Οι πολυάσχολες ημέρες καθιστούν δύσκολο να βάλετε την υγεία της καρδιάς στο προσκήνιο. Απλώς νιώθετε ότι δεν έχετε χρόνο για συνήθειες που κρατούν την καρδιά σε άριστη κατάσταση – όπως η τακτική άσκηση, ο επαρκής ύπνος και η υγιεινή διατροφή.

Έτσι, ίσως να παίρνετε τις σκάλες όταν μπορείτε ή να παρκάρετε πιο μακριά από ένα κατάστημα για να κάνετε μερικά βήματα παραπάνω κάθε μέρα. Αλλά τι άλλο μπορείτε να κάνετε;

Διαβάστε επίσης: «Σιωπηλό» έμφραγμα: Οι παράγοντες κινδύνου και τα σημάδια

Ακολουθούν τρία πράγματα που μπορεί να ταιριάζουν στο πρόγραμμά σας:

1. Ανταλλάξτε την ηλεκτρονική επικοινωνία με μια προσωπική συνάντηση

Δεν πειράζει αν τα γραπτά μηνύματα, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή οι κλήσεις Zoom είναι τα κύρια μέσα επικοινωνίας σας με τους άλλους. Αλλά δεν είναι εντάξει αν αυτές οι μέθοδοι σας αφήνουν να νιώθετε μοναξιά ή απομόνωση.

Δύο προβλήματα που συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με επιστημονική δήλωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Journal of the American Heart Association.

Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε μέρος της ηλεκτρονικής σας αλληλογραφίας με ανθρώπους με προσωπικές συναντήσεις. Ίσως μπορείτε να βρείτε χώρο στο πρόγραμμά σας για μια γρήγορη βόλτα, ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα σύντομο γεύμα με έναν φίλο ή συνάδελφο.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Public Health από τον Lee και μια ομάδα ερευνητών υπό την ηγεσία του Χάρβαρντ δείχνει ότι η καλύτερη κοινωνική σύνδεση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διάγνωσης κατάθλιψης ή άγχους. Και τα δύο σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις ή με την επιδείνωση των υφιστάμενων καρδιακών παθήσεων.

2. Ανταλλάξτε ένα ανθυγιεινό πρωινό με ένα πιο υγιεινό

Το τυπικό σας πρωινό είναι κάτι γρήγορο και γεμάτο επεξεργασμένα δημητριακά και κρέατα, κορεσμένα λιπαρά ή πρόσθετη ζάχαρη; Η τακτική κατανάλωση τέτοιου είδους τροφίμων μπορεί να ανεβάσει τις θερμίδες, το βάρος, το σάκχαρο στο αίμα ή τα επίπεδα χοληστερόλης. Και αυτό δεν είναι καλό για την καρδιά σας.

Αντ’ αυτού, επιλέξτε τροφές πρωινού πλούσιες σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην πέψη. Επιπλέον:

  • παγιδεύουν, απορροφούν και μειώνουν την κακή [LDL] χοληστερόλη που μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένες αρτηρίες,
  • ελέγχουν το σάκχαρο στο αίμα και μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη, ο οποίος συνδέεται στενά με καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια και
  • μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής, η οποία παίζει ρόλο στην απόφραξη των αρτηριών και στην πρόκληση καρδιακών προσβολών.

3. Ανταλλάξτε μερικά λεπτά από το χρόνο στην οθόνη με διαλογισμό

Αντικαταστείστε το διάλειμμα στο τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας με λίγο χρόνο για διαλογισμό, ο οποίος είναι σημαντικός για την υγεία της καρδιάς. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που διαλογίζονται έχουν χαμηλότερα ποσοστά υψηλής χοληστερόλης, διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου.

Ποια είναι η σύνδεση; Ο διαλογισμός ενεργοποιεί την αντίδραση χαλάρωσης του σώματος, μια καλά μελετημένη φυσιολογική αλλαγή που φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού ρυθμού, του ρυθμού αναπνοής, της κατανάλωσης οξυγόνου, των επιπέδων αδρεναλίνης και των επιπέδων της ορμόνης του στρες κορτιζόλης.

Τα σπουδαία νέα: δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να αποκομίσετε τα οφέλη του διαλογισμού για την υγεία της καρδιάς – μόλις 10 έως 20 λεπτά την ημέρα.