Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν κόσμο χωρίς ευχαρίστηση. Σαφώς, κάποια τρόφιμα και ροφήματα αποτελούν απολαύσεις καλές και άλλα, απολαύσεις βλαβερές για την υγεία μας. Βέβαια, εφόσον υπάρχει το «κλειδί» της καλής διατροφής που δεν είναι άλλο από το μέτρο, όλοι μπορούμε να τα απολαμβάνουμε όλα χωρίς ενοχές, παραμένοντας πάντα σε καλή φυσική κατάσταση και έχοντας καλή συνολική υγεία.

2 ροφήματα που πολλοί απολαμβάνουμε και όντως μας κάνουν καλό

#1 Καφές

Περίπου 19.000 μελέτες έχουν αναλύσει τον αντίκτυπο του καφέ στην υγεία και αν είστε λάτρης του, πολύ καλά κάνετε. Τα πιο εντυπωσιακά οφέλη του καφέ για την υγεία περιλαμβάνουν την ικανότητα βελτίωσης της γνωστικής υγείας, την ενίσχυση της νοητικής εστίασης και των επιπέδων ενέργειας.  Επιπλέον, ο καφές βοηθά στην προσπάθεια απώλειας βάρους, στη βελτιστοποίηση του μεταβολισμού και προστατεύει το καρδιαγγειακό μας σύστημα από βλάβες.

Διαβάστε επίσης: Η στοματική φροντίδα σε πρώτο πλάνο

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου. Ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και το AARP, με επικεφαλής τον Neal D. Freedman, συγκέντρωσαν πληροφορίες από 229.119 άνδρες και 173.141 γυναίκες που συμμετείχαν στη Μελέτη Διατροφής και Υγείας AARP. Μετά από 13 χρόνια, οι άνδρες που έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν, σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν έπιναν καφέ. Οι γυναίκες που έπιναν την ίδια ποσότητα είχαν 13% μειωμένο κίνδυνο. Αν και αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη για την εξέταση των πλεονεκτημάτων του καφέ, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί με ασφάλεια το εάν ο καφές μπορεί άμεσα να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο.

#2 Μπύρα- Δροσίζει και μειώνει τη χοληστερόλη…

Η μπύρα είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από κριθάρι, λυκίσκο, μαγιά και νερό. Δεν είναι υγιεινή φυσικά όταν καταναλώνεται καθημερινά ή σε μεγάλες ποσότητες, αλλά μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, εφόσον έχουμε πάντα όπως είπαμε το μέτρο, αφού περιέχει πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Β12, Β6, φολικό οξύ και μέταλλα.

Η κατανάλωσή της μπορεί να:

  • Μειώσει το στρες.
  • Ανακουφίσει την αϋπνία.
  • Συμβάλλει σε πιο καθαρές αρτηρίες.
  • Βοηθήσει στην αύξηση της ούρησης και στην απομάκρυνση της τοξίνης από το σώμα.

Όσοι καταναλώνουν μπύρα σε μέτριες ποσότητες-  1 μπύρα ανά 12 ημέρες για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες – μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πέτρες στα νεφρά σε σχέση με όσους δεν πίνουν. Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν μπύρα σε μικρές ποσότητες είχαν 38 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να πάθουν οστεοπόρωση σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου.

Τέλος, η μπύρα είναι μια καλή πηγή διαλυτών ινών που προάγουν τη γενική υγεία.