Πόσο χρόνο περάσατε έξω αυτήν την εβδομάδα; Εάν η απάντηση είναι «λιγότερο από δύο ώρες», ίσως είναι καιρός να κάνετε μια βόλτα και να αποκομίσετε κάθε όφελος για την υγεία σας. Οι άνθρωποι που περνούν μόλις δύο ώρες την εβδομάδα σε υπαίθρια φυσικά περιβάλλοντα, όπως αστικά πάρκα, δασικές εκτάσεις και παραλίες, αναφέρουν καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας από αυτούς που δεν το κάνουν, έδειξε έρευνα.

Στους συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, τέθηκαν ερωτήσεις όπως: «Πώς είναι η υγεία σας γενικά;» και «συνολικά πόσο ικανοποιημένοι είστε με τη ζωή στις μέρες μας;».

Αυτές οι ερωτήσεις τείνουν να είναι πραγματικά χρήσιμοι δείκτες υγείας και ευεξίας, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Mathew White, ανώτερος επιστήμονας και ψυχολόγος υγείας και περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Αυστρία.

Διαβάστε επίσης: Comfort TV: Γιατί βλέπουμε συνέχεια την ίδια σειρά;

«Οι απαντήσεις των ανθρώπων σε αυτές τις ερωτήσεις συσχετίζονται έντονα με την υγεία που έχει αξιολογηθεί και από τον γιατρό και με αντικειμενικούς δείκτες σχετικά με το πόσο καλή είναι η καθημερινότητα ενός ανθρώπου» αναφέρει.

Επτά ακόμη οφέλη για την υγεία που συνδέονται με το να περνάτε χρόνο έξω, περιλαμβάνουν:

#1 Η γυμναστική έξω ενισχύει την προπόνησή σας

Η τακτική άσκηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου, πιο δυνατά οστά και μυς, καλύτερη διαχείριση βάρους για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Αλλά αποδεικνύεται ότι η προπόνηση μπορεί να έχει ακόμη περισσότερα οφέλη όταν γίνεται έξω.

Μια προηγούμενη ανασκόπηση 11 μελετών έδειξε ότι οι συμμετέχοντες αισθάνθηκαν πιο αναζωογονημένοι και πρόθυμοι να ασκηθούν ξανά μετά από άσκηση σε εξωτερικό χώρο, σε σύγκριση με την άσκηση σε εσωτερικούς χώρους.

#2 Ο χρόνος στη φύση μειώνει το στρες

Ο χρόνος σε εξωτερικούς χώρους θα μπορούσε επίσης να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος σας.

Επιστημονική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 77 νεαροί ενήλικες, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology, αναφέρει ότι το περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους φαίνεται να  ανακουφίζει από το άγχος και βελτιώνει την εστίαση καλύτερα από τη χρήση διαδρόμου σε εσωτερικούς χώρους.

#3 Οι χώροι πράσινου ενισχύουν την μνήμη

Η πρόσβαση σε δημόσια πάρκα συσχετίστηκε με υγιή γνωστική γήρανση και μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Social Science & Medicine.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το προστατευτικό όφελος από την πρόσβαση στο υπαίθριο πάρκο ήταν ιδιαίτερα ισχυρό μεταξύ των γυναικών, εκείνων με γενετικούς παράγοντες κινδύνου για γνωστική εξασθένιση.

#4 Καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων

Σε ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environment International, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν με περισσότερους χώρους πράσινου γύρω από το σπίτι (όπως αξιολογήθηκε από δορυφορικές εικόνες και διευθύνσεις κατοικιών) και είχαν μεγαλύτερη εγγύτητα σε χώρους πρασίνου (όπως πάρκα, δάση) είχαν καλύτερη πνευμονική λειτουργία στην ηλικία των 24 ετών.

Αυτά τα ευρήματα ίσχυαν ανεξάρτητα από την ατμοσφαιρική ρύπανση, την αστικότητα και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, υποδεικνύοντας ότι η πρόσβαση σε χώρους πρασίνου μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων κατά τη διάρκεια της ζωής.

#5 Ο ήλιος αυξάνει την βιταμίνη D

Περνώντας μια ηλιόλουστη μέρα σε εξωτερικούς χώρους θα μπορούσατε να συμβάλλετε στην φυσική αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D. Αυτή η βιταμίνη βοηθά τους μύες, τα νεύρα και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου για ισχυρότερα οστά.

Η έρευνα δείχνει ότι σχεδόν το 50 τοις εκατό των ανθρώπων δεν λαμβάνουν αρκετή «βιταμίνη του ήλιου». Το σώμα σας παράγει φυσικά βιταμίνη D όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως, αλλά όχι όταν το ηλιακό φως φιλτράρεται από ένα παράθυρο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Απλώς μην παραλείπετε το αντηλιακό. Ενώ μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφησή της, είναι σημαντικό να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την υπεριώδη ακτινοβολία που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.

#6 Μία βόλτα στο δάσος «ρίχνει» την πίεση

Σύμφωνα με ροηγούμενη ανασκόπηση μελετών που εξέταζαν την ιαπωνική πρακτική του shrinrin-yoku (λούσιμο στο δάσος), οι συμμετέχοντες που περνούσαν χρόνο σε δασικά περιβάλλοντα είχαν σημαντικά χαμηλότερη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση από αυτούς που δεν το έκαναν.

Ομοίως, οι κάτοικοι της πόλης που επισκέπτονταν τακτικά χώρους πρασίνου για τουλάχιστον 30 λεπτά μία φορά την εβδομάδα είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν, σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη.

#7 Οι ήχοι σε εξωτερικούς χώρους μπορούν να προάγουν την αισιοδοξία

Εάν απολαμβάνετε τους ήχους της φύσης όσο και τα αξιοθέατα, μπορεί να υπάρχει επιστημονικός λόγος για αυτό. Οι ήχοι της φύσης μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης και στην τόνωση του θετικού συναισθήματος (ο όρος για τα θετικά συναισθήματα όπως η χαρά, η ικανοποίηση και η χαρά), σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Environmental Sciences.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ήχοι ζώων (όπως φωνές πουλιών), οι ήχοι του ανέμου και οι ήχοι του νερού συσχετίστηκαν με χαμηλότερα επίπεδα στρες και μεγαλύτερη χαρά και με τη σειρά τους, αυτά τα αποτελέσματα βοήθησαν στη μείωση του πόνου, στη μείωση του άγχους και στην ενίσχυση της γνωστικής απόδοσης.