Θα ήθελα να ρωτήσω αν οι πίτες (σπανακόπιτα, τυρόπιτα κλπ) έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή. Δεν έχω στόχο απώλεια βάρους και αναρωτιόμουν αν μπορώ να τρώω 1-2 κομμάτια πίτα κάποιες φορές την εβδομάδα για βραδινό. Δεν αναφέρομαι στις έτοιμες πίτες απ’ έξω φυσικά. Επίσης, επειδή είμαι φοιτήτρια δε ξέρω αν θα ήταν καλύτερα να φτιάχνω μόνη μου τις πίτες ώστε να χρησιμοποιώ μόνο ελαιόλαδο, ή αν θα μπορούσα να τρώω αυτές που σερβίρει η φοιτητική μου λέσχη, οι οποίες φαίνονται σπιτικές αλλά δε μπορώ να είμαι σίγουρη για το είδος του λίπους που χρησιμοποιούν. Ευχαριστώ, Ε.

Αγαπητή αναγνώστρια,

οι πίτες αποτελούν κομμάτι της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και φυσικά οι σπιτικές είναι πολύ πιο θρεπτικές από τις κατεψυγμένες. Ιδιαίτερα οι πίτες με χορταρικά, σπιτική ζύμη και ελαιόλαδο αποτελούν μια θρεπτική επιλογή αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο. Η σπιτική τυρόπιτα έχει κι αυτή θέση σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής αρκεί να μην καταναλώνεται συστηματικά. Μπορείτε να ρωτήσετε για τον τρόπο παρασκευής της πίτας που σερβίρεται στην λέσχη. Το βάρος μας επηρεάζεται από την συνολική ενεργειακή πρόσληψη και όχι από μεμονωμένες τροφές. 1-2 φορές την εβδομάδα η σπιτική πίτα μπορεί να αποτελεί το βραδινό σας γεύμα – προτιμήστε το μεσημεριανό σας να είναι χαμηλό σε λιπαρά.

Νάνσυ Γρίβα, Διατροφολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Chryssalis Medical Spa