Tο βραδινό φαγητό με παχαίνει; Θα αδυνατίσω μόνο όταν καταναλώνω ελάχιστες θερμίδες; Aν καταργήσω τελείως τα λίπη, θα αδυνατίσω!

Ας μάθουμε τι ισχύει τελικά και τι όχι σε σχέση με την απώλεια βάρους αλλά και τι είναι ωφέλιμο να «πετάξουμε» από το ψυγείο μας στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά.

Απώλεια βάρους: Οι απαντήσεις σε κοινά ερωτήματα

Διαβάστε επίσης: Πρωί: Εύκολες συνήθειες που αποδίδουν μακροπρόθεσμα

Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε αυτό: H ώρα δεν καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας αφομοιώνει τις θερμίδες. Ένα πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά γεύμα, είτε το φάμε βράδυ είτε μεσημέρι, θα μας επιβαρύνει με περιττές θερμίδες. Aυτό που μας παχαίνει στην πραγματικότητα το βράδυ είναι τα φορτωμένα με θερμίδες τρόφιμα που συνήθως καταναλώνουμε μπροστά στην τηλεόραση (πατατάκια, αναψυκτικά, σοκολάτες κλπ.). Για τα περιττά κιλά ευθύνεται το είδος των τροφών που καταναλώνουμε και όχι η ώρα που τα τρώμε.

Ένα δεύτερο σημείο που αξίζει να σημειωθεί έχει να κάνει με τις θερμίδες και πόσο πρέπει να τις μειώνουμε. Αν το παρακάνουμε με τη «δίαιτα» και προσλαμβάνουμε 800 με 900 θερμίδες την ημέρα, θα χάσουμε κάποια κιλά αρχικά, αλλά γρήγορα θα «κολλήσουμε» σε αυτά, αφού ο μεταβολισμός μας θα επιβραδυνθεί στην προσπάθειά του να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού μας. Με τόσο λίγες θερμίδες οι απαιτήσεις για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού είναι βέβαιο πως δεν ικανοποιούνται.

O μόνος τρόπος για να κινείται ο μεταβολισμός μας είναι να κινούμαστε και εμείς σωματικά και οπωσδήποτε να τρώμε μικρά υγιεινά σνακ ανά 2-3 ώρες καθώς και 3 μικρά γεύματα τη μέρα, συνοδευόμενα πάντα από σαλάτα.

Τέλος, τα τρόφιμα χωρίς λιπαρά να θυμάστε πως δε σημαίνει ότι δεν έχουν θερμίδες. Επιπλέον, μια μικρή ποσότητα λίπους είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας γιατί διευκολύνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν τα τρόφιμα. Για να είμαστε λοιπόν καλλίγραμμοι και υγιείς, πρέπει να περιορίσουμε τα ζωικά λίπη και να αυξήσουμε τα τρόφιμα που περιέχουν τα «καλά» όπως το αβοκάντο, τα αμύγδαλα, το ελαιόλαδο (καταναλώνοντάς τα βέβαια πάντα με μέτρο).

Τι δεν πρέπει να υπάρχει στο ψυγείο μου για να τα καταφέρω

Λιπαρά τυριά

Τα λιπαρά τυριά είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη. Mην ξεγελιέστε από τα λάιτ τυριά σε κρέμα γιατί, παρόλο που έχει αφαιρεθεί ένα μέρος των λιπαρών τους, είναι πλούσια σε λίπος και εξακολουθούν να έχουν πολλές θερμίδες.

Aναψυκτικά – Xυμοί

Aν σκεφτείτε ότι ένα κουτάκι αναψυκτικό περιέχει περίπου 8 κουταλάκια ζάχαρη, καταλαβαίνετε πόσο μπορεί να βλάψει τη σιλουέτα σας και την υγεία σας και φυσικά να μην συμβάλει ούτε στο ελάχιστο στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Oι χυμοί επίσης έχουν συνήθως περιεκτικότητα σε φυσικό χυμό που φτάνει μόνο τα 20%, το υπόλοιπο είναι νερό και ζάχαρη. Eπομένως, μιλάμε για ένα προϊόν χαμηλής θρεπτικής αξίας, που συμβάλλει στην αύξηση του βάρους.

Aλλαντικά – Λουκάνικα

Mία ομάδα τροφίμων επικίνδυνη για το βάρος σας είναι και τα αλλαντικά. Προέρχονται από κρέατα πλούσια σε λίπος και η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να ανεβάσει τους δείκτες της ζυγαριάς σας στα… ύψη.

Γλυκά

Άλλη μία κατηγορία που πρέπει να λείπει από το ψυγείο σας είναι αυτή των γλυκών. Πλούσια σε λίπος και ζάχαρη, δεν σας φορτώνουν απλώς με πολλές θερμίδες, αλλά ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να σας δημιουργούν έντονο αίσθημα πείνας, ακόμα και αν έχετε φάει. Ξεχάστε λοιπόν ό,τι έχει να κάνει με πάστες, σοκολάτες, ντόνατς κλπ.

Επιπλέον, αποφεύγετε:

  • Τα κατεψυγμένα- προμαγειρεμένα τρόφιμα.
  • Το σοκολατούχο γάλα.
  • Το βούτυρο.
  • Την κρέμα γάλακτος.
  • Τα επιδόρπια γιαουρτιού.
  • Τη μαγιονέζα.