Η σίγαση των ειδοποιήσεων και η παράβλεψη των επαγγελματικών email στο τέλος μιας εργάσιμης ημέρας θα μπορούσε να σας κάνει καλύτερο στην δουλειά σας. Αυτό τουλάχιστον, είναι το πόρισμα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Όπως αναφέρουν, οι μάνατζερ που αποσυνδέθηκαν ενεργά από την εργασία τους μόλις έφτασαν στο σπίτι, ένιωσαν πιο ανανεωμένοι την επόμενη μέρα, αναγνωρίστηκαν από τους συναδέλφους τους ως πιο αποτελεσματικοί ηγέτες και βοήθησαν τους υπαλλήλους τους να παραμείνουν στο στόχο καλύτερα από εκείνους που πέρασαν τον ελεύθερό τους χρόνο ανησυχώντας για την δουλειά.

Οι λιγότερο έμπειροι ήταν ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να παραμένουν απασχολημένοι με την δουλειά ακόμα και κατά τον ελεύθερό τους χρόνο, γεγονός που μείωνε την αποτελεσματικότητά τους στην δουλειά. Το βασικό εύρημα είναι ότι το «κλειδί» για την αποτελεσματική ηγεσία στο γραφείο μπορεί να είναι η καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Διαβάστε επίσης: Comfort TV: Γιατί βλέπουμε συνέχεια την ίδια σειρά;

Με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Psychology.

Απαραίτητο το work/life balance

«Το απλό μήνυμα αυτής της μελέτης είναι ότι αν θέλετε να είστε αποτελεσματικός ηγέτης στην εργασία σας, είναι σημαντικό να αφήνετε την δουλειά στην δουλειά» δήλωσε η Klodiana Lanaj, καθηγήτρια στο Warrington College of Business από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα που ηγήθηκε της έρευνας.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους πιο άπειρους ηγέτες, καθώς φαίνεται να επωφελούνται περισσότερο από τις εμπειρίες ανάκαμψης και ξεκούρασης στον ελεύθερό τους χρόνο. Καθώς η θέση τους είναι ιδιαίτερα απαιτητική, χρειάζονται χρόνο για να ανακάμπτουν από τον απαιτητικούς τους ρόλο» εξηγεί.

Η μελέτη εξέτασε τους διευθυντές και τους υπαλλήλους τους σε επιχειρήσεις των ΗΠΑ το 2019 και το 2022. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ικανότητα των ηγετών να αποσυνδέονται από την εργασία όταν βρίσκονταν στο σπίτι το προηγούμενο βράδυ και το επίπεδο ενέργειάς τους και πόσο έντονα αναγνωρίζονταν ως ηγέτες το επόμενο πρωί στην δουλειά.

Οι υπάλληλοι βαθμολόγησαν τους υπευθύνους τους ως προς την ικανότητά τους να ηγούνται των ομάδων τους.

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι τις νύχτες που οι ηγέτες μπορούσαν να αποσυνδεθούν εντελώς από την εργασία τους και να μην την σκέφτονται, ήταν πιο ενεργητικοί την επόμενη μέρα και ένιωθαν καλύτερα συνδεδεμένοι με τον ηγετικό τους ρόλο. Τις ίδιες μέρες, οι υπάλληλοί τους ανέφεραν ότι ήταν πιο αποτελεσματικοί στο να τους παρακινούν και να τους καθοδηγούν στην δουλειά τους» αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα βήματα προς την ισορροπία

«Ελπίζω ότι αυτή η μελέτη θα γίνει «όχημα» για να μεταδοθούν αυτά τα δεδομένα και να προωθήσουν την σημαντικότητα της χαλάρωσης και της ξεκούρασης κατά τον ελεύθερό σας χρόνο» αναφέρουν οι ερευνητές.

Ενώ στην μελέτη δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένες τεχνικές χαλάρωσης, άλλες έρευνες επισημαίνουν γνωστούς τρόπους χαλάρωσης και επαναφοράς: Γυμναστείτε με τρόπο που να σας αρέσει, κοινωνικοποιηθείτε με φίλους, περάστε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια ή ασχοληθείτε με τα χόμπι σας.

Αυτό που βοηθά ένα άτομο να αποσυνδεθεί από την δουλειά δεν σημαίνει ότι απαραίτητα βοηθά και το άλλο.

Το κλειδί είναι να βρείτε τις μεθόδους που σας επιτρέπουν να εκτονώσετε την ένταση της δουλειάς όσο το δυνατόν περισσότερο. Επιπλέον δοκιμάστε να απαντήσετε στα επαγγελματική σας email την επόμενη ημέρα στην δουλειά σας ή λίγο νωρίτερα το επόμενο πρωί εφόσον είναι επείγον.

Μπορείτε να ρυθμίσετε το τηλέφωνό σας ώστε να απενεργοποιεί τις ειδοποιήσεις μετά από μια συγκεκριμένη ώρα ή να αφήνει τις συσκευές εργασίας στο γραφείο.