Ισχύει ότι κάποιος, ο οποίος είναι αρκετά γυμνασμένος (αυξημένη μυϊκή μάζα) καίει περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με κάποιον ο οποίος δεν γυμνάζεται (μειωμένη μυϊκή μάζα), κάνοντας τις ίδιες ασκήσεις, ακόμη και όταν βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας; Ευχαριστώ, Μαρία

Αγαπητή Μαρία,

Σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτησή σας. Όντως ισχύει αυτό που αναφέρετε. Οι μύες είναι ουσιαστικά οι μηχανές παραγωγής ενέργειας στο σώμα. Με τη συστολή τους μετατρέπουν τη χημική εσωτερική ενέργεια σε μηχανική, μεταφέροντάς τη στους συνδέσμους και οστά ώστε να κινούμαστε. Οι μύες είναι ζωτικής σημασίας βιολογικό υλικό του σώματος και μάλιστα χάριν σε αυτούς ζούμε.

Για να παραχθεί ενέργεια, συστολή και κίνηση χρειάζεται καύσιμο υλικό. Αυτό το καύσιμο υλικό για το σώμα είναι οι θερμίδες. Οι θερμίδες με τη μορφή γλυκογόνου (το υλικό κατανάλωσης των μυϊκών κυττάρων), καίγεται κατά τη παραγωγή ενέργειας και βοηθά στην αναπλήρωσή της για να συνεχιστεί ο κύκλος.

Όσον αφορά το κύριο μέρος της ερώτησής σας, ένας άνθρωπος με αυξημένη μυϊκή μάζα, δηλαδή αυξημένα σε όγκο μυϊκά κύτταρα(υπερτροφία), όντως καταναλώνει περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας εν συγκρίσει με έναν αγύμναστο μειωμένης μυϊκής μάζας. Όσον αφορά τη φάση άσκησης ο πιο μυώδης είναι σε θέση να παράγει περισσότερο έργο σε χρόνο και ποιότητα από έναν αγύμναστο και μάλιστα είναι σε θέση να αναρρώσει ταχύτερα και αποδοτικότερα από τον δεύτερο. Ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό μη ξεχνάμε το κλειδί της όλης υπόθεσης που είναι η ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνουσα, υδατάνθρακες-πρωτεΐνες-λιπή-νερό-βιταμίνες κ.ο.κ.

Καλή συνέχεια, στη διάθεσή σας