Τα τρόφιμα με υδατάνθρακες και συγκεκριμένα επεξεργασμένους, περνούν συχνά από το μυαλό σας; Εάν ναι τότε δεν είστε οι μόνοι, μιας και οι περισσότεροι, άλλοι συχνότερα και άλλοι πιο σπάνια, αντιμετωπίζουν την έντονη επιθυμία να καταναλώσουν τα λαχταριστά comfort foods, από τηγανιτές πατάτες μέχρι αφράτα ντόνατς, που είναι γεμάτα από αυτούς.

Γιατί είναι τόσο έντονη η επιθυμία;

Η λαχτάρα συχνά εμφανίζεται ότι νιώθουμε άγχος, ένταση ή ένα γενικευμένο στρες στην καθημερινότητά μας.

Καθώς τους καταναλώνουμε, απελευθερώνεται μια «χαρούμενη» χημική ουσία στον εγκέφαλό μας, γνωστή και ως σεροτονίνη.

Πολλά από τα τρόφιμα που τείνουμε να λαχταρούμε, όπως γλυκά, λευκό ψωμί, είναι γεμάτα με απλούς υδατάνθρακες που το σώμα σας επεξεργάζεται πολύ γρήγορα. Αυτό ενισχύει γρήγορα τα επίπεδα της ορμόνης που βελτιώνει την διάθεσή μας αλλά προκαλεί επίσης απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Πώς θα την νικήσετε

Μερικές από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους, περιλαμβάνουν:

#Κρατήστε τον εγκέφαλό σας απασχολημένο

Θα είναι πιο δύσκολο να υποκύψετε στην επιθυμία σας για γλυκό εάν το μυαλό σας είναι απασχολημένο.

Σε πείραμα που οι συμμετέχοντες έπαιζαν tetris για λίγα λεπτά, διαπιστώθηκε ότι περιόρισε την επιθυμία τους για φαγητό ή άλλες ανθυγιεινές απολαύσεις. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός σας έχει περιορισμένη ικανότητα να διατηρεί ανταγωνιστικές εικόνες.

#Επιλέξτε το φαγητό σας συνειδητά

Ορισμένες φορές μπορεί να θέλετε να φάτε όχι επειδή πεινάτε αλλά επειδή πλήττετε ή μπορεί να έχετε συνηθίσει να απολαμβάνετε ένα μπολ με παγωτό μετά το δείπνο. Ωστόσο, η τάση του «mindful eating», της συνειδητής όμως διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τέτοιες συνήθειες.

Εξασκηθείτε να δίνετε προσοχή στο γιατί τρώτε, επιβραδύνετε για να απολαύσετε τη γεύση του φαγητού σας και εστιάστε στη στιγμή. Αυτό βοηθά τον εγκέφαλό σας να συγχρονιστεί με το στομάχι σας και να πάρει το σήμα του κορεσμού.

#Διαλέξτε τους σωστούς υδατάνθρακες

Όλοι οι υδατάνθρακες δεν είναι ίδιοι ούτε σε θερμίδες αλλά ούτε και σε θρεπτική αξία. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, αυτοί που βρίσκετε στα δημητριακά ολικής αλέσεως και στα λαχανικά, είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματός σας.

Χρειάζονται παραπάνω χρόνο για να αφομοιωθούν κι έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας αυξάνονται αργά και αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο. Τα μη αμυλούχα λαχανικά, όπως τα καρότα, έχουν λιγότερους υδατάνθρακες από τα αμυλούχα όπως οι πατάτες.

#Παραμείνετε δραστήριοι

Η άσκηση, ειδικά η αερόβια γυμναστική, είναι μια ιδανική μέθοδος για να διατηρήσετε το βάρος αλλά και την όρεξή σας υπό έλεγχο.

Είναι επίσης ένα φυσικό τονωτικό της διάθεσης, μιας και η γυμναστική διεγείρει τις ενδορφίνες, γνωστές «feel-good» ορμόνες και μπορεί να σας βοηθήσει να σχηματίσετε μια θετική εικόνα σώματος.

#Πάρτε ένα timeout

Έχετε άγχος; Η ένταση μπορεί να πυροδοτήσει αυτήν την έντονη επιθυμία για φαγητό όταν δεν το περιμένουμε. Μέθοδοι που μας βοηθούν να διαχειριστούμε το στρες, όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να τρώτε πιο προσεκτικά.

Όπου κι αν βρίσκεστε, κάντε ένα μικρό διάλειμμα και αφιερώστε μόλις πέντε λεπτά στον εαυτό σας για να γειωθείτε και να αναπνεύσετε βαθιά.