Τα συναισθήματά μας μπορεί στιγμές στιγμές να μπαίνουν εμπόδιο στο δρόμο μας. Μπορούν να μας κάνουν να φάμε πολλά ανθυγιεινά σνακ ταυτοχρόνως, να σκρολάρουμε στα social μέχρι πρωίας, να φωνάξουμε άνευ λόγου στο σύντροφό μας…

Είναι όμως τα συναισθήματά μας. Και είναι ωφέλιμο να τα συνειδητοποιήσουμε και να συμφιλιωθούμε με αυτά, αν θέλουμε να τα ελέγχουμε και όχι, στο τέλος της ημέρας, να μας ελέγχουν.

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια δεξιότητα που αξίζει να έχουμε

Διαβάστε επίσης: Καρδιολογικές παθήσεις: Ενας καρδιολόγος εξηγεί γιατί η μουσική «θεραπεύει»

Εάν αισθάνεστε πως δεν έχετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας (ακόμα), δεν πειράζει. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται και η αλήθεια είναι πως η έντονη καθημερινότητα που βιώνουμε από μικρή ακόμα ηλικία, δεν μας άφησε και πολλά περιθώρια. Αντίθετα, μας έκανε να συνηθίσουμε στην ιδέα πως το να μιλάμε για παράδειγμα επιθετικά σε άλλους οδηγούς στο δρόμο, είναι και ο μόνος τρόπος για να τα… βγάλουμε πέρα.

Αλλά αυτές οι σκέψεις και οι συνήθειες που υιοθετούμε το μόνο που κάνουν είναι να μας κρατούν πίσω. Να σπαταλούν το χρόνο μας και να εξαντλούν την ενέργειά μας.

Δεν είναι φυσικά ποτέ αργά για να αλλάξουμε όσα «μάθαμε». Παρακάτω ακολουθούν κάποιες ιδέες ειδικών που μπορεί να βοηθήσουν.

Ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων

Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας σύμφωνα με τους ειδικούς είναι να τα αποδεχτείτε. Τα συναισθήματα έρχονται και φεύγουν γρήγορα εκτός κι αν τα διογκώσουμε στη σκέψη μας, κάτι που ουσιαστικά βάζει περισσότερα κούτσουρα στη… συναισθηματική φωτιά. Εάν μάθουμε να τα αποδεχόμαστε, τότε θα καταφέρουμε σιγά- σιγά να έχουμε και το πάνω χέρι.

Τα 3 βήματα που θα μας βοηθήσουν να τα καταφέρουμε

Βήμα 1

Αναγνωρίστε το συναίσθημα που νιώθετε και ονομάστε το. Αντί να πείτε «είμαι θυμωμένος», αναγνωρίστε ότι το συναίσθημά σας είναι αυτό, όχι «εσείς» και πείτε στον εαυτό σας πως «αυτό που βιώνω αυτή τη στιγμή είναι θυμός».

Βήμα 2

Εστιάστε στο πού νιώθετε το συναίσθημα στο σώμα σας, ακόμα κι αν αυτό μπορεί να σας φέρνει σε κάποια αμηχανία. Τεντωθείτε και απελευθερώστε την ένταση στο σώμα σας καθώς εκπνέετε. Αποφύγετε επαναλαμβανόμενες σκέψεις που αφορούν μια συγκεκριμένη αρνητική κατάσταση όπως «είναι τόσο άδικο αυτό που μου συμβαίνει». Σκεφτείτε το συναίσθημα σαν ένα σύννεφο που περνά. Τη μια στιγμή είναι εκεί, την άλλη εξαφανίζεται.

Βήμα 3

Αγαπήστε τον εαυτό σας μέσα από τα συναισθήματά σας. Συμπεριφερθείτε του σαν ένα μικρό παιδί που είναι αναστατωμένο. Καθησυχάστε τον. Είναι ok να νιώθετε μερικές φορές και θυμό. Συνεχίστε να μιλάτε με αγάπη στον εαυτό σας μέχρι να περάσει το συναίσθημα. Το να έχετε το πάνω χέρι στα συναισθήματά σας, δε σημαίνει να τα «εκφοβίζετε» για να «υποταχθούν», αλλά να τα αναγνωρίζετε και να τα «αγκαλιάζετε» με καλοσύνη μέχρι να επανέλθει η ψυχική σας γαλήνη.