Η άνοιξη, αν και εποχή ανανέωσης λόγω του ευχάριστου καιρού και της άνθησης της φύσης, μπορεί να φέρει και ανησυχίες όσον αφορά τη σωματική μα και την ψυχική μας υγεία.

Ποιες παθήσεις «ευδοκιμούν» αυτή την εποχή και πώς τις αντιμετωπίζουμε;

Διαβάστε επίσης: Seasonal living – «Αγκαλιάζοντας» κάθε εποχή γι’ αυτά που μας προσφέρει

3 κοινές παθήσεις που σχετίζονται με την άνοιξη

#1 Αλλεργίες

Η έξαρση των αλλεργιών είναι συνηθισμένο φαινόμενο την άνοιξη λόγω της γύρης και επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Οι αλλεργίες εμφανίζονται συνήθως όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε αβλαβείς ξένες ουσίες στο περιβάλλον. Τα συμπτώματα των αλλεργιών μπορεί να περιλαμβάνουν φτάρνισμα, φαγούρα στα μάτια, συμφόρηση στο στήθος και καταρροή ή βουλωμένη μύτη.

Για την πρόληψη των αλλεργιών, είναι σημαντικό να περιορίσετε την έκθεση σε αλλεργιογόνα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους για κάποιες ημέρες, τη διατήρηση των παραθύρων κλειστών και τη χρήση φίλτρων αέρα για τη μείωση των αλλεργιογόνων. Ως προς τα αντιισταμινικά και αποσυμφορητικά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας.

#2 Άσθμα

Ομοίως όπως οι αλλεργίες, οι κρίσεις άσθματος αυξάνονται την άνοιξη λόγω της αλλαγής της θερμοκρασίας και των κόκκων γύρης στον αέρα.

Το άσθμα είναι μια μακροχρόνια αναπνευστική πάθηση που επηρεάζει τους αεραγωγούς, προκαλώντας στένωση και πρήξιμο. Τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιογόνων, της άσκησης και του στρες. Τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, συριγμό, βήχα, δύσπνοια και σφίξιμο στο στήθος.

Για την πρόληψη των συμπτωμάτων του άσθματος, είναι σημαντικό να εντοπίζετε και να αποφεύγετε τα ερεθίσματα όποτε είναι δυνατόν. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους τις ημέρες με υψηλή γύρη, τη χρήση φίλτρων αέρα για τη μείωση των αλλεργιογόνων εσωτερικού χώρου και την αποφυγή άσκησης σε κρύο καιρό. Οι εισπνευστήρες και άλλα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη των κρίσεων άσθματος, αφού πρώτα επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

#3 Εποχιακή κατάθλιψη

Η εποχιακή κατάθλιψη, γνωστή και ως εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), είναι ένας τύπος κατάθλιψης που εμφανίζεται λόγω αλλαγών των εποχών και του καιρού. Σύμφωνα με έρευνες οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν SAD κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Ωστόσο, κάποιοι μπορεί επίσης να υποφέρουν από SAD κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Τα συμπτώματα του SAD μπορεί να περιλαμβάνουν θλίψη, άγχος, ευερεθιστότητα και κόπωση.

Για την πρόληψη και τη θεραπεία της εποχικής κατάθλιψης, είναι σημαντικό να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής άσκησης, της ισορροπημένης διατροφής και του επαρκούς και ποιοτικού ύπνου. Το να περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους με φυσικό φως μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, είναι σημαντικό να αναζητήσετε τη βοήθεια ειδικού για κατάλληλη φροντίδα ώστε να απολαύσετε την ομορφιά και τη ζεστασιά της άνοιξης διατηρώντας παράλληλα την υγεία και την ευεξία σας.