Γνωρίζουμε ότι η γυμναστική έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Νέα έρευνα διάρκειας 29 χρόνων, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, αποκαλύπτει ότι τα υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε άνδρες με υπέρταση.

«Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που αξιολόγησε τις επιδράσεις της φυσικής κατάστασης και της αρτηριακής πίεσης στον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης δρ Jari Laukkanen από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, Kuopio.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: Το στρες για τις εκλογές μπορεί να την βλάψει

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η καλή φυσική κατάσταση συμβάλλει στην προστασία από ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης».

Σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 30 έως 79 ετών παγκοσμίως έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).

Πώς διεξήχθη η έρευνα

Η υπέρταση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα συνδέεται με μεγαλύτερη μακροζωία.

Αυτή η μελέτη εξέτασε την αλληλεπίδραση μεταξύ της αρτηριακής πίεσης, της φυσικής κατάστασης και του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Η μελέτη περιλαμβάνει 2.280 άνδρες ηλικίας 42 έως 61 ετών που ζούσαν στην ανατολική Φινλανδία. Οι βασικές μετρήσεις διεξήχθησαν μεταξύ 1984 και 1989. Αυτές περιελάμβαναν την αρτηριακή πίεση και την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, η οποία αξιολογήθηκε ως η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου κατά την οδήγηση στατικού ποδηλάτου.

Η αρτηριακή πίεση ταξινομήθηκε ως φυσιολογική ή υψηλή και η φυσική κατάσταση ταξινομήθηκε ως χαμηλή, μέση ή υψηλή.

Η μέση ηλικία κατά την έναρξη ήταν τα 53 έτη. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2018. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 29 ετών, υπήρξαν 644 θάνατοι λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πώς επιδρά η γυμναστική στην υπέρταση

Ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο αναλύθηκε μετά από προσαρμογή των δεδομένων για την ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος, τα επίπεδα χοληστερόλης, το κάπνισμα, τον διαβήτη τύπου 2, τη στεφανιαία νόσο, τη χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων, την κατανάλωση αλκοόλ, τη φυσική δραστηριότητα, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Οι άνδρες με υψηλή αρτηριακή πίεση και χαμηλή φυσική κατάσταση είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους με φυσιολογική αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης.

Όταν οι άνδρες με υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης, ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακό κίνδυνο παρέμεινε αλλά ήταν πιο αδύναμος: ήταν 55% υψηλότερος από εκείνους με φυσιολογική αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης.

«Τόσο η υψηλή αρτηριακή πίεση όσο και τα χαμηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου. Τα υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης μείωσαν, αλλά δεν εξάλειψαν, τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας σε άνδρες με αυξημένη αρτηριακή πίεση» αναφέρει ο δρ Jari Laukkanen.