Όποιος έχει θαυμάσει ένα λαμπρό ηλιοβασίλεμα, έχει περπατήσει σε ένα πράσινο τοπίο ή έχει απολαύσει το κελάηδισμα των πουλιών, μπορεί να σας πει ότι το να βρίσκεστε στη φύση είναι εκπληκτικό. Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι το να περνάτε χρόνο στην εξοχή μπορεί να είναι ένα σοβαρό όφελος για την υγεία σας.

Η έκθεση στη φύση σχετίζεται με έναν τόνο ψυχικών πλεονεκτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ευτυχίας, της ευεξίας, της γνωστικής λειτουργίας, της μνήμης και της προσοχής, καθώς και της μείωσης του στρες. Επιπλέον, οι άνθρωποι που συχνάζουν σε χώρους πρασίνου έχουν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε μια σχέση με τη φύση που δεν ωφελεί μόνο την υγεία σας, αλλά και την υγεία του πλανήτη. Αφού όσο πιο πολύ επενδύετε συναισθηματικά στη φύση, τόσο πιο πιθανό είναι να την προστατεύσετε.

Διαβάστε επίσης: Σπίτι: Τα φυτά ενισχύουν την υγεία και τη θετική ενέργεια

Το θέμα είναι ότι μερικές φορές δεν μπορείτε να βγείτε έξω όσο θα θέλατε. Ίσως αισθάνεστε άρρωστοι ή φροντίζετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, πιέζεστε για μια προθεσμία στην εργασία σας ή αισθάνεστε γενικά καταβεβλημένοι από τις ευθύνες της ζωής. Ή ίσως ζείτε σε μια αστική περιοχή που περιβάλλεται από τσιμέντο αντί για δέντρα και γρασίδι.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, είναι πολύ συνηθισμένο να αισθάνεστε ότι η φύση λείπει από τη ζωή σας. Κάνοντας, όμως, μικρές αλλά σκόπιμες αλλαγές στο σπίτι σας, μπορείτε να εμβαθύνετε τη σύνδεσή σας με τον φυσικό κόσμο και να ξεκλειδώσετε πολλά από τα ίδια οφέλη που θα είχατε από μια βόλτα στο πάρκο.

Πώς η φύση σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι ευεργετική

Η φύση σε εσωτερικούς χώρους έχει πολύ ισχυρή επίδραση στους ανθρώπους. Μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία, όπως μείωση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, βελτιωμένη διάθεση, ευτυχία και χαλάρωση, καθώς και ενίσχυση της μνήμης, της προσοχής και της απόδοσης των εργασιών, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.

Ένας λόγος για τον οποίο η φύση σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι τόσο ευεργετική είναι ότι σας βοηθά να μείνετε στο τώρα αντί να αγχώνεστε για το παρελθόν ή το μέλλον. Η σύνδεση με τη φύση, ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους, ενεργοποιεί ένα σωρό αισθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της όρασης, της όσφρησης και της αφής.

Η καθιέρωση μιας εσωτερικής σύνδεσης με τους εξωτερικούς μας χώρους είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να φέρουμε την ομορφιά, την ηρεμία και την αίσθηση της γαλήνης στα σπίτια μας. Έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε ότι η φύση είναι κάτι εκεί έξω και εμείς είμαστε εδώ. Και για να βρεθούμε στη φύση, πρέπει να βγούμε εκεί έξω.

Αλλά στην πραγματικότητα η φύση είναι παντού. Από το φυτό στο περβάζι του παραθύρου σας μέχρι το κοχύλι στο γραφείο σας και τους ήχους των κυμάτων που ακούγονται από τα ηχεία σας. Διευρύνοντας τον ορισμό της φύσης, γίνεται ευκολότερη η πρόσβαση σε αυτήν και η ενσωμάτωσή της στην καθημερινή σας ζωή, εμβαθύνοντας έτσι τη σχέση σας.

Πώς να φέρετε τη φύση στο σπίτι σας

Επενδύστε σε λίγη «πρασινάδα»

Ένα φυτό εσωτερικού χώρου είναι ένας απλός τρόπος για να φέρετε την ύπαιθρο μέσα στο σπίτι. Αλλά το κλειδί είναι να αλληλεπιδράσετε με το νέο σας συγκάτοικο με προσοχή και ενσυνειδητότητα.

Το να έχετε φυσικό πράσινο στο σπίτι σας, το οποίο φροντίζετε και περιποιείστε, παρέχει μια οπτική και φυσική σύνδεση με τη φύση. Επιπλέον, το να αφιερώνετε χρόνο για να καθίσετε με προσοχή με ένα φυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προσγειωθείτε στην παρούσα στιγμή και έτσι να χαλαρώσετε.

Και η ανάπτυξη μιας σχέσης με ένα φυτό – η οποία συμβαίνει όταν το φροντίζετε – μπορεί να προκαλέσει θετικά συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης και της αγάπης. 

Ανοίξτε τα παράθυρά σας και παρατηρήστε

Απλά ανοίξτε ένα ή περισσότερα παράθυρα στο σπίτι σας και απολαύστε τον καθαρό αέρα. Οι φυσικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και η απαλή κίνηση των κουρτινών ή των κοντινών φυτών μπορούν να συμβάλουν σε ένα καταπραϋντικό περιβάλλον. Σκεφτείτε να φυτέψετε αρωματικά φυτά έξω, ιδανικά αυτά που θα προσελκύσουν επικονιαστές.

Για μια πρόσθετη ώθηση, αφιερώστε 10 λεπτά για να παρατηρήσετε τι συμβαίνει έξω από ένα από αυτά τα παράθυρα. Αυτή η απλή άσκηση εστίασης της προσοχής σας μπορεί να δημιουργήσει μια βαθιά αίσθηση χαλάρωσης.

Διακοσμήστε με τέχνη της φύσης

Τοποθετήστε στο σπίτι σας έργα τέχνης εμπνευσμένα από τη φύση. Σκεφτείτε να αναζητήσετε κάτι που θα σας κάνει να θέλετε να μπείτε στην εικόνα ή να νιώσετε περιέργεια για το τι συμβαίνει σε αυτήν. Σύμφωνα με μελέρες οι άνθρωποι είχαν πιο χαλαρές σωματικές αντιδράσεις όταν έβλεπαν οπτικές απεικονίσεις της φύσης.

Παίξτε χαλαρωτικούς ήχους

Ηη ακρόαση φυσικών ήχων μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα της υγείας και τα θετικά συναισθήματα, ενώ μειώνει το στρες και την ενόχληση. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι οι ήχοι του νερού είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία και τα θετικά συναισθήματα, ενώ οι ήχοι των πουλιών χαρακτηρίστηκαν ως οι πιο αποτελεσματικοί.

Ενσωματώστε φυσικές υφές

Τα φυσικά υλικά που έχουν διαφορετικές υφές μπορούν να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία εξερεύνησης της φύσης μέσω της αφής.

Οι έρευνες διαπιστώνουν ότι το άγγιγμα του ξύλου με την παλάμη σας μπορεί να σας χαλαρώσει, ηρεμώντας τον προμετωπιαίο φλοιό σας (μια περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές) και προκαλώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (που ελέγχει την ικανότητά σας να χαλαρώνετε).