Αν χασμουριέστε στο γραφείο σας το μεσημέρι ή πατάτε το snooze περισσότερες φορές από όσες θα θέλατε να παραδεχτείτε, ίσως αναρωτιέστε αν υπάρχουν τρόποι να μειώσετε την κόπωση που νιώθετε.

Και δεν έχει να κάνει μόνο με τον αγαπημένο σας απογευματινό καφέ που μπορεί να σας δυσκολεύει να κοιμηθείτε τη νύχτα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς γιατρούς, το να έχετε περισσότερη ενέργεια μπορεί να έχει να κάνει λιγότερο με το τι πίνετε ή τρώτε και περισσότερο με ορισμένες συνήθειες που πρέπει να εγκαταλείψετε.

Διαβάστε επίσης: Πρωινό: Πόσα γραμμάρια πρωτεΐνης και φυτικών ινών πρέπει να έχει;

Δείτε πώς μπορεί να εξαντλείτε την ενέργειά σας χωρίς να το καταλαβαίνετε – και τι μπορείτε να κάνετε αντ’ αυτού.

Η απροσδόκητη συνήθεια που μπορεί να σας προκαλεί κόπωση

Η χειρότερη συνήθεια για τα επίπεδα ενέργειας μπορεί να σας εκπλήξει. Και είναι η κατανάλωση του μεγαλύτερου γεύματός σας στο τέλος της ημέρας.

Η παροιμία «φάε πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπας και βραδινό σαν φτωχός» βασίζεται στην πραγματικότητα στη βιολογία. Τα κύτταρα του σώματός μας μεταβολίζουν την τροφή διαφορετικά ανάλογα με την ώρα της ημέρας.

Η κατανάλωση του ίδιου γεύματος στις 8 π.μ. σε σχέση με τις 6 μ.μ. μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός μας να το χρησιμοποιήσει για ενέργεια. 

Ένα καθυστερημένο γεύμα – ειδικά πολύ αργά το βράδυ – μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας και την ικανότητα να λαμβάνουμε τη βέλτιστη ενέργεια από τα γεύματα της επόμενης ημέρας.

Τρώγοντας περισσότερο το πρωί μπορεί να διαπιστώσετε ότι μπορεί να έχετε πολύ περισσότερη ενέργεια καθ‘ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ένα μεγάλο μέρος του λόγου που η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος το βράδυ είναι τόσο προβληματική για τα επίπεδα ενέργειας είναι ότι διαταράσσει τον ύπνο μας. Τα μεγάλα, βραδινά γεύματα διαταράσσουν τον φυσικό κιρκάδιο ρυθμό του σώματός μας.

Αυτό καθιστά πιο δύσκολο να έχουμε ποιοτική ξεκούραση. Το να μην κοιμάστε αρκετά – ιδιαίτερα βαθύ ύπνο – αναμφισβήτητα θα σας εξαντλήσει την ενέργεια.

Έτσι, αν συνηθίζετε να τρώτε ένα μεγάλο βραδινό και να μην κοιμάστε τις συνιστώμενες επτά έως εννέα ώρες ύπνου ανά νύχτα (κάτι που πολλοί ενήλικες δεν κάνουν), πιθανότατα δεν μπορείτε να αποδώσετε όπως θα θέλατε την επόμενη μέρα.