Οι περισσότεροι σερφάρουμε στο Διαδίκτυο καθημερινά, αναζητώντας πληροφορίες για θέματα που μας ενδιαφέρουν, διαβάζοντας τα νέα ή τις ειδήσεις της ημέρας, κάνοντας scroll στα social media. Κι ενώ έχουμε ακούσει πολλές φορές για τις επιπτώσεις της προσκόλλησης στο αέναο scroll, τώρα νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η περιήγηση στο Διαδίκτυο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας σε μεγαλύτερους ενήλικες.

Σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που χρησιμοποιούν τακτικά το Διαδίκτυο έχουν σχεδόν τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια συγκριτικά με εκείνα που δεν χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο.

Για 7,9 χρόνια κατά μέσο όρο – και έως και 17,1 χρόνια – οι συγγραφείς της μελέτης παρακολούθησαν τη γνωστική υγεία 18.154 ενηλίκων που δεν είχαν άνοια. Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν ηλικίας 50 έως 64,9 ετών στην αρχή της μελέτης.

Οι τακτικοί χρήστες του Διαδικτύου είχαν 43% μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με τους μη τακτικούς χρήστες. Μέχρι το τέλος της μελέτης, το 4,68% των ατόμων είχε διαγνωστεί με άνοια. Η μελέτη πρότεινε επίσης ότι οι ευεργετικές επιδράσεις της χρήσης του Διαδικτύου εξαρτώνται από τον βαθμό στον οποίο οι άνθρωποι ήταν online.

Πόση ώρα πρέπει να είστε online

Όσοι δεν έμπαιναν ποτέ στο Διαδίκτυο ή ήταν online για παραπάνω από δύο ώρες, διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι τα μικρά μεγέθη δειγμάτων εμπόδισαν την παρατήρηση σημαντικών διαφορών μεταξύ των ομάδων χρηστών.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν επίσης εάν το μορφωτικό επίπεδο, η φυλετική εθνικότητα, το φύλο και η γενιά επηρέασαν τη σχέση μεταξύ της χρήσης του Διαδικτύου και του κινδύνου άνοιας. Διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος άνοιας δεν διέφερε με βάση αυτούς τους παράγοντες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Geriatrics Society.

Πώς συνδέεται Διαδίκτυο και κίνδυνος άνοιας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι γνωστό ότι όταν μαθαίνουμε νέα πράγματα, παραμένουμε γνωστικά αφοσιωμένοι, γεγονός ζωτικής σημασίας για την προστασία του εγκεφάλου μας και τη μείωση του κινδύνου άνοιας.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η χρήση του διαδικτύου στη μετέπειτα ζωή μπορεί να έχει άμεσα γνωστικά οφέλη, επειδή η μάθηση και η χρήση νέας τεχνολογίας μπορεί να διεγείρουν τον εγκέφαλο και έτσι να επηρεάσουν θετικά τη γνωστική λειτουργία των ανθρώπων, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η τακτική χρήση του διαδικτύου μπορεί επίσης να προσφέρει ευεργετική κοινωνική αλληλεπίδραση με άλλους.