Η ισορροπία της εντερικής χλωρίδας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία ολόκληρου του οργανισμού, ενώ εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κατανάλωση προβιοτικών οργανισμών, δηλαδή φιλικών βακτηριών προς τον οργανισμό. Η πρόσληψη προβιοτικών ικανοποιείται πρωτίστως από την διατροφή αλλά επειδή αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, δεδομένου ότι οι διατροφικές πηγές είναι περιορισμένες, τότε τη συμπλήρωση της διατροφής αναλαμβάνει κάποιο… συμπλήρωμα διατροφής. Συνήθως, τα συμπληρώματα περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα και ποικιλία φιλικών βακτηρίων βοηθώντας έτσι πολύ περισσότερο και ουσιαστικότερα την εντερική υγεία. Ένα τέτοιο προϊόν είναι το ProbioΑde της εταιρείας Lanes το οποίο με το σύμπλεγμα Bifidolactus παρέχει 10 διαφορετικά στελέχη βακτηρίων, ενώ παράλληλα περιέχει και πρεβιοτικά, φρουκτοολιγοσακχαρίτες, τα οποία αποτελούν την τροφή των προβιοτικών, παρέχοντας έτσι καλύτερη απορρόφηση και δράση αυτών.

Ιδιαίτερα σημαντική στην ισορροπία της εντερικής χλωριδας είναι η επίδραση των διατροφικών συνηθειών ενός ατόμου, όπως και η λήψη φαρμάκων. Για παράδειγμα, άτομα που καταναλώνουν συχνά γιαούρτι φέρεται να παρουσιάζουν σχετικά μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων στο έντερο τους. Αντίστοιχα, σύμφωνα με αποτελέσματα διαφόρων ερευνών, η συχνή χρήση αντιόξινων φαρμάκων μειώνει την ποικιλομορφία αυτή, όπως αντίστοιχα και η χρήση αντιβιοτικών ή μετμορφίνης.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ερευνητικό περιοδικό Science με επικεφαλής τον γενετιστή Cisca Wijmenga και θέμα την επίδραση των τροφίμων και φαρμάκων στην ποικιλομορφία της μικροχλωρίδας του ανθρώπινου εντέρου, επιβεβαίωσε πως το τι τρώμε και πίνουμε επηρεάζει τη χλωρίδα του εντέρου, και κατ΄επέκταση τη συνολική μας υγεία. Με συμμετοχή περίπου 1100 υγιών ατόμων στα οποία πραγματοποιήθηκε ανάλυση του DNA των βακτηρίων και άλλων οργανισμών που ζουν στο έντερο και συλλογή σημαντικών πληροφοριών σχετικά με τη διατροφή, τη χρήση φαρμάκων και την υγεία τους, τα ευρήματα της μελέτης ήταν πολύ ενδιαφέροντα. Η αναλυτική εξέταση του DNA οδήγησε στον εντοπισμό των παραγόντων που επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου. Συνολικά καταγράφησαν 60 διαφορετικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποικιλομορφία της εντερικής χλωρίδας, κάποιοι εκ των οποίων είναι τα γονίδια, η ηλικία, το άγχος, η διατροφή, η φαρμακευτική αγωγή κ.α. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα όσο μεγαλύτερη η ποικιλία της μικροχλωρίδας τόσο πιο θετική είναι επίδραση της στη συνολική υγεία του οργανισμού. Ωστόσο, παράγοντες όπως η ηλικία ή τα γονίδια είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει τρόπος να μεταβληθούν, ενώ άλλοι όπως για παράδειγμα η διατροφή μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, όπως ο περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης, λιπαρών και αλκοόλ και η αύξηση των γιαουρτιών, του κεφίρ, των τουρσί και άλλων τροφών πλούσιων σε προβιοτικά μπορεί να ενισχύσει κατά πολύ τη χλωρίδα του εντέρου. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, ειδικά όσον αφορά στην ποικιλία αλλά και στην ποσότητα των βακτηριών στο έντερο, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο σε πολλές περιπτώσεις.

Το ProbioAde της Lanes συνδυάζει στη σύνθεσή του 10 διαφορετικά προβιοτικά στελέχη σε ποσότητα 5 δις ανά κάψουλα μαζί με πρεβιοτικά για μέγιστη δράση και απορρόφηση. Η μεγάλη ποικιλία και ποσότητα προβιοτικών στελεχών σε κάθε κάψουλα του ProbioΑde το καθιστά ικανό να αντιμετωπίσει πληθώρα καταστάσεων προκληθέντων από την παρουσία παθογόνων βακτηρίων. Οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες, τα πρεβιοτικά της σύνθεσης, θρέφουν τους προβιοτικούς οργανισμούς και ενισχύουν τη δράση τους. Παράλληλα, η φόρμουλα του ProbioAde είναι εμπλουτισμένη με βιταμίνες Β και C αλλά και μέταλλα για τη θρέψη και την ενίσχυση του οργανισμού, τα οποία απορροφώνται σε υψηλό ποσοστό λόγω της παρουσίας των πρεβιοτικών.

Τα συμπληρώματα διατροφής Lanes, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις υγείας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά, αλλά και τη μεγάλη επιβάρυνση που προκαλεί ο τρόπος ζωής μας σήμερα, παρουσιάζουν τη νέα σειρά «Ade», με στόχο να καλύψουν κάθε ανάγκη σωστής λειτουργίας του σώματος.

Το ProbioAde βρίσκεται στα ράφια των φαρμακείων με προτεινόμενη λιανική τιμή στα 7,50€. Γνωρίστε όλη τη σειρά «Ade» της Lanes στο www.laneshealth.gr