Καλησπέρα, θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το τρέξιμο, αν γίνεται να ξεκινήσω να τρέχω έστω και λίγα χιλιόμετρα καθημερινά για αρχή, λόγω του ότι είμαι υπέρβαρη ακόμη και έχω ακούσει διάφορα να λέγονται, ότι δηλαδή είναι επικίνδυνο κτλ. Είμαι 21 χρονών, ύψος 1.64 και βάρος 80 κιλά. Πιστεύετε πως είναι επικίνδυνο και πως μπορεί να τραυματιστώ; Είναι μια μορφή άσκησης που με ενδιαφέρει πολύ να ξεκινήσω. Να πω επίσης ότι γυμνάζομαι τακτικά μέσα στην εβδομάδα με ασκήσεις με βάρη αλλά και με το βάρος του σώματός μου (περίπου 2-3 φορές).

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας! Άννα

Aγαπητή Άννα,

συγχαρητήρια για την απόφασή σου να ασκηθείς. Αρχικά θα ήθελα να κάνω μία αναφορά διαχωρισμού δύο εννοιών της φυσικής δραστηριότητας και της άσκησης. Το πρώτο είναι κάτι απλό, χωρίς εντάσεις, τύπο άσκησης, διάλειμμα και μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή και με μηδενικό εξοπλισμό (π.χ. περπάτημα σε δάσος ή περίπατος). Το δεύτερο είναι οργανωμένη δραστηριότητα, με συγκεκριμένες εντάσεις, αναφέρεται συνήθως σε κάτι που είναι εξειδικευμένο και ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (τρέξιμο για καύση λίπους, αποκατάσταση καρδιοπαθούς κτλ.).

Ως εκ τούτου, θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε να κάνετε αυτό που λέμε διαλειμματική άσκηση. Συνδυάστε περπάτημα με χαλαρό τρέξιμο, όχι όμως ιδιαίτερα απαιτητικό και εξαντλητικό. Μη ξεχνάτε ότι εντάσσεται μια δραστηριότητα που όντως εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο σε υπέρβαρα άτομα αλλά σε όλους. Κάλλιστα θα μπορούσατε να περπατάτε σε ευθεία και να τρέχετε σε στροφές σε ένα γήπεδο στίβου με εντάσεις προσαρμογής που σημαίνει χαμηλές και ήπιες προκειμένου το καρδιαγγειακό σύστημα, μεταβολικό, νευρομυϊκό να προσαρμοστεί αναλόγως.

Τέλος συνεχίστε να ασκήστε με αντιστάσεις. Θα σας βοηθήσει να αυξήσετε το μεταβολισμό ηρεμίας και να βελτιώσετε τους μηχανισμός καύσης και αναπλήρωσης ενέργειας με μία ισορροπημένη διατροφή.

Καλή επιτυχία