Παρά πολύχρονες εκστρατείες κατά του καπνίσματος που πλέον δεν επιτρέπει σε κανέναν να επικαλεστεί άγνοια για το ότι το κάπνισμα σκοτώνει, η Ελλάδα κρατά δυστυχώς τα σκήπτρα στην Ευρώπη και «βελτιώνει» συνεχώς τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά το ποσοστό των καπνιστών.

Η σημασία της καπνοαπαγόρευσης
Σε μια πόλη της Μοντάνα (ΗΠΑ) διαπιστώθηκε το 2003 ότι η ελάττωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, μετά τη απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους, ήταν περίπου 40%. Όταν ο νόμος για την απαγόρευση καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους αργότερα καταργήθηκε, ο αριθμός των εμφραγμάτων έφτασε πάλι στα προηγούμενα επίπεδα. Επίσης, σε μια άλλη πόλη του Κολοράντο (ΗΠΑ) η ελάττωση των εμφραγμάτων 18 μήνες μετά την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους ήταν 27%.
Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν και στην Ευρώπη. Στη Γαλλία υπήρξε ελάττωση κατά 15% των εισαγωγών στα νοσοκομεία για έμφραγμα ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο μετά τη απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους. Στη Ρώμη ελαττώθηκαν κατά 11,2% τα οξέα ισχαιμικά επεισόδια μετά την απαγόρευση του τσιγάρου σε κλειστούς χώρους.

Μια κατ’ αναλογία μεταφορά στα της Ελλάδος (δεδομένου ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος στη χώρα μας, γιατί όλοι οι Έλληνες είναι παθητικοί καπνιστές), δείχνει ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους θα έχει ως αποτέλεσμα να ελαττωθούν τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια από 2000 έως 4000 το χρόνο.

Πρωταθλητές οι Έλληνες
Οι Έλληνες είναι οι βαρύτεροι καπνιστές στον κόσμο, με μέση ετήσια κατανάλωση 3.000 τσιγάρων ανά άτομο, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Economist.

Το παθητικό κάπνισμα
Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι πέραν του ενεργητικού, και το παθητικό κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα στεφανιαίας νόσου (κατά 25%), καρκίνου του πνεύμονα, παθήσεων του αναπνευστικού και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ήδη σε πολλές χώρες έχουν ψηφισθεί νόμοι που απαγορεύουν το κάπνισμα όχι μόνο στους χώρους εργασίας, αλλά και σε όλους τους δημόσιους χώρους (γραφεία, καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, ντίσκο κλπ), προβλέπονται μάλιστα σοβαρές ποινές για τους παραβάτες καπνιστές αλλά και τους ιδιοκτήτες ή διευθυντές των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για το 30% όλων των θανάτων ατόμων ηλικίας 35-69 ετών στο δυτικό κόσμο, και συνεπώς αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις πιο παραγωγικές ηλικίες.

Κατά κανόνα οι καπνιστές ζουν 13 με 14 χρόνια λιγότερο από ό,τι οι μη καπνιστές.
Αν ένας καπνιστής πάθει έμφραγμα, η πιθανότητα να πεθάνει αιφνίδια είναι 2-4 φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι ένας μη καπνιστής. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες, όταν παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 20.000 Έλληνες πεθαίνουν κάθε χρόνο από νοσήματα που έχουν σχέση με το κάπνισμα.
Οι καπνιστές που παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου και συνεχίζουν να καπνίζουν, έχουν τριπλάσια πιθανότητα να υποστούν ένα νέο έμφραγμα μέσα σε 10 χρόνια σε σύγκριση πάντα με αυτούς που το έχουν διακόψει. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι το 95% των ατόμων κάτω των 35 ετών που παθαίνουν έμφραγμα είναι βαρείς καπνιστές. Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει μεγάλη μελέτη της Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, με έδρα το «ΑΤΤΙΚΟΝ» Νοσοκομείο, η οποία ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο
Τα παιδιά είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τους μεγάλους στο κάπνισμα. Έχει διαπιστωθεί ότι παιδιά που ζουν στο ίδιο περιβάλλον με ενήλικες που καπνίζουν, παθαίνουν πιο συχνά καρκίνο και υποφέρουν πιο συχνά από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος σε σχέση με αυτά που ζουν σε περιβάλλον που δεν υπάρχουν καπνιστές.

Οι συνέπειες από το παθητικό κάπνισμα είναι πολύ πιο εκτεταμένες απ’ ό,τι μπορούμε να φαντασθούμε. Εργασίες έδειξαν ότι νικοτίνη ανιχνεύεται στις τρίχες νεογνών που γεννήθηκαν ακόμη και από μητέρες που δεν κάπνιζαν. Φαίνεται λοιπόν πως οι βλαβερές συνέπειες από το παθητικό κάπνισμα για τα παιδιά αρχίζουν πριν ακόμα γεννηθούν.
Πρόσφατες μελέτες (Μάιος 2008) από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο έχουν δείξει ότι:

* Η επίδραση του παθητικού καπνίσματος στα νήπια (ηλικία 2-5 ετών) είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρείται σε παιδιά ηλικίας 9-14 ετών.

* Με τον ίδιο βαθμό έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα, τα νήπια απορροφούν 6 φορές περισσότερη νικοτίνη από τα μεγαλύτερα παιδιά. Τα νήπια δεν καπνίζουν, αλλά το κάπνισμα των γονέων έχει την ίδια ή μεγαλύτερη επίδραση σε αυτά από ό,τι έχει στους γονείς τους. Αυτό συμβαίνει, γιατί η εισπνοή του καπνού στα νήπια είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στους ενήλικες.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ΗΠΑ, σε ενήλικες έδειξε ότι η έκθεση σε περιβάλλον παθητικού καπνίσματος μόνο για 30 λεπτά είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει δυσλειτουργία του ενδοθηλίου και των αγγείων τουλάχιστον για 24 ώρες. Επιπλέον, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά ότι τα αρχέγονα κύτταρα του οργανισμού που είναι υπεύθυνα για διόρθωση πιθανής βλάβης που θα συμβεί στα αγγεία, είχαν χάσει ένα σημαντικό μέρος αυτής της ικανότητας τουλάχιστον για 24 ώρες.

Κάπνισμα ένα μήνα πριν και κατά τους 3 πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο του παιδιού να γεννηθεί με συγγενή καρδιοπάθεια (Center for Disease Control, ΗΠΑ, Μάιος 2008).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πώς θα κόψετε το τσιγάρο στο ιατρείο
http://www.vita.gr/html/ent/436/ent.1436.asp
Μαρτυρίες: Πώς μπόρεσα να ξεκολλήσω το τσιγάρο από τα χέρια μου http://www.vita.gr/html/ent/132/ent.1132.asp
Μόνο σε κέντρο διακοπής έκοψα το τσιγάρο http://www.vita.gr/html/ent/086/ent.1086.asp
Κι αν δεν μπορώ να το κόψω;
http://www.vita.gr/html/ent/437/ent.1437.asp
Κάντε το τεστ: Θέλω πράγματι να κόψω το κάπνισμα; http://www.vita.gr/html/ent/671/ent.5671.asp
Καπνίζετε; Τουλάχιστον αποτοξινωθείτε! http://www.vita.gr/html/ent/141/ent.2141.asp