Ο πόνος στον ώμο μπορεί να κάνει μια απλή πράξη όπως το βούρτσισμα και το στέγνωμα των μαλλιών, το ντύσιμο ή το να ξύσετε απλά το κεφάλι σας να φαίνεται… βουνό. Εκτός από τη φυσική επιβάρυνση, ο πόνος αυτός μπορεί επίσης να επιβαρύνει το μυαλό και τον τρόπο ζωής.

Πολλές φορές, ο πόνος μπορεί να προκαλέσει και φόβους. Αυτοί οι φόβοι συχνά πυροδοτούνται από ψευδείς πεποιθήσεις που επικρατούν και που μπορούν να αποτρέψουν τους ανθρώπους από την αναζήτηση μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τα γεγονότα ώστε να μπορούμε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας και να κάνουμε ξανά με ευκολία όλα όσα μας ευχαριστούν.

Διαβάστε επίσης: Υπέρταση: Ακόμα και η «λίγη» αϋπνία αυξάνει τον κίνδυνο

«Αποκωδικοποιώντας» τον πόνο στον ώμο

Μύθος #1: Δεν είναι τίποτα σοβαρό και ο πόνος θα υποχωρήσει από μόνος του

*Γεγονός

Το να επαναπαυθείτε και να αφήσετε το πρόβλημα να περάσει από μόνο του, δεν είναι η πιο σοφή επιλογή. Οι πόνοι δεν πρέπει ποτέ να αγνοούνται. Είναι σημαντικό να ασκηθείτε στοχευμένα για την απελευθέρωση των μυών γύρω από τον ώμο και την ενίσχυση των μυών του στροφικού πετάλου.

Τα περισσότερα προβλήματα στον ώμο είναι σχετικά βραχύβια και συχνά βελτιώνονται ή υποχωρούν, αν και μπορεί να χρειαστούν μήνες. Ωστόσο, ο πόνος που εμφανίζεται με κάθε δραστηριότητα αποτελεί λόγο ανησυχίας και άμεση ανάγκη επίσκεψης στο γιατρό.

Σε κάθε περίπτωση, μην κάνετε αυτοδιάγνωση. Επισκεφθείτε έναν ειδικό για να διερευνήσει και να εντοπίσει την ακριβή αιτία της πάθησης ή του τραυματισμού που προκαλεί τον πόνο.

Μύθος #2: Ο πόνος στον ώμο υποδηλώνει αυτόματα οστεοαρθρίτιδα

*Γεγονός

Σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη, ο πόνος στον ώμο δεν υποδηλώνει απαραίτητα αρθρίτιδα. Κοινές διαταραχές του ώμου, όπως η ινομυαλγία, η τενοντίτιδα και η θυλακίτιδα, παρουσιάζουν παρόμοια κλινικά συμπτώματα και οδηγούν επίσης σε πόνο στον ώμο.

Μύθος #3: Μόνο άτομα με ενεργό τρόπο ζωής εμφανίζουν πόνο στον ώμο

*Γεγονός

Ενώ είναι αλήθεια ότι οι σωματικά έντονες εργασίες μπορεί να προκαλέσουν πόνο στους ώμους και τραυματισμούς, όσοι ακολουθούν έναν μη ενεργό τρόπο ζωής δεν έχουν ανοσία στην πάθηση. Στην πραγματικότητα, όσοι κάνουν καθιστική ζωή διατρέχουν αρκετά υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν πόνο στον ώμο.

Μύθος #4: Ο πόνος στους ώμους γίνεται χειρότερος όταν βρέχει

*Γεγονός

Αν και πολλοί πάσχοντες παρατηρούν μια σύνδεση μεταξύ κρύου- βροχερού καιρού και πόνου, δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία που να το αποδεικνύουν.

Μύθος #5: Ο πόνος στον ώμο κρατά για… πάντα

*Γεγονός:

Αυτός είναι ένας πολύ κοινός μύθος που μπορεί να υπονομεύσει σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των ασθενών. Οι τραυματισμοί του ώμου δεν είναι μόνιμοι και μπορούν εύκολα να θεραπευτούν ή να αντιμετωπιστούν με προηγμένες θεραπείες.

Μύθος #6: Η θερμότητα είναι καλύτερη από τον πάγο για τον πόνο στους ώμους

*Γεγονός

Αυτή είναι επίσης μια δημοφιλής παρανόηση. Στην πραγματικότητα, τόσο η θεραπεία με πάγο όσο και η θεραπεία με θερμότητα μπορεί να είναι χρήσιμες για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Πολλοί μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση παγοκυστών στους ώμους τους τη νύχτα για να μειώσουν τη φλεγμονή και να εφαρμόσουν θερμότητα το πρωί για να χαλαρώσουν τους δύσκαμπτους μύες. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις, ούτε το κρύο ούτε η ζέστη βοηθούν στο να απαλυνθεί η κατάσταση.

Μύθος #7: Ο πόνος στους ώμους θα υποχωρήσει όταν ξαπλώσω

*Γεγονός

Είναι αναγκαίο να ξεκουράζετε τον ώμο σας, ειδικά εάν μια συγκεκριμένη κίνηση επιδεινώνει τον πόνο σας. Ωστόσο, η πλήρης ανάπαυση του ώμου μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των μυών και των ιστών, καθιστώντας την κίνησή του ακόμα πιο δύσκολη και επώδυνη.