Το σενάριο γνωστό: είναι Απρίλιος, όλα γύρω είναι ανθισμένα και οι πάντες αναζητούν αφορμές να ξεχυθούν σε λόφους και λαγκάδια. Οι πάντες εκτός από εσένα, που ξέρεις ότι ακόμη και μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς σου, μπορεί να κάνει τη μύτη σου να διαμαρτύρεται για εβδομάδες ολόκληρες. Το όνομα του ενόχου, φυσικά, το ξέρεις επίσης: αλλεργική ρινίτιδα. Πόσο καλά γνωρίζεις όμως τι ακριβώς είναι και πώς μπορείς να ανακουφιστείς αποτελεσματικά από αυτή;

Τι συμβαίνει στα ρουθούνια σου

Ουσιαστικά, υπεύθυνο για την καταρροή ή τη βουλωμένη μύτη σου είναι το ανοσοποιητικό σου. Επιφορτισμένο με τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση κινδύνων, καμιά φορά παρασύρεται σε… υπέρβαση καθήκοντος και αναγνωρίζει ως επιβλαβείς αθώες ουσίες, όπως οι τρίχες των ζώων, η σκόνη και – κυρίως – η γύρη των λουλουδιών. Αυτά είναι και τα λεγόμενα αλλεργιογόνα.

Όταν η αλλεργική ρινίτιδα που σε ταλαιπωρεί προκαλείται από την ανθοφορία των φυτών ονομάζεται εποχική (η άλλη αποκαλείται ολοετής), όταν διαρκεί λιγότερες από τέσσερις ημέρες την εβδομάδα ή λιγότερες από τέσσερις εβδομάδες τον χρόνο «διαλείπουσα» (διαφορετικά «εμμένουσα» ή «επίμονη»), ενώ με βάση τη βαρύτητα των συμπτωμάτων μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή.

Εκτός των τυπικών συμπτωμάτων (ρινική συμφόρηση, κνησμός σε μάτια και μύτη, ρινική καταρροή και φτάρνισμα), η αλλεργική ρινίτιδα αν την αφήσεις ανεξέλεγκτη μπορεί επίσης να επιπλεχτεί με λοίμωξη και να προκαλέσει πυρετό και παραρρινοκολπίτιδα.

Και τι να κάνεις;

Προφανώς, σε έναν ιδανικό κόσμο θα μπορούσες να πατήσεις ένα κουμπί και να απαλλαγείς από τις αλλεργίες σου – ή έστω να αποφεύγεις πλήρως την επαφή με αλλεργιογόνα. Όμως μιας και κάτι τέτοιο είναι αδύνατον (πιθανότατα ήδη οι μέρες του Πάσχα έκαναν την αλλεργική σου ρινίτιδα να φουντώσει), μπορείς τουλάχιστον να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τα συμπτώματα και να αναπνεύσεις άνετα και πάλι, με τη βοήθεια του RONAL, του διαχρονικού σου συμμάχου στη μάχη κατά της ρινικής συμφόρησης, αλλά και απέναντι σε χρόνιες και οξείες ρινίτιδες (συνάχι) παραρινοκολπίτιδες και ρινοφαρυγγίτιδες.

Κατάλληλο για χρήση από ενήλικες, αλλά και παιδιά άνω των 7 ετών, το Ronal είναι σχεδιασμένο για άνετη χρήση σε απλά βήματα. Φτάνει να φυσήξεις τη μύτη σου, να κρατήσεις το μπουκάλι σε όρθια θέση, να εισάγεις το ακροφύσιο στο ρουθούνι σου και να αντλήσεις μια φορά δυνατά, εισπνέοντας για λίγο το νέφος του ψεκασμού. Εφαρμόζοντας 2-3 ψεκασμούς σε κάθε ρουθούνι δυο φορές την ημέρα, θα δεις τα συμπτώματα να υποχωρούν ταχύτερα και θα αναπνεύσεις και πάλι με άνεση.

Ένα δραστικό νέφος

Μέσα σε κάθε δόση του RONAL, που φτάνει στη μύτη σου σε μικροσκοπικά σταγονίδια, περιέχονται 22μg υδροχλωρικής οξυμεταζολίνης. Η χρήση του δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7 συνεχόμενες μέρες. Ευτυχώς, το πιθανότερο είναι να σε έχει ανακουφίσει νωρίτερα.

Η διάρκεια ζωής του RONAL είναι 24 μήνες σε θερμοκρασία μικρότερη ή ίση με 25°C., ενώ η χρήση του από παιδιά επιτρέπεται μετά την ηλικία των 7 ετών και καλό είναι να πραγματοποιείται μόνο κατόπιν ιατρικής σύστασης και υπό την επίβλεψη ενηλίκου μέχρι την ηλικία των 12. Όπως και με οποιοδήποτε άλλο σκεύασμα, είναι σημαντικό να μην υπερβαίνεις τη συνιστώμενη δόση – και να το κρατάς σε σημείο που δεν το φτάνουν και δεν το βλέπουν τα παιδιά -, και, φυσικά, να μην το χρησιμοποιείς μετά την ημερομηνία λήξης που θα δεις στη συσκευασία. Αν χρειαστεί να επαναλάβεις τη θεραπεία, καλό είναι να αφήσεις να μεσολαβήσουν αρκετές μέρες από την πρώτη φορά.

Θυμήσου: ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (ΕΟΦ) ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ.

ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

P&G HEALTH GERMANY GmbH

Sulzbacher Strasse 40

658 Schwalbach Am Taunus

Γερμανία

Τηλ.: +49 61 51 / 8 56-22 60

Τοπικός Αντιπρόσωπος

ΠΡOΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Αγίου Κωνσταντίνου 49

15124 Μαρούσι

Αθήνα, Ελλάδα

Τηλ.: 210 8764000