Ο βήχας, το φτέρνισμα και ο πυρετός αποτελούν όλα κοινά συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης. Κι ενώ ακόμα και ο ήπιος πυρετός μπορεί να είναι άβολος, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα προτείνουν να μην καταφύγετε απευθείας στα φάρμακα, μιας και μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Οι ερευνητές αναφέρουν σε επιστημονική τους μελέτη ότι ο ήπιος πυρετός βοήθησε τον οργανισμό ψαριών να αντιμετωπίσει πιο γρήγορα την μόλυνση, με αποτέλεσμα τα καλύτερα επίπεδα φλεγμονών και την επιδιόρθωση του τραυματισμένου ιστού στο σώμα.

«Αφήσαμε τη φύση να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα και σε αυτή την περίπτωση ήταν πολύ θετικό», λέει ο ανοσολόγος δρ Daniel Barreda, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Διαβάστε επίσης: Υγεία: Τι ισχύει για τις σημαντικότερες πεποιθήσεις μας;

Ο ήπιος πυρετός λειτουργεί ως μέσο αυτοΐασης, που σημαίνει ότι το σώμα μπορεί και να τον προκαλέσει αλλά και να τον σταματήσει φυσικά χωρίς φαρμακευτική αγωγή, αναφέρει ο δρ Daniel Barreda.

Πώς βοηθά στην ανάκαμψη ο ήπιος φυσικός πυρετός;

Αν και τα πλεονεκτήματα του φυσικού πυρετού χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, οι ερευνητές αναφέρουν ότι επειδή οι μηχανισμοί που προκαλούν και συντηρούν τον πυρετό είναι κοινοί μεταξύ των ζώων, είναι λογικό να αναμένουμε ότι παρόμοια οφέλη θα υπάρχουν και για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αυτό υποδηλώνει ότι πρέπει να αντισταθούμε στη λήψη αντιπυρετικών φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, με την πρώτη ένδειξη μιας πιο υψηλής θερμοκρασίας.

«Απομακρύνουν την ενόχληση που ενδεχομένως αισθάνεστε λόγω του πυρετού αλλά είναι πιθανό να στερήστε και μερικά από τα οφέλη αυτής της φυσικής απόκρισης του οργανισμού» μας εξηγούν οι ερευνητές.

Στα πλαίσια της μελέτης, τα ψάρια έλαβαν βακτηριακή λοίμωξη και η συμπεριφορά τους στη συνέχεια παρακολουθήθηκε και αξιολογήθηκε με την συμβολή της μηχανικής μάθησης.

Τα εξωτερικά συμπτώματα ήταν παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν σε ανθρώπους με πυρετό, συμπεριλαμβανομένης της ακινησίας, της κόπωσης και της κακουχίας. Αυτά στη συνέχεια κατηγοριοποιήθηκαν με σημαντικούς ανοσολογικούς μηχανισμούς στα ζώα.

Η έρευνα έδειξε ότι ο φυσικός πυρετός προσφέρει μια ολοκληρωμένη απόκριση που όχι μόνο ενεργοποιεί τις άμυνες κατά της μόλυνσης, αλλά βοηθά επίσης στον έλεγχό της.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πυρετός βοήθησε τα ψάρια να ξεπεράσουν την λοίμωξη μέσα σε επτά ημέρες. Ο πυρετός βοήθησε επίσης στην μείωση της φλεγμονής και στην αποκατάσταση των τραυματισμένων ιστών.