Οι περισσότεροι θέλουν να αυξήσουν τα επίπεδα της φυσικής τους δραστηριότητας αλλά δεν αρέσει σε όλους να ιδρώνουν και να νιώθουν καταπονημένοι. Ωστόσο, επειδή τα οφέλη της κίνησης είναι πολλά τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται είναι το stretching αρκετή γυμναστική; «Πιάνονται» οι καθημερινές διατατικές ασκήσεις ως φυσική δραστηριότητα;

Σύμφωνα με τους fitness experts, εξαρτάται… Η προπόνηση ευελιξίας παίζει απολύτως ζωτικό ρόλο σε κάθε πρόγραμμα άσκησης και σίγουρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τρόπος αποκατάστασης τις ημέρες που επιλέγετε να μην κάνετε γυμναστική, παίρνοντας ένα «rest day».

Διαβάστε επίσης: Υγεία: Πώς την «θωρακίζει» η ενδυνάμωση με βάρη

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι όλοι θα πρέπει να έχουμε τις διατάσεις ως τακτικό μέρος του προγράμματος προπόνησής μας, θα μας εξυπηρετήσει καλύτερα όταν χρησιμοποιούνται σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα γυμναστικής.

Το stretching θεωρείται γυμναστική;

Ενώ πολλές ρουτίνες γυμναστικής ενσωματώνουν διατάσεις, συχνά θα διαπιστώσετε ότι οι διατάσεις αντιστοιχούν σε μόλις οκτώ έως 10 λεπτά στην αρχή και στο τέλος μιας συνεδρίας.

Και όταν τα προγράμματα προτείνουν ενεργές ημέρες αποκατάστασης, είναι για να συμπληρώσετε τις προπονήσεις ενδυνάμωσης και καρδιαγγειακής άσκησης που γεμίζουν την υπόλοιπη εβδομάδα σας.

Αυτό διότι οι διατάσεις είναι μια ευεργετική μορφή κίνησης, αλλά ως το μοναδικό συστατικό μιας ρουτίνας γυμναστικής, δεν αρκεί για να σας προσφέρει τα οφέλη για την υγεία που θα μπορούσαν να προκύψουν από πιο έντονη δραστηριότητα.

Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες 150 έως 300 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση την εβδομάδα ή 75 έως 150 λεπτά υψηλής έντασης δραστηριότητας (ή συνδυασμό), ιδανικά κατανεμημένα όλη την εβδομάδα.

Προτείνουν επίσης στοχευμένες δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης δύο ημέρες την εβδομάδα, στοχεύοντας την ενεργοποίηση των κύριων μυϊκών ομάδων.

Μόνο με τις διατάσεις δεν μπορούν να πετύχουμε κανέναν από τους δύο βασικούς στόχους. Φυσικά, οποιαδήποτε κίνηση είναι σίγουρα καλύτερη από το να μην κάνετε καθόλου. Αλλά αν θέλετε να βελτιώσετε πραγματικά τη φυσική σας κατάσταση, θα χρειαστούν περισσότερες καθημερινές διατάσεις.

Έχει σημασία αν είναι στατικές ή δυναμικές διατάσεις;

Ενώ οι δυναμικές διατάσεις (όπου κινείστε συνεχώς) είναι πιο πιθανό να ενεργοποιήσουν τους μυς σας και να κάνουν το αίμα σας να ρέει συγκριτικά με τις στατικές διατάσεις (όπου είστε ακίνητοι), καμία από τις δύο δεν είναι αρκετή για να θεωρηθεί επαρκής φυσική δραστηριότητα, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών.

Οι περισσότερες έρευνες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός στατικής και δυναμικής διάτασης όχι μόνο δημιουργεί μεγαλύτερη ευελιξία και κινητικότητα, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού ενός ατόμου.

Τι ισχύει για την yoga;

Ενώ μερικοί άνθρωποι συγχέουν τη γιόγκα με τις διατάσεις, όποιος έχει παρακολουθήσει συνεδρίες Vinyasa ή Ashtanga μπορεί να επιβεβαιώσει ότι «προκαλεί» πολλά περισσότερα από την ευελιξία και την ισορροπία σας.

Πρόκειται για μια όμορφη ισορροπία ανάμεσα στην δύναμη, την διάταση του σώματος σε μια αρμονική συνέργεια νου-σώματος.