Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, καθώς υπολογίζεται ότι κοστίζει 17,9 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Τώρα, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να αναπτύσσονται σε νεαρή ηλικία και να παραμένουν σε «λανθάνουσα» κατάσταση για πολλά χρόνια.

Η έρευνα, που περιλαμβάνει περισσότερους από 9.000 συμμετέχοντες στην Κοπεγχάγη της Δανίας και δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine, εξέτασε άτομα άνω των 40 ετών και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Οκτώ φορές μεγαλύτερος κίνδυνος για καρδιακή προσβολή

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ένας σημαντικός αριθμός δεν είχε διαγνωστεί με καρδιακή νόσο, αλλά είχε υποκλινική αποφρακτική στεφανιαία αθηροσκλήρωση, έναν τύπο καρδιακής νόσου χωρίς συμπτώματα, που σχετίζεται όμως με οκτώ φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου, γνωστό ως καρδιακή προσβολή.

Διαβάστε επίσης: Καρδιακές παθήσεις: Πώς η διατροφή μας θέτει σε κίνδυνο τη ζωή μας

Η υποκλινική στεφανιαία αθηροσκλήρωση, είναι πιο γνωστή ως στεφανιαία νόσος ή ισχαιμική καρδιοπάθεια. Όταν ορίζεται ως υποκλινική σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σχετικά συμπτώματα.

Η ασθένεια προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών που παρέχουν αίμα στην καρδιά, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Αυτή η συσσώρευση πλάκας μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.

Οι ερευνητές, πίσω από την μελέτη, υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους προτείνουν έναν νέο και σημαντικό τρόπο παρατήρησης της φυσικής ιστορίας της στεφανιαίας νόσου.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Klaus Fuglsang Kofoed, PhD, είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Καρδιολογίας του Κέντρου Καρδιάς στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και αναφέρει ότι η συγκεκριμένη μελέτη τονίζει τη σημασία της στενής παρακολούθησης των καρδιακών προβλημάτων για την έγκαιρη ανίχνευσή τους.

Τι αποκαλύπτει η έρευνα

Στη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 9.533 ασυμπτωματικά άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο για να καθορίσουν τα χαρακτηριστικά της υποκλινικής στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης που σχετίζεται με την ανάπτυξη εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν με αξονική τομογραφία αγγειογραφίας (CTA) για τη διάγνωση της αποφρακτικής στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το 46% των ατόμων διαγνώστηκε με υποκλινική στεφανιαία αθηροσκλήρωση. Αυτό περιελάμβανε 36% με μη αποφρακτική νόσο και 10% με αποφρακτική νόσο.

Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα

Τα καρδιακά προβλήματα μπορεί να εξελιχθούν σε νεαρή ηλικία, πολλά χρόνια πριν από την ανάπτυξη κλινικής νόσου, εξήγησε ο Δρ. Klaus Fuglsang Kofoed.

Η έγκαιρη ανίχνευση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να αποτελεί βασικό μέρος της θεραπείας των καρδιακών προβλημάτων, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο οι προληπτικοί έλεγχοι και η έγκαιρη ανίχνευση αποτελούν χαρακτηριστικό της θεραπείας του καρκίνου.