Το junk food είναι υψηλά επεξεργασμένο φαγητό, πλούσιο σε θερμίδες και φτωχό σε θρεπτική αξία.  Τα πατατάκια, τα κέικ, τα μπισκότα, οι σοκολάτες, τα μπέργκερ και τα αναψυκτικά μπορεί να είναι νόστιμα, όμως δε μας προσφέρουν τίποτα άλλο εκτός από πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένα λίπη και αλάτι.

Έτσι, πέραν της σιλουέτας μας, βλάπτουμε και τη συνολική υγεία μας όταν δεν μπορούμε σε τακτική βάση να «αντισταθούμε» αφού το junk food συνδέεται με ποικίλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα τα καρδιαγγειακά.

Διαβάστε επίσης: Διαβήτης τύπου 2: Οι 3 διατροφικές συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Για να περιορίσετε την έντονη επιθυμία για επεξεργασμένα τρόφιμα

Πίνετε άφθονο νερό

Η δίψα συχνά συγχέεται με την πείνα. Όταν λοιπόν παλεύετε με τη λαχτάρα για ένα σακουλάκι πατατάκια, δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό. Αν η λαχτάρα εξαφανιστεί, ήταν σίγουρα δίψα, όχι πείνα.

Επιπλέον, η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού μπορεί να προωθήσει την αποτοξίνωση, να προάγει τη λαμπερή επιδερμίδα και να βελτιώσει τη συνολική λειτουργία του σώματός μας.

Καταναλώνετε περισσότερη πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό από το οποίο εξαρτάται το σώμα μας για να εκτελέσει τις περισσότερες λειτουργίες του. Βοηθά στην κατασκευή και επιδιόρθωση των ιστών του σώματος, οδηγεί σε μεταβολικές αντιδράσεις και διατηρεί ισχυρό το ανοσοποιητικό σύστημα. Άλλο ένα πλεονέκτημα στη μακρά λίστα των οφελών από την πρόσληψη πρωτεϊνών είναι το αίσθημα του κορεσμού που προσφέρουν. Κατά συνέπεια, οι πρωτεΐνες μπορούν να μειώσουν την όρεξη και να αποτρέψουν την υπερφαγία.

Πεινάτε ή απλά… βαριέστε;

Ίσως να μην πεινάτε. Ίσως απλά να βαριέστε. Πολλές φορές, οι λιγούρες δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κατάσταση του νου. Μπορεί να νιώσετε αυτές τις λιγούρες όταν δεν είστε απασχολημένοι με κάτι. Το να κρατάτε λοιπόν τον εαυτό σας απασχολημένο είναι ίσως άλλη μια λύση για να κρατήσετε μακριά την επιθυμία για junk food.

Πιείτε ένα ρόφημα με λίγες θερμίδες

Εάν παλεύετε με τις λιγούρες για πρόχειρο φαγητό, ένα ρόφημα με λίγες θερμίδες μπορεί να σας βοηθήσει όπως αντίστοιχα και το νερό που αναφέραμε παραπάνω. Μπορεί να εξαλείψει τις λιγούρες δίνοντάς σας ένα αίσθημα κορεσμού. Επιπλέον, μπορεί επίσης να βοηθήσει με τις λιγούρες που προκαλούνται από την αφυδάτωση. Μερικές καλές επιλογές ροφημάτων με λίγες θερμίδες είναι: τα smoothies που περιέχουν φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μια πηγή πρωτεΐνης, όπως γάλα ή γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ο καφές και το πράσινο τσάι.

Φροντίστε τον ύπνο σας

Δεν υπάρχει τίποτα που ο ύπνος να μην μπορεί να «επιδιορθώσει». Σύμφωνα με έρευνα, η καταπολέμηση της λαχτάρας για junk food μπορεί να γίνει ευκολότερη όταν έχετε έναν επαρκή ύπνο 7-9 ωρών κάθε βράδυ.

Δεν είναι πείνα… Είναι άγχος

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο όταν είμαστε αγχωμένοι να τρώμε περισσότερο comfort food γιατί έτσι νομίζουμε πως θα αισθανθούμε καλύτερα. Το στρες αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης και αυτή με τη σειρά της μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για λιπαρά και ζαχαρούχα τρόφιμα. Επιπλέον, το άγχος συνδέεται με αυξημένες ορμόνες της πείνας, οι οποίες μπορεί επίσης να αυξήσουν τις λιγούρες για πρόχειρο φαγητό.

Καταναλώνετε πολλά μικρά γεύματα

Οι περισσότεροι από εμάς συνηθίζουμε να καταναλώνουμε 3 γεύματα την ημέρα. Ωστόσο, τα πολλά μικρά γεύματα επιταχύνουν το μεταβολισμό και μπορούν να κρατήσουν μακριά την επιθυμία για πρόχειρο φαγητό. Βέβαια είναι σημαντικό οι τροφές που θα επιλέξετε να καταναλώσετε να μην αυξάνουν υπερβολικά την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σας. Προτιμήστε ένα φρούτο και μια χούφτα ξηρών καρπών ως 2 υγιεινές επιλογές σνακ που σας κρατούν χορτάτους και υγιείς ανάμεσα στα κυρίως γεύματα της ημέρας.