Το περπάτημα είναι ένας από τους πιο υγιεινούς και πιο προσιτούς τρόπους για αδυνάτισμα αλλά και για να κινήσετε το σώμα σας. Μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς σας και μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.

Σε επιστημονική μελέτη μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι το περπάτημα μόνο τρεις φορές την εβδομάδα θα μπορούσε επίσης να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας.

Διαβάστε επίσης: Bάρος: Πώς να χάσετε κιλά γρήγορα αλλά με ασφάλεια

Και το καλύτερο από όλα; Το περπάτημα είναι εύκολο, προσιτό και δεν απαιτεί γυμναστήριο ή ειδικό εξοπλισμό ενώ μπορείτε να αφιερώσετε όσο χρόνο θέλετε ή έχετε για να διαθέσετε.

Ποια λάθη εμποδίζουν το αδυνάτισμα;

Παρά όμως τα πολλά του οφέλη, υπάρχουν μερικά λάθη που μπορεί να κάνετε χωρίς να το συνειδητοποιείτε και να «φρενάρουν» τόσο το αδυνάτισμα όσο και τα υπόλοιπα οφέλη για τον οργανισμό.

Χαμηλή ταχύτητα

Σίγουρα, μια χαλαρή βόλτα στη γειτονιά μπορεί να είναι πολύ χαλαρωτική. Αλλά μερικές φορές αξίζει τον κόπο να ανεβάσετε το ρυθμό. Για να «πιαστεί» το περπάτημα ως γυμναστική, πρέπει να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό.

Για τον μέσο άνθρωπο, ένας μέτριος ρυθμός περπατήματος είναι περίπου 400 μέτρα ανά 15 λεπτά. Αυτό μπορεί να διαφέρει λίγο ανάλογα με το έδαφος στο οποίο περπατάτε.

Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι το περπάτημα με πιο γρήγορο ρυθμό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Αυτά όμως, δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει να αποκλείσετε εντελώς από την ρουτίνα σας τους χαλαρούς περιπάτους.

Κακή φόρμα

Σίγουρα, πολλοί από εμάς μαθαίνουμε να περπατάμε όσο είμαστε ακόμα μικροί, τόσο μικροί που φυσικά δεν μπορούμε να θυμηθούμε τα πρώτα μας βήματα.

Ωστόσο, η φόρμα με την οποία περπατάτε, χρήζει προσοχής είτε περπατάτε για να κάνετε γυμναστική είτε απλά περπατάτε για να χαλαρώσετε και να εκτονώσετε την ένταση της ημέρας.

Μερικές από τις βασικές συμβουλές των ειδικών περιλαμβάνουν να ενεργοποιείτε τους μυς του κορμού σας όσο περπατάτε, να κρατάτε τους ώμους σας προς τα πίσω, να κοιτάζετε μπροστά.

Δεν μετράτε όλα σας τα βήματα

Για πολλούς από εμάς, ο ελεύθερος χρόνος είναι δυσεύρετος. Καθώς το πρόγραμμά μας αρχίζει να γεμίζει με υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, η γυμναστική είναι το πρώτο πράγμα που θυσιάζουμε.

Ευτυχώς, μικρές «προπονήσεις» κατά την διάρκεια της ημέρας μπορούν να σας βοηθήσουν, καθώς τα βήματα που κάνετε αθροίζονται. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δοκιμάσετε στα διαλείμματά σας να κάνετε μερικές βόλτες γύρω από το κτίριο, να επιλέγετε τα σκαλιά αντί του ασανσέρ και να παίρνετε τις κλήσεις σας βηματίζοντας γύρω από το γραφείο σας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 30 λεπτά για πέντε ημέρες την εβδομάδα. Πολλοί μικροί περίπατοι διάρκειας μόλις πέντε ή δέκα λεπτών την φορά μπορεί να σας βοηθήσουν να κινηθείτε περισσότερα ακόμα και τις πιο «γεμάτες» μέρες της εβδομάδας.