Τα νέα ευρήματα μιας μικρής μελέτης που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο The New England Journal of Medicine, υποδηλώνουν τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά που έχει ο καφές.

Η κατανάλωση τουλάχιστον μιας κούπας καφέ την ημέρα μπορεί να σας κάνει να κινείστε περισσότερο, αλλά να κοιμάστε λιγότερο. Και μπορεί να σας θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο για αρρυθμίες.

Διαβάστε επίσης: Καρδιακές παθήσεις: Πώς η διατροφή μας θέτει σε κίνδυνο τη ζωή μας

Το συμπέρασμα της μεγάλης εικόνας είναι ότι δεν υπάρχει μόνο μία και μοναδική επίδραση στην υγεία από την κατανάλωση καφέ, αλλά ότι η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη…

Τι διαφορετικό έχει η νέα μελέτη

Η μεγάλη πλειονότητα των ερευνών για το θέμα μέχρι πρότινος ήταν παρατηρητικές. Δηλαδή απλώς κοιτούσαν τι συμβαίνει σε ανθρώπους που πίνουν καφέ και τι σε εκείνους που δεν πίνουν. Κάτι που περιορίζεται βαθύτατα από την πιθανότητα ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο άλλο χαρακτηριστικό που οδηγεί στο αν κάποιος τυχαίνει να πίνει καφέ.

Ο μόνος τρόπος να μετριάσουν αυτές τις πιθανές επιπτώσεις ήταν να διεξάγουν μια τυχαιοποιημένη παρεμβατική δοκιμή. Για να αποκτήσουν μια καλύτερη ιδέα για τις άμεσες επιδράσεις του καφέ στην υγεία, οι συγγραφείς στρατολόγησαν 100 υγιείς ενήλικες που είχαν ηλικία 39 ετών κατά μέσο όρο και προέρχονταν από την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο.

Εξόπλισαν τους συμμετέχοντες με συσκευές για την παρακολούθηση των βημάτων και του ύπνου τους, συνεχείς μετρητές γλυκόζης στο αίμα και συσκευές ηλεκτροκαρδιογραφήματος που παρακολουθούσαν τους καρδιακούς τους ρυθμούς.

Σε κάθε συμμετέχοντα ανατέθηκε τυχαία να πιει όσο καφέ ήθελε για δύο ημέρες, στη συνέχεια να απέχει για δύο ημέρες, επαναλαμβάνοντας αυτόν τον κύκλο για διάστημα δύο εβδομάδων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Τις ημέρες που έπιναν καφέ, οι συμμετέχοντες έκαναν κατά μέσο όρο 1.058 βήματα περισσότερα από ό,τι τις ημέρες αποχής, διαπίστωσαν οι συγγραφείς. Αλλά τις ημέρες αυτές, ο ύπνος δέχτηκε πλήγμα, με τους συμμετέχοντες να έχουν 36 λιγότερα λεπτά ύπνου. Όσο περισσότερο καφέ έπιναν, τόσο περισσότερη σωματική δραστηριότητα και τόσο λιγότερο ύπνο έπαιρναν.

Ο καφές φαινόταν να επηρεάζει και την καρδιά. Οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία για σημαντική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των πρόωρων κοιλιακών συστολών. Τα άτομα με περισσότερες πρόωρες κοιλιακές συστολές διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια πολύ κλινικά σημαντική διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή.

Αλλά η κατανάλωση περισσότερου από ένα φλιτζάνι την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα περίπου 50% υψηλότερη συχνότητα πρόωρων κοιλιακών συστολών ή PVC, σε σύγκριση με τις ημέρες χωρίς κατανάλωση καφέ. Αυτοί οι καρδιακοί παλμοί προέρχονται από τις κάτω κοιλότητες της καρδιάς και μπορεί επίσης να αισθανθείτε σαν ένα παραλειπόμενο χτύπο.

Έτσι, αυτό παρέχει κάποιες πειστικές αποδείξεις ότι ο πειραματισμός με την (διακοπή) του καφέ μπορεί να αξίζει τον κόπο σε εκείνα τα άτομα που βιώνουν ενοχλητικό αίσθημα παλμών που σχετίζεται με PVCs. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι σε ορισμένα άτομα, περισσότερα PVCs μπορεί να οδηγήσουν σε αποδυνάμωση της καρδιάς ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Αν κάποιος ανησυχεί ιδιαίτερα για τους κινδύνους καρδιακής ανεπάρκειας – όπως για παράδειγμα έχει οικογενειακό ιστορικό ή υπάρχει κάποια άλλη ένδειξη που ο γιατρός του λέει ότι (τον κάνει) να κινδυνεύει – μπορεί να θέλει να αποφύγει τον καφέ

Ωστόσο, αυτό δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του καφέ σε άτομα με άλλες παθήσεις και γενικά (οι συμμετέχοντες στη μελέτη) κατανάλωναν μέτριες ποσότητες καφέ.

Τι σημαίνει αυτό για εμάς

Το καθυσηχαστικό της υπόθεσης είναι ότι δεν υπάρχουν άμεσα επικίνδυνες επιπτώσεις από την κατανάλωση καφέ. Οι επιπτώσεις που διαπίστωσε η μελέτη αξίζει να εξεταστούν με βάση τους προσωπικούς σας στόχους για την υγεία.

Μπορείτε επίσης να δώσετε μεγάλη προσοχή στο τι μπορεί να σας λένε οι εμπειρίες σας σχετικά με την ανοχή σας. Όταν οι άνθρωποι πίνουν καφέ, μπορεί να έχουν περισσότερα κίνητρα για να ασκηθούν ή να έχουν βελτιωμένη απόδοση μόλις αρχίσουν να κινούνται.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το προεκτείνουν αυτό στη λήψη ενεργειακών ποτών ή υψηλών δόσεων καφεΐνης ως τρόπο ενίσχυσης της προπόνησης.