Γιατί πρέπει να αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών;
Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες καταλαμβάνουν σημαντικό τμήμα μιας υγιεινής διατροφής ωφέλιμης για την καρδιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με υγιή καρδιά καταναλώνουν συνήθως περισσότερα φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης σε καθημερινή βάση, δηλαδή τροφές που αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες έχουν συνήθως χαμηλά λιπαρά και προκαλούν ευκολότερα αίσθημα κορεσμού, συμβάλλοντας έτσι στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.

Πώς μπορώ να αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών;
Ακολουθούν τέσσερα απλά βήματα που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών. Δοκιμάστε τα.

Βήμα 1 Επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης
Όταν αγοράζετε ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά και ρύζι. Γνωρίζετε ότι τα ζυμαρικά ολικής άλεσης περιέχουν υπερδιπλάσια ποσότητα φυτικών ινών σε σχέση με τα κλασικά ζυμαρικά; Για την εύκολη μετάβαση σε αυτόν το νέο τρόπο διατροφής, ξεκινήστε την πρώτη εβδομάδα με μισή ποσότητα ζυμαρικών ολικής άλεσης και μισή ποσότητα κανονικών ζυμαρικών στο πιάτο σας και συνεχίστε σταδιακά, αντικαθιστώντας εντελώς τα κλασικά ζυμαρικά με ζυμαρικά ολικής άλεσης την επόμενη εβδομάδα.

Βήμα 2 Αγαπήστε τα όσπρια
Τα φασόλια, ο αρακάς, οι φακές και τα ρεβίθια είναι εξαιρετικές πηγές διαιτητικών ινών. Αφήστε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σας ελεύθερες και δοκιμάστε πρωτότυπους συνδυασμούς για γευστικά πιάτα με βάση τα όσπρια.

Βήμα 3 Φάτε το φρούτο σας ολόκληρο
Ένας απλός τρόπος για να αυξήσετε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας είναι να αντικαταστήσετε τους φυσικούς χυμούς με περισσότερα φρούτα, τα οποία θα καταναλώνετε ολόκληρα (με τη φλούδα). Για παράδειγμα, ένα ποτήρι χυμός μήλου προσφέρει 0,5 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ ένα μεσαίο μήλο προσφέρει περισσότερα από 4 γραμμάρια αντίστοιχα.

Βήμα 4 Προσθέστε λαχανικά στα πιάτα σας
Στο γεύμα ή στο δείπνο, τα λαχανικά πρέπει να καταλαμβάνουν τουλάχιστον το μισό πιάτο σας. Επιλέξτε σνακ με καρότα, αγγούρι ή πιπεριές στη διάρκεια της ημέρας

Πηγή: http://blog.cookoo.gr/igiini-diatrofi-afxiste-tis-fitikes-ines