Ο πόνος στο στήθος πρόκειται για ένα σύμπτωμα που μας τραβά την προσοχή. Ενώ σχετίζεται με την καρδιακή προσβολή, μπορεί επίσης να είναι σημάδι μιας λιγότερο σοβαρής πάθησης, όπως η καούρα. Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένες φορές μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνουμε την διαφορά.

Ωστόσο, ορισμένα συμπτώματα ανάμεσα στις δύο παθήσεις διαφέρουν. Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο πιο εύκολο είναι να αποφύγετε την καρδιακή βλάβη, εάν ο πόνος στο στήθος αποδειχθεί τελικά ότι προέρχεται από καρδιακή προσβολή ή τον περιττό πανικό, εάν τελικά είναι καούρα.

Πώς «μοιάζουν» καούρα και καρδιακή προσβολή;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα όπως έλκη, μυϊκοί σπασμοί στον οισοφάγο και παγκρεατίτιδα μπορούν όλα να προκαλέσουν πόνο στο στήθος και άλλα συμπτώματα που μιμούνται εκείνα της καρδιακής προσβολής ή της στηθάγχης, ένας συντριπτικός τύπος πόνου στο στήθος που προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά.

Σύμφωνα με το αμερικάνικο Κολέγιο Γαστρεντερολογίας, η πιο κοινή αιτία του μη καρδιακού πόνου στο στήθος είναι η χρόνια παλινδρόμηση οξέος από το στομάχι στον οισοφάγο.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: Τι είναι χειρότερο η ζάχαρη ή το αλάτι;

Η ασάφεια στα συμπτώματα προκαλείται από το γεγονός ότι τα νεύρα στο στομάχι και την καρδιά δεν σηματοδοτούν ξεκάθαρα στον εγκέφαλο από όπου προέρχεται ο πόνος.

Τα νεύρα στο στήθος δεν είναι τόσο συγκεκριμένα όσο τα νεύρα, για παράδειγμα, στο χέρι, αναφέρει ο δρ Στέφεν Κοπέκι, καρδιολόγος στην Κλινική Mayo. Όπως εξηγεί, εάν κάποιος χτυπήσει με σφυρί το μικρό του δάχτυλο, θα μπορούσε να αναγνωρίσει ποιο δάχτυλο τραυματίστηκε. Αλλά αν κάποιος τραυματιστεί στην καρδιά, τους πνεύμονες, το πάγκρεας, τον οισοφάγο ή το στομάχι, σε κάθε περίπτωση μπορεί απλώς να αισθανθεί τον πόνο που προέρχεται από το στήθος.

Αυτό δημιουργεί ένα πραγματικό πρόβλημα κατά τη διάγνωση, αναφέρει ο δρ Κοπέκι. «Και περίπου οι μισοί από τους ασθενείς με έμφραγμα έχουν μικρά συμπτώματα (ή καθόλου συμπτώματα) και δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια» αναφέρει.

Παρόλο που κάθε άτομο μπορεί να εμφανίσει διαφορετικά συμπτώματα ανάλογα με την πάθηση του στομάχου ή της καρδιάς, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να γίνει διάκριση μεταξύ των δύο.

Πώς θα τα ξεχωρίσετε

Εάν το πρόβλημα σχετίζεται με την καρδιά, πιθανότατα θα αισθανθείτε σφίξιμο, κάψιμο ή πίεση στο στήθος. Αυτός ο πόνος συχνά επιδεινώνεται από την άσκηση ή από έντονο συναισθηματικό στρες. Μπορεί να εξαπλωθεί στην πλάτη, το λαιμό, το σαγόνι ή τα χέρια και συχνά σχετίζεται με:

  • Εφίδρωση.
  • Ζάλη.
  • Ναυτία.
  • Δυσκολία στην αναπνοή.
  • Ακανόνιστο σφυγμό.

Τα συμπτώματα είναι επίσης πιο πιθανό να σχετίζονται με την καρδιά σας εάν έχετε παράγοντες κινδύνου όπως διαβήτη, παχυσαρκία, υψηλή χοληστερόλη, οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου ή καπνίζετε. Η ηλικία παίζει επίσης ρόλο. Οι καρδιακές παθήσεις είναι πιο συχνές σε άνδρες άνω των 45 ετών και σε γυναίκες άνω των 55 ετών.

Η διάρκεια του πόνου

Η διάρκεια είναι ένας άλλος παράγοντας, αναφέρει η δρ Μίρνα Αλεξάντερ Νικενς, καρδιολόγος. Σύμφωνα με την ίδια, η στηθάγχη συνήθως διαρκεί πέντε έως 10 λεπτά πριν υποχωρήσει. Η καρδιακή προσβολή θα είναι λίγο μεγαλύτερη. Και η παλινδρόμηση μπορεί να διαρκέσει για ώρες.

Πόνος μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών

Εάν το πρόβλημα σχετίζεται με το πεπτικό σύστημα, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πρόκειται συχνά για έναν πιο οξύ πόνο που μπορεί να γίνει εντονότερος με την κατανάλωση ενός λιπαρού ή πικάντικου γεύματος και επηρεάζεται από την αλλαγή θέσης.

Ο πόνος μπορεί επίσης να επιδεινωθεί εάν ξαπλώσετε ή σκύψετε. Το οξύ του στομάχου μπορεί να ανέβει στον οισοφάγο σας και να αφήσει μια ξινή γεύση στο στόμα σας.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις, καθώς ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν στηθάγχη μετά από ένα μεγάλο γεύμα επειδή η ροή του αίματος εκτρέπεται από την καρδιά για την πέψη.

Συμπτώματα σε γυναίκες και ηλικιωμένους

Οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό συγκριτικά με τους νεότερους άνδρες να έχουν ασυνήθιστα συμπτώματα καρδιακής προσβολής, αναφέρει η δρ Αλεξάντερ Νικενς. Οι γυναίκες μπορεί να έχουν ναυτία, εξάντληση και γενικευμένο αίσθημα κόπωσης όταν παθαίνουν καρδιακή προσβολή.

Οι ηλικιωμένοι μπορεί να αισθάνονται δύσπνοια ή απλώς γενικά άσχημα ή και λιποθυμία.

Ο έλεγχος σώζει

Εάν έχετε συμπτώματα για τα οποία δεν είστε σίγουροι, επισκεφθείτε τον γιατρό σας ενώ εάν εμφανίσετε σφίξιμο στο στήθος, ιδρώνετε, χλωμιάσετε, αισθανθείτε αδύναμοι ή λιποθυμήσετε αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα.