Το βιολογικό ρολόι συνδέεται, αν όχι πάντα, σχεδόν πάντα με το γυναικείο φύλο. Ωστόσο, μελέτες των τελευταίων χρόνων αποδεικνύουν πως επηρεάζει και τους άνδρες.

Μετά την ηλικία των 30, είναι γνωστοί κάποιοι κίνδυνοι που ενέχει η εγκυμοσύνη για κάθε γυναίκα. Σύμφωνα με τις κοινές πεποιθήσεις ωστόσο, η πάροδος του χρόνου δεν επηρεάζει τους άνδρες με τον ίδιο τρόπο. Αντίθετα, πιστεύεται ότι, όσον αφορά την αναπαραγωγική τους ικανότητα, μπορούν να κάνουν παιδιά μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Όμως, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που κάνουν τους ειδικούς να πιστεύουν ότι οι άνδρες έχουν επίσης βιολογικό ρολόι και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για εκείνους είναι σχεδόν οι ίδιοι με εκείνους των γυναικών.

Τα βιολογικά ρολόγια των ανδρών

Διαβάστε επίσης: Χοληστερίνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πολλές παλαιότερες μελέτες έχουν φανερώσει τη σχέση μεταξύ της προχωρημένης ηλικίας στους άνδρες και των αναπαραγωγικών δυσκολιών. Ωστόσο, μόλις την τελευταία δεκαετία έχουν αρχίσει και γίνονται πιο εκτενείς αναφορές.

Πολλοί ειδικοί λοιπόν υποστηρίζουν ότι η ηλικία επηρεάζει την ικανότητα των ανδρών να κάνουν παιδιά με παρόμοιο τρόπο που επηρεάζει τις γυναίκες, αλλά με διαφορετικό «χρονοδιάγραμμα».

Πιο συγκεκριμένα, καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, παρουσιάζεται μείωση της γονιμότητας και των ορμονικών επιπέδων. Επιπλέον, η γενετική ποιότητα του σπέρματος μειώνεται και σαν αποτέλεσμα μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος επιπλοκών στην υγεία του παιδιού.

Σε αντίθεση όμως με τις γυναίκες, οι οποίες γεννιούνται με περιορισμένο αριθμό ωαρίων, οι άνδρες συνεχίζουν να παράγουν σπέρμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Γι’ αυτό και καταφέρνουν να κάνουν παιδιά σε ηλικία που τα βιολογικά ρολόγια των γυναικών έχουν ήδη σταματήσει να λειτουργούν.

Πώς ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει το βιολογικό ρολόι ενός άνδρα

Τα προβλήματα ανδρικής γονιμότητας συχνά σχετίζονται με προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα καρδιακά προβλήματα, η παχυσαρκία. Για παράδειγμα, οι άνδρες που είναι υπέρβαροι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ενδείξεις ότι η διατροφή, το κάπνισμα και το αλκοόλ παίζουν ρόλο. Ομοίως, το στρες μπορεί να επηρεάσει την υγεία του σπέρματος και, ενδεχομένως, την υγεία του παιδιού.

Τέλος, όπως είπαμε, οι αλλαγές στην αναπαραγωγική υγεία ενός άνδρα μπορεί να είναι απλώς το αποτέλεσμα της αναπόφευκτης παρόδου του χρόνου.

*Είναι σημαντικό να θυμόμαστε

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα υγιέστατα μωρά γεννιούνται από γονείς μεταξύ περίπου 30- 40 ετών. Αυτό οφείλεται σε προσωπικούς και επαγγελματικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο ζωής των γονιών σήμερα.

 Τα βιολογικά ρολόγια ανδρών και γυναικών δεν είναι ωφέλιμο λοιπόν να αποτελούν για όποιον- όποια επιθυμεί να αποκτήσει παιδί, πηγή ανησυχίας.