Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, η αντικατάσταση ενός ζαχαρούχου ροφήματος με καφέ, τσάι χωρίς ζάχαρη ή και νερό, μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. Τουλάχιστον αυτό προτείνει νέα έρευνα του Χάρβαρντ, η οποία αναφέρει ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που καταναλώνουν τακτικά ζαχαρούχα ροφήματα μπορεί να είναι πιο πιθανό να πεθάνουν νωρίς και να αναπτύξουν καρδιακή νόσο.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα: Η κατανάλωση ροφημάτων όπως ο καφές, το τσάι, το αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά και το σκέτο νερό συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο BMJ.

Η πρώτη έρευνα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2

Ενώ πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων με συνέπειες στην υγεία, όπως η κακή καρδιομεταβολική υγεία, η αλλαγή βάρους και ο πρόωρος θάνατος, αυτές οι μελέτες αφορούν κυρίως τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Διαβάστε επίσης: Πρωινό: 7+1 φρούτα για να γεμίσετε τις μπαταρίες σας

«Αυτή είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας επιδημιολογική μελέτη που εξέτασε συστηματικά τα κοινά ζαχαρούχα ροφήματα σε σχέση με τη θνησιμότητα και τα αποτελέσματα καρδιαγγειακής νόσου, ειδικά μεταξύ ασθενών με διαβήτη», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας δρ Qi Sun, αναπληρωτής καθηγητής στα τμήματα διατροφής και επιδημιολογίας στο Harvard T.H. Chan School of Public Health στη Βοστώνη.

Για την μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κατά μέσο όρο δεδομένα υγείας 18,5 ετών από 9.252 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Nurse’s Health και 3.519 άνδρες, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 στην αρχή ή σε κάποια σημείο κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια, οι ερευνητές συγκέντρωναν πληροφορίες σχετικά με το πόσο συχνά οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ροφήματα με ζάχαρη, όπως φρουτοχυμούς και λεμονάδα, τεχνητά ζαχαρούχα ποτά, χυμούς φρούτων, καφέ, τσάι, γάλα αγελάδας με χαμηλά λιπαρά, αγελαδινό γάλα με πλήρη λιπαρά γάλα και σκέτο νερό.

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου

Οι συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2, που έπιναν ροφήματα με ζάχαρη σε τακτική βάση, είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, πρόωρου θανάτου ή και των δύο, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τακτικά πιο υγιεινά ροφήματα , όπως καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη, γάλα με χαμηλά λιπαρά και σκέτο νερό.

Κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα ενός ζαχαρούχου ροφήματος συσχετίστηκε με 8% υψηλότερη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες μεταξύ των ατόμων με διαβήτη τύπου 2.

Πώς θα κάνετε την μετάβαση

Εάν δεν μπορείτε να κόψετε τα ζαχαρούχα ροφήματα απευθείας μην απογοητευτείτε, επισημαίνουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.

Αν και μερικοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν αυτήν την αλλαγή αμέσως, για πολλούς άλλους, χρειάζεται χρόνος. Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν αυτά τα ροφήματα για χρόνια, ακόμα και δεκαετίες και μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξουν αυτήν την συνήθεια από την μια μέρα στην άλλη.

Αν προσπαθείτε να μειώσετε τα ζαχαρούχα ροφήματα, κάντε μια πιο σταδιακή μετάβαση είτε μειώνοντας την περιεκτικότητα ζάχαρης σε κάθε ρόφημα (για παράδειγμα μέτριος καφές αντί για γλυκός) είτε μειώνοντας τον αριθμό των ζαχαρούχων ροφημάτων που καταναλώνετε καθημερινά.

Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε πριν, μετά αλλά και μαζί με τα γεύματά σας άφθονο νερό, που θα διατηρήσει την ενυδάτωσή σας σε καλά επίπεδα.