήχων, η χορήγηση υποτροφιών τόσο για το εσωτερικό όσο και για το εξωτερικό και τα ερευνητικά πρωτόκολλα και καταγραφές.

Σε σχέση με τους νέους Καρδιολόγους, παρέχεται η δυνατότητα στους ειδικευόμενους να συμμετάσχουν στις εξετάσεις απόκτησης του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Καρδιολογίας.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, αναμένεται η αναβάθμιση των περιφερειακών συνεδρίων με έμφαση την ενημέρωση των πολιτών για την πρόληψη και θεραπεία των καρδιαγγειακών νόσων, ενώ θα δοθεί έμφαση στην επιμόρφωση των νέων καρδιολόγων με εβδομαδιαία σεμινάρια επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των ειδικευομένων και των νέων καρδιολόγων στο αμφιθέατρο της ΕΚΕ.

Δύο διεθνή συνέδρια στην Αθήνα

Με έμφαση στην εξωστρέφεια της Εταιρείας, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας το Καρδιολογικό Συνέδριο για τις χώρες της Μέσης Ανατολής (ACC Middle East 2023) στην Αθήνα, το οποίο θα αποτελέσει το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο στην Ελλάδα για το 2023 και το πρώτο αμερικανικό συνέδριο που γίνεται επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Επίσης για το 2024 δρομολογείται από την ΕΚΕ το ESC Preventive Cardiology Congress  σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία.

Πρόκειται για δύο μεγάλα διεθνή επιστημονικά συνέδρια που θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον  χιλιάδων συνέδρων από όλο τον κόσμο, καθιστώντας τη χώρα μας επίκεντρο  των σύγχρονων επιστημονικών εξελίξεων που αφορούν την Καρδιαγγειακή Ιατρική.