Ξεχωρίζουν για την ομορφιά και τα ταλέντα τους, ωστόσο οι περισσότερες από αυτές έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Ακόμη και κάτω από τη λάμψη των αδυσώπητων φώτων ή των παπαράτσι, το δέρμα τους φαίνεται υπέροχο.

To μυστικό τους δεν είναι απαραίτητα τα καλά γονίδια ή ο καλός πλαστικός. Γιατί ενώ ορισμένα δερματικά προβλήματα είναι κληρονομικά, μόνο το 30% περίπου της γήρανσης καθορίζεται από το DNA μας. Το άλλο 70% διαμορφώνεται καθαρά από τις επιλογές μας στον τρόπο ζωής μας, λένε οι έρευνες.

Διαβάστε επίσης: Χιου Τζάκμαν: Ο αγώνας του με τον καρκίνο του δέρματος

Ας δούμε λοιπόν τους βασικότερους beauty κανόνες που εφαρμόζουν συστηματικά στην καθημερινότητά τους ορισμένες από τις πρωτοκλασάτες σταρ του σήμερα και ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους.

# Αποφεύγουν τον ήλιο

Τόσο η Πάρις Χίλτον όσο και η Τζένιφερ Ανιστον είναι γνωστές για την υπέροχα μαυρισμένη όψη τους (η οποία οφείλεται σε αυτομαυριστικά σπρέι) και οι δύο σταρ αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία και δεν βασίζονται μονάχα στο αντηλιακό για να προστατεύουν το δέρμα τους. Αλλωστε δεν ξεχνάμε ότι οι μελέτες δείχνουν το 80-90% των ορατών σημαδιών γήρανσης προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο.

Τι κάνουμε εμείς:

* Πρόληψη

Ακούγεται βαρετό αλλά το τονίζουμε με κάθε ευκαιρία. Για να διατηρήσουμε το δέρμα μας νεανικό και υγιές, προσπαθούμε να αποφεύγουμε τον μεσημεριανό ήλιο, μεταξύ 11.00 π.μ. – 16.00 μ.μ., ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Παράλληλα, όλον τον χρόνο, φοράμε αντηλιακό με SPF 30+, το οποίο εμποδίζει το 97% των βλαβερών ακτίνων του ήλιου.

* Θεραπεία

Η πρόληψη είναι καλύτερη, αλλά για βλάβες που έχουν ήδη συμβεί, είναι δυνατή η επιδιόρθωση. Ετσι αν βλέπουμε ήδη τις επιπτώσεις της προηγούμενης έκθεσης στον ήλιο, π.χ. λεπτές γραμμές ή κηλίδες, υπάρχουν καλά νέα.

Οι θεραπείες αναδόμησης του δέρματος, όπως το χημικό πίλινγκ, μπορούν να αφαιρέσουν τα κατεστραμμένα από τον ήλιο κύτταρα και να βοηθήσουν το δέρμα να αναδομηθεί.

# Χρησιμοποιούν τα καλλυντικά που ταιριάζουν στις δικές τους ανάγκες ομορφιάς

Η Κέιτ Μπλάνσετ αποτελεί πρότυπο ομορφιάς στα 53 της. Εκτός του ότι αποφεύγει κι εκείνη τον ήλιο, πιστώνει τη φρέσκια, αλαβάστρινη επιδερμίδα της στα κατάλληλα καλλυντικά, τα οποία χρησιμοποιεί με θρησκευτική ευλάβεια.

«Νομίζω ότι η συνέπεια στην περιποίηση συμβάλλει πολύ στο να αποκτήσουμε ανθεκτικό δέρμα. Λατρεύω τα ρούχα και τις αλλαγές στα μαλλιά μου, αλλά δεν παίρνω ρίσκα όσον αφορά τα καλλυντικά μου» λέει η ίδια.

Τι κάνουμε εμείς:

Κάθε αποτελεσματική ρουτίνα περιποίησης του δέρματος ξεκινά με μια επίσκεψη στον δερματολόγο. Αυτός θα μας πει εάν έχουμε ξηρό, λιπαρό ή μεικτό τύπο και στη συνέχεια θα μας προτείνει τα κατάλληλα καλλυντικά.

Επίσης, όταν αναπτύξουμε μια ρουτίνα που λειτουργεί, δεν την εγκαταλείπουμε για διάφορες τάσεις του skincare που έρχονται και παρέρχονται. Οχι μόνο γιατί είναι συχνά δαπανηρές και αναποτελεσματικές, αλλά και γιατί μπορεί να επιδεινώσουν την ξηρότητα, τη λιπαρότητα ή άλλα συμπτώματα.

Εάν θέλουμε να ακολουθήσουμε μια νέα τάση, συμβουλευόμαστε τον δερματολόγο μας.

# Κάνουν κάθε μήνα μία επαγγελματική περιποίηση προσώπου

Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο της περιποίησης των διασημοτήτων. Αυτή η μη επεμβατική θεραπεία μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα: Από το να αποτρέπει τα «ξεσπάσματα» της επιδερμίδας, να εξομαλύνει τις λεπτές γραμμές μέχρι να χαρίζει στο πρόσωπό μας μια υπέροχη λάμψη.

Το εντυπωσιακό μοντέλο Candice Swanepoel έχει δηλώσει ότι κάνει κάθε μήνα καθαρισμό προσώπου και εξαγωγή σμήγματος.

Τι κάνουμε εμείς:

Δεν ρισκάρουμε κάνοντας μόνοι μας εξαγωγή σμήγματος και «πειράζοντας» τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα. Αν έχουμε έντονο σμήγμα, τότε επιλέγουμε ένα καθημερινό καθαριστικό με ήπια οξέα απολέπισης (π.χ. σαλικυλικό οξύ) που μπορεί να βοηθήσει τους πόρους να παραμένουν καθαροί.

Επίσης μία φορά τον μήνα αν θέλουμε, κάνουμε διπλό καθαρισμό και μία μίνι ατμοθεραπεία στο σπίτι. Ωστόσο, οι μηνιαίες επισκέψεις στον ειδικό είναι καταλυτικές για να διατηρήσουμε το δέρμα μας στα καλύτερά του.

# Κοιμούνται οκτώ ώρες κάθε βράδυ

Λίγες διασημότητες διατηρούν σε τόσο καλή κατάσταση την επιδερμίδα τους όσο η Jennifer Lopez, στα 53 της. Η ίδια δεν κρύβει ότι «ο ύπνος είναι το όπλο μου. Προσπαθώ να κοιμάμαι οκτώ ώρες τη νύχτα.

Νομίζω ότι αυτό που είναι βασικό για ένα υγιές δέρμα είναι ο ύπνος, το νερό και ένα καλό καθαριστικό» σχολιάζει. Μάλιστα μια μελέτη από το University Hospitals Case Medical Center στο Κλίβελαντ, την επιβεβαιώνει.

Οι εθελοντές που κοιμόντουσαν τακτικά αρκετά είχαν σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Τι κάνουμε εμείς:

Για να βελτιώσουμε τόσο τη διάρκεια όσο και την ποιότητα του ύπνου μας, ασκούμαστε κάθε μέρα, κατά προτίμηση το πρωί. Επίσης απενεργοποιούμε συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές τουλάχιστον δύο ώρες πριν ξαπλώσουμε.

Εάν το άγχος μάς κρατά ξύπνιους τη νύχτα, δοκιμάζουμε τον διαλογισμό. Για να μεγιστοποιήσουμε τη δύναμη αναγέννησης του δέρματος, χρησιμοποιούμε καλλυντικές συνθέσεις οι οποίες αντιστρέφουν τις φθορές που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

# Χρησιμοποιούν ορό με ρετινόλη

Η Τζούλια Ρόμπερτς, η Χάλι Μπέρι και η Σάντρα Μπούλοκ ορκίζονται στη δύναμη της ρετινόλης, η οποία αποδεδειγμένα βοηθά το δέρμα να αναζωογονηθεί, διεγείροντας τον πολλαπλασιασμό των νέων κυττάρων του δέρματος και μειώνοντας τα σημάδια γήρανσης.

Τι κάνουμε εμείς:

Οι οροί ρετινόλης είναι πολύ διαδεδομένοι και μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε χωρίς ιατρική συνταγή. Ωστόσο, η πολύ συχνή ή και η λανθασμένη χρήση αυτού του ενεργού συστατικού μπορεί να αποδυναμώσει τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος, καθιστώντας το πιο ευάλωτο σε φθορές.

Επιπλέον μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες, όπως ερυθρότητα, ερεθισμό και ξεφλούδισμα. Γι’ αυτό καλό είναι, τουλάχιστον όσον αφορά την περίπτωση της ρετινόλης, να συμβουλευτούμε και πάλι έναν ειδικό.